PICKI OPEN: Fridas pappas Gotlandslimpa

den 16 september 2009, kl 08:58

picki_img_4381picki_img_4376

En sak slog mig just, jag har delat med mig av de två vinnarrecepten i PICKI OPEN 2009,  men alla andra finfina favoritrecept som ramlade in i tävlingen har jag behållt för mig själv. Inget vidare alls, för att inte säga riktigt snålt! Men det ska bli ändring på den saken och först ut är Fridas pappas gotlandslimpa. Ett riktigt bra brödrecept, så bra att en jurymedlem skrek rätt ut när det här brödet inte vann. Kommentarerna i receptet är Fridas, men jag vet att hon vet vad hon talar om, för jag bakade limpan på hennes vis och det blev kalasbra. Bäst av allt var nästan att brödet räckte i en evighet, vi åt det nybakt, frös ett par limpor, gav bort en del, och vi packade matsäckssmörgåsar som räckte till både badutflykter och långresor.

Gotlandslimpa

1) Värm 10 dl vatten till ungefär 90 grader

Blanda:
4 dl fint rågmjöl
4 dl rågsikt
2 msk salt
2-3 msk mald pommerans (jag brukar ta max 2, pommerans har en rätt stark smak)
och slå det heta vattnet över detta. Låt det stå minst 5 timmar (jag brukar börja på kvällen och låta det stå över natt).

2) Rör ut 25 g jäst i lite ljummet vatten och rör ner i mjölblandningen. Låt stå minst 3 timmar.

3) Tillsätt:
25 g jäst utrört i lite ljummet vatten
2,5 dl mörk sirap
ungefär 18 dl rågsikt
ungefär 8 dl vetemjöl
Låt jäsa 1 timme.

4) Forma 3-4 limpor. Låt jäsa 45 minuter.

5) Grädda 200 grader i ungefär 40 minuter.

6) Pensla de färdiga limporna med vatten och rulla in i bakduk.

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “PICKI OPEN: Fridas pappas Gotlandslimpa”

  1. nässelblom & choklad kl 09:17, den 16 september 2009

    Härliga limpor. Bröd är något jag verkligen vill baka oftare. Helst allt eftersom köpebröd oftast innehåller tvivelaktiga ingredienser. Vilka fina fiskar ni fick på er fisketur! Att vara ute och fiska är rogivande och kul – men att rensa gädda är onekligen en svår konst. Ha det gott!

  2. frida kl 09:34, den 16 september 2009

    Hihi, roligt att få vara med på din blogg. Om man inte gillar pommerans kan man med fördel byta ut mot andra brödkryddor och fortfarande få ett mumisgt bröd!

  3. Anne kl 17:41, den 16 september 2009

    Tillsätt – räcker det med att blanda, eller ska degen knådas ordentligt någon gång? Funderar på om jag kan göra den för hand :)

  4. tina kl 09:14, den 17 september 2009

    Nässelblom & choklad: Hembakt bröd slår butiksbröd med hästlängder, det är ett som är säkert!

    Frida: Smart, fast pommerans gick hem hos oss, jag tror aldrig jag bakat med pommerans tidigare.

    Anne: Jag använde ingen maskin, utan lånade mammans jättekastrull att baka i. Om jag inte minns helt fel (det var ett par månader sen) så knådade jag degen under punkt 3, och fick nog hjälp av Carl mellan varven, det var en rejäl jättedeg. Frida, bakar du med maskin?

  5. Lotta kl 09:18, den 17 september 2009

    Härligt bröd! Det borde också få en plats i min gigantiska brödbakshelg som är på gång! Tack för fin present förresten!

  6. Dennis kl 14:30, den 17 september 2009

    Trevligt bröd. Kul att prova något nytt.

  7. Elin - Ett hus till oss kl 16:09, den 17 september 2009

    Vilken jättefin blogg du har! Måste kika runt lite här.

    Ha en härlig kväll!

  8. frida kl 16:28, den 17 september 2009

    Jag har gjort brödet både med och utan maskin. Pappa gör alltid med maskin. Jag tror det är mest under punkt 3 som man bör knåda. Är en rätt stor och tung deg, men har man lite armmuskler går det även utan maskin.

  9. tina kl 23:59, den 17 september 2009

    Lotta: Varsågod vetja! En gigantisk brödbakshelg låter som en utomordentligt bra idé, det ska jag nog härma någon gång i höst! :-)

    Dennis: Sant, och bra brödrecept kan man aldrig få för många av!

    Elin: Välkommen hit!

    Frida: Träning och brödbak i ett, bättre kan det inte bli! :-P

  10. Loba kl 12:23, den 29 oktober 2009

    Vilken fin och inspirerande blogg du har!
    Gotlandslimpa är supergott och den här versionen ska jag absolut prova ikväll.

  11. tina kl 09:34, den 30 oktober 2009

    Loba: Tack! Gotlandslimpan är riktigt god, hoppas att du gillar den!

  12. Loba kl 12:52, den 31 oktober 2009

    Ja! Jag ägnade lediga gårdagen åt degen och bakte limporna sent igårkväll. Imorse njöt vi av nybakt Gotlandslimpa. Nog för att jag muttrade över degens tyngd (jag bakte för hand) och undrade hur det skulle bli, men såhär i efterhand är det väl värt jobbet. Nästa gång vågar jag nog dessutom ösa i mer pomerans. Jättebra recept!

  13. Matilda kl 14:26, den 1 april 2011

    Ska det verkligen vara 18 dl rågsikt!?

  14. tina kl 17:39, den 1 april 2011

    Matilda: Ja, på ett ungefär!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen