Tonfiskbiffar med smak av chili och citron

den 30 oktober 2008, kl 12:30

När jag tittar i kylskåpet dyker oftast samma förslag på middag upp i huvudet. Jag tänker gärna pasta och tonfisksås i olika skepnadsoppa eller kanske en salig blandning av skafferiinnehållet. Min finfina vardagsmat helt enkelt. Inget ont om den, men ibland vill jag äta något annat istället. Häromdagen stod Emilia bredvid mig och tittade i samma kylskåp, men hon såg något helt annat. Tonfiskbiffar! Något nytt minsann och riktigt goda det var dem! Kanske att jag ska ropa in någon granne för att titta på min mat nästa gång det tar stopp i huvudet. Kan man göra så?

Tonfiskbiffar (ungefär 6 st)
2 burkar tonfisk i vatten
2 ägg
1 liten finhackad gul lök
1 bit finhackad purjolök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
skal och saft från en halv citron
½ finhackad röd chili
mjöl
persilja
salt, svartpeppar

Häll av vattnet från tonfisken. Rör ner lök, purjolök, vitlök, persilja, citron och chili. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner äggen och några matskedar mjöl till biffkonsistens. Stek i lite olja, några minuter på varje sida.

Servera med ris, bulgur eller liknanade och en god sås eller röra till.

Skriv ut inlägg

Mina grahamsskorpor och jag

den 28 oktober 2008, kl 19:15



Jag har fyllt den största burken jag hittade hemma med skorpor. Tanken var att skorporna skulle räcka i en evighet, men på något konstigt vis så minskar skroporna i burken lite för varje dag. Det är ju så gott, en skorpa till te, lite marmelad eller smör till nästa skorpa, en skorpa i farten och så bara en skorpa till. Nästa gång avancerar jag nog till att smaksätta skorporna, frågan är med vad? Kardemumma? Anis? Något annat?

Grahamsskorpor (80 st)
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör
1 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölken. Smält smör och häll i resten av mjölken till fingervarmt. Rör ner salt och mjöl, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Dela 40 lika stora bitar och forma dem till avlånga skorpor. Låt jäsa under duk. Grädda i 250 grader varm ugn i 8 minuter. Låt skorporna svalna. Dela skorporna mitt itu med en gaffel. Låt dem torka i ugnen på ungefär 125 grader runt en timme eller tills de är helt torra.

Skriv ut inlägg

Pappan goes pickipicki

den 27 oktober 2008, kl 07:32

Pappan bjöd på söndagsmiddag ikväll. Sin paradrätt köttfärslimpa med parmaskinka och mozzarella. Fruktsallad och vispgrädde till efterrätt. Jag var lovad att få vara med och laga maten, men när jag kom till köket var köttfärssmeten redan ihopblandad. Han fick papper och penna för att tänka efter och skriva ner sina hemligheter. Vem vet, jag är inte säker, men kanske är det såhär man lagar hans goda köttfärslimpa?

Pappans köttfärslimpa (med parmaskinka och mozzarella)
900 g köttfärs
10 skivor parmaskinka
125 g mozzarella
salt
vitpeppar
4 msk tomatpuré
hårt bröd eller skorpsmulor
1 dl mjölk
1 ägg

Mortla hårt bröd och blanda med mjölk, låt svälla en liten stund. Rör ner ägg, tomatpuré och köttfärs. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg en rejäl bit plastfolie på bordet och bre ut köttfärssmeten i en rektangel. Täck köttfärsen med parmaskinka och smula över mozzarellaosten. Rulla ihop köttfärslimpan med hjälp av plastfolien. Tryck ihop kanterna så inte fyllningen rinner ut i ugnen. Lyft över på en plåt eller till en ugnsform och pensla köttfärslimpan med lite soya. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ungefär en timme.

Servera med ugnsrostad potatis, rödlök och purjolök. Dela i mindre bitar och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ungefär 40 minuter.


Klara

Färdiga

Vad gäller receptet på efterrätten så rådde det uppenbarligen inga tveksamheter om hur mycket av varje det egentligen var i. Jasså minsann, inte så konstigt va?

 Fruktsallad
2 äpplen
2 päron
2 bananer
2 apelsiner
2 dl grädde

Dela i lite olika storlek på bitarna. Servera med vispad grädde.


Pappan och förste köksassistent

Några tandpetare i den här skålen och vi har världens största pickipicki?

Skriv ut inlägg

Quesadillas med het kikärtsfyllning

den 25 oktober 2008, kl 20:00

De flesta vardagsmorgnar sträcker sig min morgontidningsläsning till att snegla på receptet på sista sidan. Häromdagen fastnade jag för quesadillas, stekta tortillas, här med het kikärtsfyllning. De lät alldeles för spännande för att kunna motstås. Goda det var dem och ett roligt tillbehör till en god grönsakssoppa som Emilia trollade fram.

