Här kommer snabbgenomgången av 2009!
Inspirerad av min bloggidol Clara bjuder jag på en återblick på året som gått. Vårt bildarkiv består visserligen till 99 % av matbilder, men tack och lov har vi gjort en del annat än bara ätit mat. Här är mitt 2009, varsågoda.
I januari flyttade vi in i lägenheten med det röda köket och det firade vi med saftkalas.
I februari botade vi vintertristessen med bär. Vi åt ett oräkneligt antal smulpajer och jag försökte skola in Carls lilla systerson på matbloggarbanan.
I mars försökte grannen vägg-i-vägg att bränna oss inne och jag införde förbud mot att koka ris mitt i natten.
I april blev min helgarbetsplats tre gånger så stor. Ännu större var värmens ankomst som jag firade med att äta årets första glass och balkongfrukost var och varannan dag.
I maj förälskade vi oss i ljuvlig rabarbersorbé och en nyfödd liten bebis som var det finaste jag sett.
I juni var jag husvakt, varvade ogräsrensning med att sitta i skuggan under äppelträdet och lukta på blommorna. Utanför trädgården såg jag fläder vart jag än vände mig och av en del fläderblommor gjorde vi förtrollande god fläderbubbel.
I juli åkte vi på turné. Vi började med ett fantastiskt bröllop i Varberg (vilken mat!), rundade vackra Skåne och avslutade i Finland. Bästa minnet är nog min fina utomhusspis med sjöutsikt som jag lät bygga
I augusti bjöd jag på amaretto- och lavendelbiscotti på min födelsedag och frågade kalasgästerna om dom kunde gissa vad skorporna var smaksatta med, och tänk det kunde dom!
I september for vi till kusten för att plocka lingon. Hem kom vi utan lingon men med en hel del fisk.
I oktober bjöd jag på nyponsoppa i tidningen och farfar var obeskrivligt stolt.
I november utsågs pickipicki till Årets matblogg 2009 på Det goda köket mässan. När jag tror att jag bara har drömt alltihop sneglar jag på det fina diplomet på köksväggen.
I december kom snön och jag hade förmånen att få praoa hemma hos Josefs familj när dom lagade julkorv.
Publicerad i 2009, årskrönika, knappast ett recept, monsterinlägg | Kommentarer (12) Skriv ut inläggNågot åt julmatshållet, men i annat format
Jag bakade pitabröd häromkvällen. Finfint att ha i frysen för att plocka fram och fylla med det ena eller det andra när det är dags för utflyktsmatsäck eller oförskämt enkel hemmamat. I kväll fyllde vi pitabröden med kylskåpsrester, lite åt julmatshållet utan att för den delen smaka särskilt mycket julmat. Kalasgott helt enkelt, jag tror att jag beställer en till lunch imorgon!
Pitabröd, 10 st
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl fullkornsvetemjöl
ungefär 5 dl vetemjöl
Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ungefär 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.
Jullovsfyllning
Rör ihop en sås av finhackat äpple, crème fraiche eller yoghurt och gul curry (eller riven pepparrot). Fyll pitabrödet med riven morot, finskuren rödkål, julskinka och äppelröran.
En snabb hemma-lunch för lata jullovsdagar
Jag har länge trott att jag inte gillar omelett, men ack så fel jag haft. Omelett med rejält av fyllning är bästa hemma-lunch-maten och kan fyllas med alla tänkbara kylskåpsrester. Just den här omelettverianten åt vi dan efter tunnbrödrullen med lax och pepparrotsvisp, vilket ingredienserna kanske avslöjar snabbt. Men låt er inte begränsas av dem, se efter i kylskåpet istället. Lite julmatsrester kanske?
Omelett med lax och kräftstjärtar
Vispa ihop 2 ägg och 2 msk mjölk, lite salt och svartpeppar. Dela potatis och lök, stek i lite smör eller olja i en mindre stekpanna. Häll över äggsmeten och stek på medelvärme tills omeletten stelnat. Toppa med kallrökt lax, kräftstjärtar, bladspenat och riven pepparrot (eller pepparrotsvisp).
Jag avslutar 2009 och påbörjar 2010 med fisk
- Denna dag är ett liv, sa farbror Melker på Saltkråkan häromdan. Så sant, just den här dagen är verkligen ett liv, det får man inte glömma bort. Denna vecka är både ett slut och en början på något nytt. När jag var färdig med nästa veckas matsedel så slog det mig att jag både avslutar 2009 och påbörjar 2010 med att äta fisk (det är ingen slump, fisk är så nära favoritmat man kan komma). Jag blir nyfiken på om du har planer för hur du i matväg avslutar det här året och påbörjar nästa? Berätta vetja!
Veckomatsedel
Mån Svensk falafel (gula ärtor) i pitabröd, vitlökssås
Tis Pasta och ratatouille
Ons Chili con carne med ris
Tor Nyårsmiddag: oklar förrätt, fisk- och skaldjursgryta, chokladfondant med fruktsallad och vaniljgglass
Fre Fiskbiffar och ugnsrostade rotfrukter
Lör Gyllene pumpasoppa (butter nut squasch)
Sön Wok med röd curry och nudlar
Ett julkort alldeles speciellt till dig och mig
Förra årets julafton gick inte riktigt som planerat. En ovälkommen sjukdom gjorde att somliga hamnade i karantän, andra tappade aptiten och vissa julklappar förblev oöppnade. Höga förväntningar och ett högt fall kan man säga och jag fällde en och annan tår vill jag minnas. Oavsett hur du planerat din jul i år så önskar jag att den blir precis så fin som du vill och att vi får vara friska allihop. Sen önskar jag givetvis att julmaten kommer bli kalasgod, både din och min.
En riktigt god jul &
alldeles särskilt god julmat
önskas just, just du.
/Tina
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (12)
Skriv ut inlägg
Julkalender – Lucka 24
Klicka på bilden för att öppna lucka 24.
2008 års chokladkalender återfinns här.
Publicerad i julkalender 2009 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggJulkalender – Lucka 23
Klicka på bilden för att öppna lucka 23.
2008 års chokladkalender återfinns här.
Publicerad i julkalender 2009 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggTunnbrödrulle med lax och pepparrotsvisp!
Vi bestämde oss för att göra tradition av förra årets granpyntarkväll. Årets upplaga bjöd på trevligt Stockholmsbesök, en strålande vacker julgran och så tunnbrödrulle med lax och pepparrotsvisp. Det senare hade jag aldrig hört talas om tidigare, men jag kommer att lägga pepparrotsvisp på minnet, för det smakade hemtrevligt gott på något vis.
Tunnbrödrulle med lax och pepparrotsvisp
Fyll ett mjukt tunnbröd med kokt potatis (och mosa lite lätt med en gaffel), kallrökt lax, kräftstjärtar, finhackad rödlök och pepparrotsvisp (rör ner lite creme draiche, salt, peppar och massor med riven pepparrot i vispad grädde). Rulla ihop och ät!