Kroppkakor med bacon och kantareller

den 19 oktober 2008, kl 10:19

Hur många här åt kroppkaka till middag i lördags? Jag gjorde det. Kroppkakor med bacon, kantareller och lök som fyllning, lite pilligt men roligt att göra (efter receptet i senaste Buffé). Jag har inget att jämföra med eftersom jag överhuvudtaget aldrig ätit kroppkakor förut, men att kalla potatisbullarna vi åt förra veckan för annorlunda potatisbullar känns plötsligt som en överdrift.

Kroppkakor
1½ kg potatis
3 dl potatismjöl
4 äggulor +2ägg
1 kruka hackad persilja (½ till fyllning, ½ till potatissmeten)
500 gram kantareller
1 paket bacon
1 gul lök
lite smör
salt och svartpeppar

Koka potatis och pressa den, låt svalna något. Blanda till en smet tillsammans med potatismjölet, ägg, äggulor och hälften av persiljan. Stek fyllningen (finhackad gul löl, bacon och kantareller) tillsammans med en klick smör, tillsätt persiljan och smaka av med svartpeppar. Dela poatissmeten i 24 lika stora bitar. Rulla bollar, platta till och fyll med fyllning, vik ihop och rulla till en boll. Koka bollarna i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter tills de flyter upp. Stek eventuellt i lite smör eller servera dem som de är, tillsammans med lingonsylt.

Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Kroppkakor med bacon och kantareller”

  1. Sanna kl 10:41, den 19 oktober 2008

    Jag har heller aldrig ätit kroppkakor men man kanske borde testa. Undra bara om min andra hälft tar emot det förslaget med ett leende eller en suck?

    Dock har min mormor sagt att äppelkakan i senaste Buffé var riktigt god!

  2. Lumumma kl 10:11, den 21 oktober 2008

    Men mums. När jag bodde i västerbotten fanns palt (att jämföra med kroppkakor) ofta på matsedeln. Där görs potatisbollarna av rå potatis, och blir mer grå. På Öland käkar vi kroppkakor. :P

  3. Cissy kl 08:04, den 28 oktober 2008

    Jag tycker kroppkakor är jättegott! Hade aldrig smakat det innan jag träffade min småländska pojkvän vars mamma gör supergoda traditionella kroppkakor med stekt fläsk (lite som fyllning i mitten av dem och en del som tillbehör). Kanske skulle be henne testa att variera dem lite? Dock är de ju redan såå goda.. hehe.. Trevlig blogg du har, det är första gången jag är inne här!

  4. tina kl 19:39, den 28 oktober 2008

    Det är spännande med mat man aldrig smakat förut och särskilt roligt när man tycker att det är gott. Välkommen hit Cissy!

  5. Premiär för kroppkakekok i det röda köket! at pickipicki kl 22:02, den 5 april 2010

    [...] recept Kroppkakor med bacon och kantareller Pitepalt Annorlunda potatisbullar Filed under klassiker, potatis, svensk husmanskost | Comment [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen