Viilifabriken trollar fram en filbunke
På somrarna i Finland äter vi ofta viili till frukost eller som mellanmål. På viilibunkarna man köper i affären översätts viili ibland till filbunke och ibland till lättfil, den mest rättvisa jämförelsen är nog långfil. Vill man kan man göra som jag gjort i helgen, trolla fram egen viili. Det är bra, för just nu har vi fyra bunkar Finland i kylskåpet.
Viili, filbunke
Häll mjölk nästan enda upp till kanten i små bunkar eller skålar som rymmer 2-2,5 dl. Skeda i en dryg tesked viili (eller filbunke alt långfil som finns i många affärer) i varje bunke. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Flytta därefter in bunkarna i kylskåpet och låt stå 1-3 dygn till. När viilin stelnat är den klar att ätas.
När vi var små åt vi viili med socker. I somras serverade vi den med färska jordgubbar/blåbär, jordgubbssylt eller mammas havtornssås, det är lyxigt.
Publicerad i finsk mat, långfil, viili | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg4 kommentarer till “Viilifabriken trollar fram en filbunke”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Tack för tipset! Jag har ju tillgång till riktig finsk fil året runt i butiken men ska tipsa min mor i Sverige att hon kan laga filbunke själv om hon får en ”originalburk” av mig.
Lyllos dig! Ja, mamman hade med sig en orginalburk från Finland förra veckan, annars har jag sett att Willys säljer filbunke, jag skulle gissa på att det är samma sak. Åh, nu blev jag sugen på svartbröd…..
Måste säga att jag verkligen gillar din blogg, går att hitta mycket olika recept, som till och med passar till en students begränsade budget. Kanoners!
Kanske för att jag själv lever med en students begränsade budget? :P Välkommen hit vetja!