- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Blåbärstemat

Posted By tina On 29 juli 2012 @ 18:56 In blåbär | 10 Comments

Häromdan hade vi blåbärstema på sommarkollot. Utöver att plocka, äta, plocka, äta, plocka och att äta, så kokade vi blåbärssylt, bakade vanliga och ovanliga (finska) blåbärsbullar samt en blåbärspaj. Somliga skulle kanske även säga fikatema, men det blir ju lätt så. Vi fikar och fryser upp våra blåbär, vad gör ni med blåbären som inte är fika/sött/gött? Idag plockade vi 2 liter som ska paketeras i små frysförpackningar och inte plockas fram förrän det är minusgrader ute och sommarkollolängtan outhärdig. Hoppas att det dröjer lång tid tills dess.

Blåbärssylt
Koka ihop 1 liter färska blåbärs med 2,5 dl syltsocker. Häll upp i väl rengjorda syltburkar och förvara svalt.

Blåbärsblåa fingrar?
Husmorstricket som löser det problemet hittar du här [1].


10 Comments (Open | Close)

10 Comments To "Blåbärstemat"

#1 Comment By matologi On 29 juli 2012 @ 21:08

Det är nästan så att det är värt att sommaren nästan är slut, bara för att få njuta av alla sensommardelikatesser som kantareller och blåbär.

#2 Comment By anna On 29 juli 2012 @ 21:11

Jag undrar vad papeppe tyckte om bondbönsfalafel till middag?

#3 Comment By Catta On 29 juli 2012 @ 21:35

I sallad!!! Lite grönt till eller med annat tjafs också. Gott. Jag brukar ha det på omelett också. Men det kanske är överkurs…

#4 Comment By Sonja {Dagmars Kitchen} On 30 juli 2012 @ 08:30

Åh, blåbär är ju underbart i söta former! Min favvis är smulpaj på blåbär – finns nog inget godare. Men det jag alltid använder frysta blåbär till under hela vintern är smoothies, och dem gör jag helt utan socker – bara banan som ”sötningsmedel” ;-)

#5 Comment By Camilla On 30 juli 2012 @ 10:12

Jag gör en blåbärsgröt som är helt ljuvlig. 150g blåbär, 1 dl vatten, koka upp tillsammans med knappt 0,25 dl socker. Vispa i knappt 0,5 dl fullkornsmjöl (jag använder skrädmjöl för den rostade smakens skull) och sjud i 10 min. Servera med mjölk eller fetyoghurt. Alternativt som topping på yoghurten istället.

#6 Comment By Sanna On 30 juli 2012 @ 13:56

Vad härligt med hemmagjord sylt! Jag skulle lätt värma den och äta till vaniljglass.
För övrigt älskar jag din köksvåg!

#7 Comment By tina On 30 juli 2012 @ 15:29

Matologi: Kantareller och blåbär är sommar, och jag vill ha sommar-sommar lite, lite till. :-)

Anna: Fråga!

Catta: Blåbärsomelett! Får mig iofs att tänka på blåbärspannkaka, som är gott!

Sonja: Vi har inte heller socker i smottisarna, men smoothie känns ju relativt sött ändå, på det bra viset visserligen! :-D

Camilla: Blåbärsgröt hade jag ju nästan glömt bort, tack för tips! Äter sällan gröt sommarhalvåret, men nu blir jag så nyfiken på att testa skrädmjölsvarianten att jag genast måste försöka ta reda på vad skrädmjöl heter på finska! :-D

Sanna: Tack, jag med, loppisfyndad häromhelgen.

#8 Comment By Sara On 31 juli 2012 @ 21:45

Blåbärspannkakor och det är så gudagott att vi hoppar soppan och äter oss mätta på dem till middag: [2]

Mvh Sara

#9 Comment By tina On 1 augusti 2012 @ 20:40

Sara: Blåbärspannkakor är ljuvligt, tack för receptlänk! <3

#10 Pingback By Blåbärshimlen tur och retur | pickipicki On 18 augusti 2012 @ 23:22

[...] på picki Blåbärsgröt Blåbärssylt Blåbärspannkakor Blåbärskladdkaka Blåbärssmotti Fryst cheesecake i glas Tvätta [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2012/07/blabarstemat/

URLs in this post:

[1] Husmorstricket som löser det problemet hittar du här: http://www.pickipicki.se/2011/07/ett-vykort-fran-sommarkollot/

[2] : http://www.matgladabarnsblogg.se/2012/07/barfrossan-fortsatter-med.html

Copyright © 2008-2009 pickipicki