- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

En pavlova med smak av rabarber

Posted By tina On 24 maj 2012 @ 06:51 In rabarber,radiomat,tårta | 40 Comments


Vill ni veta en hemlis? Alldeles strax äter jag tårta till frukost! Det är förvisso ingen som fyller år, däremot firar vi i P4 Morgon Uppland [1] att rabarber är typ det godaste som finns. Firandet stavas en pavlovatårta med rabarbercurd, grädde och jordgubbar. Och ja, rabarbercurd är faktiskt precis lika ljuvligt gott som det låter.

Pavlova med rabarbercurd,
grädde och jordgubbar

4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger
rabarbercurd (se nedan)
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar
florsocker

Sätt ugnen på 200 gr. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en köksmaskin, elvisp eller liknande. Tillsätt 1 tsk socker i taget under fortsatt vispning. När allt socker är i, vispa ytterligare 3 min. Under fortsatt vispning, tillsätt maizena respektive vinäger. Spritsa ut en rund tårtbotten (2 dm i diameter) på plåt med bakplåtspapper. Vrid ner temperaturen till 120 gr. Grädda i mitten/nedre del av ugn i 1,5 h. Botten ska vara hård, men fortfarande lite mjuk och seg i mitten, om det behövs grädda ytterligare 15 min. Om tårtan förbereds dagen innan, kan marängbotten med fördel stå i kall ugn över natten. Bred ut rabarbercurd över marängbotten. Toppa med vispad grädde, färska bär och pudra över florsocker.

Rabarbercurd
250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör

Dela rabarbern i centimetertjocka bitar. Koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke. Vispa ägget ordentligt. Koka upp ett vattenbad. Rör ner smör (delat i mindre bitar), äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften. Sätt stålbunken över vattenbadet (som ska koka) och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min (det kommer att kännas som att curden aldrig stelnar, men det gör den). Låt curden svalna.

Tips
Är du tålmodig vad gäller elvispandet, gör dubbelsats rabarbercurd. Då kan du breda lite extra på tårtan om du vill, och ställa resten i en burk i kylskåpet att njuta av vid fler tillfällen.


40 Comments (Open | Close)

40 Comments To "En pavlova med smak av rabarber"

#1 Comment By sara On 24 maj 2012 @ 07:08

Oh, underbart gott! Här vid Medelhavet har vi tyvärr ingen rabarber… snyft. ;)

#2 Comment By Katarina On 24 maj 2012 @ 07:16

Jag hade gärna ätit det där också till frukost! Rabarber är nog så gott!

#3 Comment By Linda- Cupcakesfluffan On 24 maj 2012 @ 07:37

Oj så gott det ser ut, just Pavlova har jag länge tänkt göra, men det har inte blivit av, nog dags för det snart

#4 Comment By Fredrica On 24 maj 2012 @ 08:07

Se så gott ut …. och vackert! Kanske något för dotterna studentmotttagning? / Fredrica

#5 Comment By anna On 24 maj 2012 @ 08:08

Ååå precis vad jag är sugen på !

#6 Comment By tina On 24 maj 2012 @ 08:39

Sara: Då skulle jag vilja byta med dig såhär i rabarbertider, men i vintras kanske. :-)

Katarina: Ja, hurra för rabarber!

Linda: Testa vetja, gott är det, det går ju inte att komma ifrån.

Fredrica: Testbaka och se om du/ni/dottern gillar och om det är lagom mycket jobb. Vad härligt med studentfirande!

Anna: Finns i mitt kylskåp om du vill smaka!

#7 Comment By sofie mumsfillibaba On 24 maj 2012 @ 10:37

Där är det ju!! Underbart! Blir nog lite curd till helgen. Kanske till mors dag?! Mumsfillibaba!!!

#8 Comment By Lotta On 24 maj 2012 @ 10:37

Åh! Äggvitor i frysen och rabarber i varenda buske! Såklart det ska bli en pavlova till helgen! Rabarbercurd låter ju dessutom hur gott som helst. Frågan är väl vilka de lyckliga som vi bjuder på middag blir?

#9 Comment By Hanna On 24 maj 2012 @ 11:44

Rabarbercurd – jisses så gott!

#10 Comment By Mrs Sunshine On 24 maj 2012 @ 12:20

Hej och tack för din kommentar hos mig!
Rabarber är ju så gott och detta lät ju helt galet smaskigt…

hälsningar från en nutritionist till en annan;-)

#11 Comment By tina On 24 maj 2012 @ 12:42

Sofie: Hurra!

Lotta: Synd att vi bor så långt bort! ;-)

Hanna: Ja, faktiskt!

Mrs Sunshine: Nutritionist med, vad kul!

#12 Comment By Emmy On 24 maj 2012 @ 20:07

Jag älskar pavlova! Det är ett måste ett par gånger under sommaren. Låter underbart gott att fylla med rabarbercurd.

#13 Comment By Matilda On 24 maj 2012 @ 20:16

Mums vad gott det ser ut! Ska absolut testa att göra rabarbercurd i sommar bara jag har plockat lite fina rabarber. Måste ju bara vara så gott, älskar (lemon) curd och älskar rabarber :)

#14 Comment By Anna/Frostrosor On 24 maj 2012 @ 20:37

Rabarbercurd – det låter ju för gott för att vara sant! :-)

#15 Comment By Sara på Vardag.nu On 24 maj 2012 @ 20:39

Men FY vad gott det låter!

#16 Comment By Lina On 24 maj 2012 @ 20:47

Ja, det låter sannerligen gott! Och så vackert!

