- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Idag fyller han år!

Posted By tina On 16 januari 2013 @ 18:02 In Carl-är-genial,choklad,Momas Kitchen,tårta | 22 Comments

Det finns dom som tror att det är jag som är pickipicki, men då har man missat en viktig del av sanningen. Han som alltid handlar på väg hem från jobbet, han som håller vägen fri när jag far fram i köket som en virvelvind, han som diskat varje kväll så länge jag kan minnas. Han som knäpper världens finaste foton och han som ser till att jag kommer upp ur sängen varje morgon fast jag egentligen inte vill. Som om han inte vore bra nog så har han bakat världens godaste chokladtårta och säger att halva är min. Idag fyller han år.

Veronicas chokladtryffeltårta
2oo g vetemjöl
200 g strösocker
40 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 st stora ägg
1,5 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g smör
0,5 dl rom

Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt därefter gräddfil och smält smör. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Smeten är tänkt att gräddas i två formar för att kunna bli fyra bottnar. Häll häften av smeten i en rund smord och bröad ugnsform med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i 25-35 min, göra samma sak med andra hälften.

Chokladglasyr:
75 g smör
175 g mörk choklad (max 70% kakao)
300 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
125 ml gräddfil

Smält smör och choklad i vattenbad. Rör sedan ner sirap, gräddfil och vaniljsocker. Sikta därefter ner florsockret, lite i taget och rör till en slät glasyr.

Till chokladtryffeln:
2,5 dl grädde
1 msk honung
1,5 msk socker
100 gram fin mörk choklad
1 msk smör

Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt honung. Bryt därefter ner chokladen i mindre bitar i en bunke och häll över den varma gräddblandningen samt smöret. Mixa till en slät smet med stavmixer. Låt tryffeln stelna i kylskåp (några timmar), rör om ibland.

När tårtan ska plockas ihop gör såhär (det här kan med fördel göras en eller två dagar innan kalaset): Dela tårtbottnarna på mitten (födelsedagsbarnet använde 3 av 4 bottnar, vart den järde tog vägen förtäljer inte historien. På den understa botten skvätt över 0,5 dl rom. Bred över ett lager glasyr , lägg på botten nr 2. Bred ut chokladtryffeln. På lager tre, toppa hela tårtan med resterande mängd glasyr. Recept som vanligt från vår (matbloggs-)idol [1].


22 Comments (Open | Close)

22 Comments To "Idag fyller han år!"

#1 Comment By Sara On 16 januari 2013 @ 18:19

Vilken fin o kärkeksfull beskrivning! Var rädd om honom! :)

#2 Comment By Johanna On 16 januari 2013 @ 19:21

Grattis världens bästa Carl!

#3 Comment By Monita On 16 januari 2013 @ 19:25

Låter som att du har en riktig toppenkarl. :-)

#4 Comment By Sara On 16 januari 2013 @ 19:34

Grattis! Och – vilken fin kärleksförklaring!

#5 Comment By Marja – Baka Sockerfritt On 16 januari 2013 @ 20:40

SÅ härligt med födelsedag! Perfekt att smaska choklad såklart :)

#6 Comment By Helena On 16 januari 2013 @ 21:10

Hurra & Grattis till C!

#7 Comment By Robin On 16 januari 2013 @ 21:26

Stort grattis på födelsedagen Carl! :)

#8 Comment By Ann-Louise On 16 januari 2013 @ 21:44

Kärleken är finast & framför allt om den innebär en diskare på köpet. ;)
Stort grattis till Carl & till er!
xoxo

#9 Comment By Katarina On 17 januari 2013 @ 02:36

Grattis till Carl! Så fint skrivet av dig!

#10 Comment By Hilda On 17 januari 2013 @ 15:03

Men hipp hipp hurra för Carl!

#11 Comment By adonym On 17 januari 2013 @ 15:13

Jag fällde nästan en tår, så fint skrivet var det! Det där med diskningen går dock att diskutera! Grattis Caaaarl!

#12 Comment By Sara på Vardag.nu On 17 januari 2013 @ 18:19

Hipp hipp hurra!

#13 Comment By carl On 18 januari 2013 @ 07:06

Tack för gratulationerna! :-)

Gulle: <3

#14 Comment By Annica Långvall On 18 januari 2013 @ 10:30

Jag har också en sån där fantastisk människa i min lägenhet, som kommer med kaffe på morgonen till sängen :)

Du tar så otroligt fina bilder, ljusa och fina. Vad använder du för utrustning för att få till ljuset sådär bra på vintern? Mina bilder blir hemska nu i vintermörkret.

#15 Comment By tina On 18 januari 2013 @ 13:34

Carl: Du är.

Annica: Tack snälla du. Utöver att jag har han som knäpper världens finaste bilder att tillgå (så gillar han att köpa flådig kamerautrustning. Såhär ser det ut bakom kulisserna när vi fotar: [2] Det är alltså fusk i form av blixtar och skärmar som gör att vintern och mörkret aldrig får något grepp om oss (eller åtminstone våra matbilder).

#16 Comment By milla On 19 januari 2013 @ 19:45

Vilken tårta vill ha nu:)
Ha ett trevligt födelsedagsfirande

#17 Comment By Emmy On 20 januari 2013 @ 00:14

Stort grattis till Carl!
Jag har också varit sugen på att testa Momas goda chokladtårta. Låter helt galet god!

#18 Comment By tina On 20 januari 2013 @ 20:08

Milla: Tack, det hade vi.

Emmy: Tårtan ÄR fantastisk, min favorit.

#19 Comment By Tina N On 22 januari 2013 @ 12:53

Hipp hipp hurra några dagar för sent! Hoppas att ni båda hade en härlig dag och åt upp hela tårtan! ;)

#20 Comment By tina On 22 januari 2013 @ 16:06

Tina N: Tårtan är slut, jag åt otippat många bitar själv.

#21 Comment By Isflingan On 20 februari 2014 @ 07:25

Wow vilken god tårta! Den var värd varenda minut den tog att tillaga. Jag säger som Linda sa igår: Tårtan var magisk!!! :)

#22 Comment By tina On 20 februari 2014 @ 20:17

Isflingan: Vad kul att du bakade just den här, en av mina favoriter. Hoppas att födelsedagen var prima. <3


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/01/idag-fyller-han-ar/

URLs in this post:

[1] Recept som vanligt från vår (matbloggs-)idol: http://momaskitchen.se/2011/04/30/chokladtarta-de-lux/

[2] : http://www.pickipicki.se/2012/07/i-pickipickifabriken/

Copyright © 2008-2009 pickipicki