Viilifabriken trollar fram en filbunke
På somrarna i Finland äter vi ofta viili till frukost eller som mellanmål. På viilibunkarna man köper i affären översätts viili ibland till filbunke och ibland till lättfil, den mest rättvisa jämförelsen är nog långfil. Vill man kan man göra som jag gjort i helgen, trolla fram egen viili. Det är bra, för just nu har vi fyra bunkar Finland i kylskåpet.
Viili, filbunke
Häll mjölk nästan enda upp till kanten i små bunkar eller skålar som rymmer 2-2,5 dl. Skeda i en dryg tesked viili (eller filbunke alt långfil som finns i många affärer) i varje bunke. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Flytta därefter in bunkarna i kylskåpet och låt stå 1-3 dygn till. När viilin stelnat är den klar att ätas.
När vi var små åt vi viili med socker. I somras serverade vi den med färska jordgubbar/blåbär, jordgubbssylt eller mammas havtornssås, det är lyxigt.
Publicerad i finsk mat, långfil, viili | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg