- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Herr och Fru Kantarell

Posted By tina On 20 augusti 2007 @ 17:42 In kantareller,paj,skogen | 4 Comments

Herr och Fru Kantarell, med barn och några kusiner därtill, hämtade vi hem från skogen idag. Årets skörd har varit ganska klen. Trots att det känns som att det har regnat var och varannan dag den här sommaren så har det varit torrare än torrast när jag varit ute i skogen, konstigt.

Många gånger steker vi kantarellerna som dom är eller gör en god sås. Oftast hamnar kantarellerna förvällda i frysen för att kunna tas fram som lite vardagslyx under resten av året. Ibland lagar jag den här trevliga pajen;

Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella (10%)
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Tillagning:
Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt och stek under tiden kantarellerna. Skär i bitar men spara 10-15 små svampar att steka till garnering. Hacka purjolöken. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt , peppar och paprikapulver. Lägg svampen i pajen. Stek sedan de sparad hela kantarellerna. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt och kajennpeppar. Ringla ut smeten över svampen och jämna till. Lägg hela kantareller ovanpå. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Ser ytan ut att få för mycket färg kan man lägga på en bit folie.

Jag är ganska så säker på att receptet ursprungligen kommer från DN.

[1]


4 Comments (Open | Close)

4 Comments To "Herr och Fru Kantarell"

#1 Comment By Nässelblom & choklad On 21 augusti 2007 @ 21:58

gula kantareller är verkligen lyx! Åh, vad gott med kantarellpaj.

#2 Comment By Lunkan On 27 mars 2009 @ 13:10

Jag tog pajdegsreceptet och gjorde en god (men misslyckad) ost och skinkpaj istället, dock bli det för lite deg…. Men gott!

#3 Comment By tina On 27 mars 2009 @ 13:39

Då har du nog en större pajform än vad jag har, jag tycker att det blir ganska lagom med deg. Kul att du gillade kantarell(?)pajen trots allt! ;)

#4 Comment By mollya On 28 juli 2009 @ 20:34

Efter en rensning i kompisens frys kom ett gäng trattkatareller fram och vips så gjordes denna paj. Supergod! Görs definitivt fler gånger :)


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2007/08/herr-och-fru-kantarell/

URLs in this post:

[1] Image: http://bp0.blogger.com/_DZnjpoFUx44/RsnErtJbuaI/AAAAAAAAAEM/Qi8Maz_FD9Y/s1600-h/PICT8995.JPG

Copyright © 2008-2009 pickipicki