#17 Comment By tina On 24 maj 2012 @ 20:52

Emmy: Det är det, jag lovar!

Matilda: Det är sannerligen en bra kombo!

Anna: Det är sant! :-)

Sara: :-D

Lina: Ja, den fick en fin rosa färg, det har du rätt i! :-)

#18 Comment By Sandra On 24 maj 2012 @ 21:11

Supergott! Vi njöt verkligen av detta goda! Stor tack och kram från den lyckliga grannen som satte i sig en stor bit innan läggdags! :)

#19 Comment By Cecilia On 24 maj 2012 @ 22:18

hurra! :)

#20 Comment By Ingela On 24 maj 2012 @ 22:45

Låter fantastiskt gott med rabarbercurd, det måste jag prova! Till 17:e maj gjorde jag en variant av pavlova med hackade valnötter i marängbotten och det var så gott, så gott och gjorde en stor skillnad i smak mot ”vanlig” botten. Rekommenderas!

#21 Comment By tina On 25 maj 2012 @ 07:27

Sandra: :-)

Cecilia: Hurra!

Ingela: Det måste testas, tack för tips!

#22 Comment By Sandra On 25 maj 2012 @ 23:14

Rabarbercurd lät ju hur gott som helst, måste testa! :)

#23 Comment By tina On 26 maj 2012 @ 06:39

Sandra: Ja gör det vetja!

#24 Comment By Megan On 27 maj 2012 @ 13:05

Jag dör! Det här måste vara bästa kombon. Måste bara skaffa tillfälle för att kunna bjuda på den!

#25 Comment By tina On 27 maj 2012 @ 21:08

Megan: Det finns alltid något att fira, att sommaren är här kanske? :-)

#26 Comment By SysterMalin On 27 maj 2012 @ 22:48

Men oj! Tror precis jag hittade min examenstårta!! Har letat och letat, kanske detta får bli tårtan jag ska ha på min sjuksköterskeexamen :) tackar!!!

#27 Comment By KarinW On 28 maj 2012 @ 20:28

Men duuuu vad gott, den där måste testas så fort det bara går!

#28 Comment By tina On 28 maj 2012 @ 21:39

Malin: Provbaka vetja och se om du gillar den, det gör jag! Grattis till examen förresten, stort! :-)

Karin: :-D

#29 Pingback By Veckans länkkärlek v 22 – rabarberspecial | Matgeek On 2 juni 2012 @ 18:30

[...] för att det är gott med rabarbercurd, men när jag ser PickiPickis pavlova med curd och grädde är det som att hitta ett till rum i huset där man bor. Sätter upp det på listan över saker att [...]

#30 Comment By KarinW On 14 juni 2012 @ 21:28

Nu har jag testat din Pavlova och den var super!

#31 Comment By tina On 14 juni 2012 @ 21:49

Karin: Hurra, vilken tur! :-)

#32 Pingback By Ät tårta, mycket tårta « Torghörnet | Harriet Bruce rapporterar från Lovisa On 20 juni 2012 @ 14:38

[...] tipsades om denna tårta då jag för några veckor sedan efterlyste annorlunda rabarberrecept. Här finner ni den. En läcker maränggrej som fylls med rabarbercurd. MUMSFILIBABBA säger jag [...]

#33 Comment By Hanna On 23 mars 2013 @ 11:07

Gjorde den igår och det blev succé! Misslyckades dock med curden eftersom den aldrig tjocknade (vispade i ca 45 min innan jag gav upp). Men smaken blev det inget fel på så serverade den som en sås på sidan. Men vad tror du att jag kan ha gjort för fel? Hade ingen stålbunke så tog en i plast, kan det bero på det? Vill gärna lyckas nästa gång! :)

#34 Comment By tina On 24 mars 2013 @ 08:19

Hanna: Jag dubblade receptet en gång, då tjocknade den inte. Annars har jag fått den att tjockna varje gång. Det enda jag kan tänka mig att det skulle kunna vara skillnad på rabarbar och rabarber, olika mängd vätska i. Utöver det vet jag inte, tråkigt att den blev sås och inte curd. Jag ska se till att laga curden snart och mäta upp den exakta mängden vätska jag får ut av rabarbern, det kanske är mer rättvisande mått av ange.

#35 Comment By Hanna On 24 mars 2013 @ 23:02

Tack för ditt svar! Ja det blev ganska mycket vätska av rabarbern, så du har nog rätt i att det kan bero på det! Ser iallafall fram emot att testa igen någon annan gång :)

#36 Comment By tina On 25 mars 2013 @ 08:45

Hanna: :-)

#37 Pingback By En rabarberpodcast säger hej! | pickipicki On 4 maj 2013 @ 08:28

[...] Rabarbersorbet Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar Rabarbermuffins med sötmandel och mynta Sallad med fänkål och rabarber Rabarbersaft  [...]

#38 Pingback By Rabarbersäsongen is upon us! | Matgeek On 4 maj 2013 @ 08:32

[...] En pavlova med smak av rabarber – Tinas rabarbersaft – Muffins med rabarber, sötmandel och mynta – Rabarber- och jordgubbskompott [...]

#39 Pingback By Familjens recept On 26 april 2014 @ 11:24

[...] Pickipicki Detta inlägg postades i Sylt den april 26, 2014 av [...]

#40 Comment By Ann-Sofie On 29 maj 2016 @ 16:15

Kanon.Tog färdiga marängbottnar garnerade med jordgubbar och passionsfrukt till morsdag. Detta blev en hit.


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/05/en-pavlova-med-smak-av-rabarber/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323

Copyright © 2008-2009 pickipicki