- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Fredagsefterrätt?

Posted By tina On 12 november 2010 @ 08:18 In efterrätt,gröt,grötris,ris | 11 Comments

Jag äter risgrynsgröt på traditionellt vis en endaste dag om året (oddsen på just vilken dag är låga). Resterande av årets dager är intaget av grötris begränsat. Men, ibland plockar vi fram rispaketet och gör finsk rieska på mormors vis, eller karelska piroger med äggsmör. Jag blir dock alltid lika glad de få gånger det bjuds på risgrynsgröt i ett eller annat format. Som den här efterrätten som mamman kokade ihop för ett par helger sedan. Hon må ha inspirerats av en tidning med julrecept, men det här smakar garanterat mer gott än vad det smakar jul. Ingen risk att fångas av julpolisen med andra ord.

Risgrynsgrötsefterrätt
med hallonsoppa

3 dl kokt risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
en näve frysta hallon
400 g frysta hallon
(el 4 dl outspädd hallonsaft)
1-2 dl gelesocker

Blanda den kokta (och avsvalnade) risgrynsgröten med fast vispad grädde och vaniljsocker. Skeda därefter upp gröten i 6 st glas eller små formar. Toppa gröten med ett gäng hallon. Låt sedan resterande frysta hallon rinna av för att ta tillvara på saften från hallonen. Koka upp den outspädda hallonsaften (ungefär 3-4 dl) tillsammans med gelésocker. Låt koka en minut under omrörning. När saftsoppan svalnat, skeda den över gröt och hallon. Förvaras i kylskåp till servering.

Recepten

Finsk rieska på mormors vis [1]
Karelska piroger med äggsmör [2]


11 Comments (Open | Close)

11 Comments To "Fredagsefterrätt?"

#1 Comment By Paula On 12 november 2010 @ 09:35

Det såg väldigt gott ut, men också väldigt likt ris a la malta!

#2 Comment By Elin On 12 november 2010 @ 17:25

Som en risifrutti deluxe ;) Snyggt!

#3 Comment By Linda – Cupcakefluffan On 12 november 2010 @ 20:32

ser himla mumsigt ut, just risgrynsgröt som den är gillar jag inte, men som efterätt är det kanongott, längtar efter Ris ala malta

#4 Comment By Tina On 12 november 2010 @ 22:06

Paula: Vi äter ris a’la malta med apelsinklyftor i, gott!

Elin: Hehe, det sa mamman med. Men det här är tiotusen ggr godare än risifrutti! :-D

Linda: Jag med!

#5 Comment By charlotta On 13 november 2010 @ 14:59

de där finska pirogerna åt jag när jag var i helsingfors förra året, de var helt galet goda!

hoppas att ni har en finfin helg, picki!

#6 Comment By Ivana On 13 november 2010 @ 18:51

Vilken otroligt god men också snygg rätt!

#7 Comment By Josefina On 14 november 2010 @ 12:45

mums – det är så snyggt med ”lager”. en julig efterrätt. :)

#8 Comment By Erika – Bakglädje On 14 november 2010 @ 19:32

Mums, det där ser riktigt gott ut. Jag gillar risgrynsgröt. Tyvärr blir det oftast bara till jul det tillagas.
Kul att du provade körsbärskakan och testade med glögg i, det låter juligt och gott.
Kram

#9 Comment By tina On 14 november 2010 @ 20:06

Charlotta: Karelska pirogerna toppar favoriter-bland-finska-maten-listan. Vilken tur att du inte missade dom på plats! :-)

Ivana: :-)

Josefina: Lager på lager är snyggt, minns du den randiga chokladmoussetårtan? [3]

Erika: Gott, men nästa gång blir det nog med madeira! Kan tänka mig att den är snäppet vassare! :-)

#10 Comment By Emmy On 15 november 2010 @ 20:34

Det här ska jag se till att laga på julaftons kväll. Lite roligare än att bara äta gröt. Ser jättegott ut!

#11 Comment By tina On 15 november 2010 @ 22:31

Emmy: :-D


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2010/11/fredagsefterratt/

URLs in this post:

[1] Finsk rieska på mormors vis: http://www.pickipicki.se/2008/08/mormors-rieska/

[2] Karelska piroger med äggsmör: http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

[3] : http://www.pickipicki.se/2007/08/randig-chokladmoussetarta/

Copyright © 2008-2009 pickipicki