- pickipicki - http://www.pickipicki.se -

Nu tjuvstartar vi midsommaren!

Posted By tina On 20 juni 2013 @ 06:55 In midsommar,radiomat | 15 Comments

Om en dryg halvtimme tjuvstartar vi midsommarfirandet i P4 Morgon Uppland [1]. Av dom obligatoriska färskpotatis, matjessill, gräslök och jordgubbar blir det matjesrullar och en flädermousse toppad med jordgubbar och fläderblommor. Rullarna kan packas ner i picknickkorgen eller delas och serveras som plock på midsommarbordet. Flädermoussen är en riktig sommarefterrätt precis som den är, men kan också gästspela mellan tårtbottnarna inuti en midsommartåra. Jag ni hör ju att vi är på god väg, nu är det bara blomsterkransen som saknas.

Matjesrullar
200 g matjessill i bitar
100 g kokt kall färskpotatis
0,5 röd lök
ett knippe gräslök
2 dl crème fraîche
salt och svartpeppar
3 stora tunnbröd

Tärna potatisen och dela matjesfiléerna i mindre bitar. Blanda tillsammans med lite matjesspad, crème fraîche, finhackad röd lök och finklippt gräslök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Vid servering, skär rullarna 4-5 cm långa bitar och ställ på höjden tillsammans på en tallrik. Toppa med finklippt gräslök. Servera som förrätt, på en midsommarbuffé alternativt strunta i att dela rullarna utan packa ner dom hela i picknickkorgen.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
1 msk florsocker
2 gelatinblad (kan ersättas med vegetariskt alternativ)
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen medan du vispar för hand hela tiden. Det ska bli varmt men inte koka. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör hela tiden så att de löses upp. Vispa ner siktat florsocker och låt sedan den tjocka krämen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ned den i flädersmeten. Servera moussen i 6-8 glas eller koppar, låt stå kallt någon timme innan servering. Toppa med jordgubbar och fläderblommor.

Ännu mer midsommar
Potatis- och matjessnittar [2]
Sommarbär med fläderkräm [2]
Inlägget med ett gäng samlade midsommarrecept [3]


Rullar på höjden


15 Comments (Open | Close)

15 Comments To "Nu tjuvstartar vi midsommaren!"

#1 Comment By I huvudet på Elvaelva On 20 juni 2013 @ 08:07

Så härliga bilder! Ha en riktigt, riktigt härlig midsommar på dig, och tack för dina fina ord längs vägen. Hoppas vi ses snart! /kram .

#2 Comment By Hanna On 20 juni 2013 @ 11:00

Matjesrullarna få du gärna buda till London om det blir några över… ;-) Ha en finfin midsommarhelg!

#3 Comment By Ann-Louise On 20 juni 2013 @ 11:06

Nu är kylen laddad med sill, gräddfil, grädde, jordgubbar & öl! Skål & glad midsommar!

#4 Comment By Lottzys Mat On 20 juni 2013 @ 16:39

Finfina rullar det!

#5 Comment By Johanna On 20 juni 2013 @ 17:53

Nu börjar den rätta känslan infinna sig. Glad midsommar Pickipicki!

#6 Comment By Moma On 20 juni 2013 @ 19:41

Fint! Ha en jättefin midsommar nu så kanske vi ses nästa helg? Pöss

#7 Comment By tina On 20 juni 2013 @ 22:12

Ihuvudetpåelvaelva: Åh, det hoppas jag med att vi gör. En fin midsommar önskar jag dig och din familj. Kram

Hanna: Det kanske jag gör! :-)

Ann-Louise: Hurra! Glad midsommar!

Johanna: Detsamma! <3

Moma: Ja vi måste ses snart! Jobbar du hela vardagsveckan? Kram

#8 Comment By tina On 20 juni 2013 @ 22:13

Lottzy: :-D

#9 Comment By Moma On 22 juni 2013 @ 18:30

Japp, jobbar hela kommande vecka :-(

#10 Comment By Charlotta On 23 juni 2013 @ 13:39

Glad midsommar, Picki! Hoppas ni har haft en superfin helg!

#11 Comment By mamman On 24 juni 2013 @ 13:08

Nu är matjesill – gubbröran slut, kan man beställa mera av det goda?

#12 Comment By tina On 24 juni 2013 @ 18:47

Moma: Det där jobbet alltså!

Charlotta: Åh, tack och tack detsamma!

Mamman: Japp! Picki catering alltid redo!

#13 Comment By Kim On 24 juni 2013 @ 19:55

Härligt tjuvstartande!
Och vet du vad som är det bästa: att man kan tjuv-avsluta också ;) Tänker jag minsann göra i veckan. Mera sill!

#14 Comment By tina On 25 juni 2013 @ 21:27

Kim: Hurra!

#15 Pingback By Pickipickis matjesrullar » Tre tjejer i köket On 29 april 2014 @ 20:01

[...] levererar alltid fina recept! Hennes somriga recept med matjesrullar kunde jag inte låta bli att pröva. Pickipicki skivade tunnbrödsrullarna i små rullar lämpliga [...]


Article printed from pickipicki: http://www.pickipicki.se

URL to article: http://www.pickipicki.se/2013/06/nu-tjuvstartar-vi-midsommaren/

URLs in this post:

[1] P4 Morgon Uppland: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=323&grupp=18599

[2] Potatis- och matjessnittar: http://www.pickipicki.se/2012/06/nu-tjuvstartar-vi/

[3] Inlägget med ett gäng samlade midsommarrecept: http://www.pickipicki.se/2011/06/nar-det-vankas-midsommar/

Copyright © 2008-2009 pickipicki