Quesadillas med het kikärtsfyllning
200 g kokta kikärtor
1 dl vatten
2  msk matolja
1 dl färsk eller fryst persilja
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk samal oelek
tortillas

Skölj kikärtor och mixa tillsammans med vatten och olja. Klipp ner persilja och smaka av med kryddor. Bre ett lager fyllning på tortillas och lägg en torilla ovanpå. Stek i en het stekpanna, någon minut eller tills de får fin färg, på bägge sidor. Dela i tårtbitar och servera medan de är varma, som plockmat eller som tillbehör till soppa.

Receptet är Tastelines.

UPPDATERAT:
Jag har gjortdessa goda quesadillas med kikärtsfyllning fler gånger. Ett tips är dock att inte använda Coops kikärtor, som bara blev en hård och grynig fyllning. Otäckt!

Skriv ut inlägg

Hur gick det här till egentligen?

den 24 oktober 2008, kl 07:25

Hur är det möjligt att min lilla bebis Pickipicki har hamnat bland tio av mina matbloggsidoler som är nominerade till Matbloggspriset 2008? Det är så stort och fint att jag saknar ord.

Tack.

Skriv ut inlägg

Förtrollande goda crêpes

den 23 oktober 2008, kl 19:38

Ikväll åt vi crêpes som var alldeles förtrollande goda. Jag vet inte om det var för att jag för första gågen under tre års soppa-pannkaka-torsdag fick till perfekta pannkakor (gjutjärnspanna och lite smör, är det det som är tricket?), eller om det var för att fyllningen blev så bra. Det här var riktigt gott och är helt klart vår nya bjudrätt, någon som vill komma hit och äta crêpes snart?

Smeten
2,5 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
1,5 dl (ljust och milt) fullkornsvetemjöl

Vispa ner ägg, salt och mjöl i mjölken. Stek så tunna pannkakor du kan i lite smör i den största stekpannan du hittar. Smeten räcker till 4 pannkakor = 2 huvudrättscrêpes och 2 efterrättscrêpes.

Förslag på fyllning
Matcrêpes:
1. Pastrami(/rökt skinka/rökt kalkon), babyspenat, finhackad rödlök, hackat äpple, smulad fetaost
2. Kallrökt lax, bladspenat, finhackad rödlök och en klick creme fraiche

Efterrättcrêpes:
3. Äpple stekt i lite smör, socker, kardemumma och kanel (en klick vaniljglass till?)
4. Skivad banan, nutella


Pastrami, babyspenat, finhackad rödlök, hackat äpple, smulad fetaost
Kallrökt lax, babyspenat, finhackad rödlök, creme fraiche
Banan och nutella

Äpple stekt i smör, socker, kardemumma och kanel

Skriv ut inlägg

Äppel päppel pirum parum

den 21 oktober 2008, kl 21:33

Farfar skickar med mig äpplen hem varje helg. Vi har gjort ett rejält lass äppelmos, stoppat äpplen i en höstsallad, äter en hel del pickipicki, ibland bakar vi äppelscones eller favoritäppelkakan. Önskar att jag dessutom hade haft tålamod att göra finfina torkade äppelringar i år igen och att jag skulle gjort äppeldrickan som lät så spännande. Äpplen är föresten goda som dom är.

Någon som sitter inne med bra äppeltips?

Skriv ut inlägg

Kroppkakor med bacon och kantareller

den 19 oktober 2008, kl 10:19

Hur många här åt kroppkaka till middag i lördags? Jag gjorde det. Kroppkakor med bacon, kantareller och lök som fyllning, lite pilligt men roligt att göra (efter receptet i senaste Buffé). Jag har inget att jämföra med eftersom jag överhuvudtaget aldrig ätit kroppkakor förut, men att kalla potatisbullarna vi åt förra veckan för annorlunda potatisbullar känns plötsligt som en överdrift.

Kroppkakor
1½ kg potatis
3 dl potatismjöl
4 äggulor +2ägg
1 kruka hackad persilja (½ till fyllning, ½ till potatissmeten)
500 gram kantareller
1 paket bacon
1 gul lök
lite smör
salt och svartpeppar

Koka potatis och pressa den, låt svalna något. Blanda till en smet tillsammans med potatismjölet, ägg, äggulor och hälften av persiljan. Stek fyllningen (finhackad gul löl, bacon och kantareller) tillsammans med en klick smör, tillsätt persiljan och smaka av med svartpeppar. Dela poatissmeten i 24 lika stora bitar. Rulla bollar, platta till och fyll med fyllning, vik ihop och rulla till en boll. Koka bollarna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter tills de flyter upp. Stek eventuellt i lite smör eller servera dem som de är, tillsammans med lingonsylt.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen