Nybakta kanelbullar

den 28 februari 2008, kl 21:48

Det var länge sen vi bakade kanelbullar. Det har vi rått bot på ikväll.
Jag utgick från Arlas recept på kanelbullar. De hade dock glömt att man ska ha lite lagom stötta kardemummakärnor i bulldegen, ju mer desto bättre. Kardeumma är det bästa jag vet. Dessutom hade de glömt att bullarna blir särskilt goda om lite vaniljsocker får göra fyllningen sällskap. Himla tur att jag kom ihåg!

Kanelbullar, 20 stycken
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
7½ dl vetemjöl

Fyllning:
smör
socker och vaniljsocker
kanel

1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjöl. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Knåda degen och kavla ut på mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över socker, vaniljsocker och pudra över kanel. Snåla inte med fyllning. Rulla ihop och dela i ungefär 20 bitar. Lätt på plåt med bakplåtspapper (eller i bullformar) med snittytan uppåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225-250 grader i 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

small_img_5184.jpg

small_img_5181.jpg

Förresten, om den utkavlade bulldegen tar upp all arbetsyta i köket, har man ett för litet kök eller för mycket kanelbullar då? Rätt svar belönas med en kanelbulle, nybakt.

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Nybakta kanelbullar”

  1. frida kl 07:12, den 29 februari 2008

    För litet kök! Det är väl inte fysiskt möjligt att ha för många kanelbullar?

  2. tina kl 07:23, den 29 februari 2008

    jag tror att du har alldeles rätt faktiskt. en kanelbulle till dig! till frukost, inte illa :)

  3. Lumumma kl 08:39, den 1 mars 2008

    Håller med. Kardemumma är det bästa som finns. Och bullar. Finns nog inget som slår det faktiskt. :)

  4. frida kl 08:46, den 1 mars 2008

    tina: gött! Kvistar du över med den eller?

  5. Kanelbulletävling | pickipicki kl 23:23, den 4 oktober 2008

    [...] har vi haft bulltävling med Johanna och Robin. Vi tilldelades varsin bulldeg och sen plockade vi fram allt ur skåpen som hade potential som bullfyllning (torkade blåbär, [...]

  6. Pickipicki goes virkblogg | pickipicki kl 09:43, den 1 juli 2011

    [...] inlägg Kanelbullar Annorlunda kanelbullar Nygräddade kanelbullar? En skiva formfranska med prickig korv och gurka [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen