Någon som törs äta hemma hos oss ikväll?

den 13 december 2009, kl 18:51

Foto: Carl Fredriksson

Carl är middagsansvarig ikväll och när jag kom hem från jobbet stod dom här två oöppnade konservburkarna på köksbänken. Skånskans kaffe och en burk blåbärssoppa från november 1971. Tack så hemskt mycket, vi får väl se om jag törs smaka.

Skriv ut inlägg

Lotta bjuder på veckomatsedel!

den , kl 11:02

Jag tror minsann att vi fortsätter på temat med andras veckomatsedlar här på pickipicki, det är roligt att tvingas utanför sina egna matramar. Den här gången är det Lotta som bjuder på sin veckomeny och jag ser fram emot att få göra både egen gnocchi och canneloni. Känner på mig att det här kommer bli en spännande och god matvecka.

Lottas veckomatsedel
Mån
Bulgurpanna med halloumi
Tis Rotfruktsrårakor
Ons Paprika- och tomatsoppa med quesadillas
Tor Pastasås med kallrökt lax och spenat, pasta
Fre Hembakad fredagspizza
Lör Potatisgnocchi med pesto och stekt kycklingfilé
Sön Kräftstjärtscanneloni

Recepten*;
Paprika och tomatsoppa

1 gul lök
1 burk grillad paprika (eller grilla själv i ugnen)
1,5 tetra passerade tomater
1 dl het ajvar relish.

Fräs finhackad lök i olja, tillsätt tomater och strimlad paprika. Låt koka en stund, mixa med (stav-)mixer, tillsätt ajvar och smaka av med salt o peppar. Servera med quesadillas.

Quesadillas
Lägg fyllning (riven ost och eventuellt strimlad skinka, krydda med chili, paprika, salt och peppar, ost ovanpå) på ett tortillabröd. Lägg ytterligare ett tortillabröd ovanpå fyllningen och stek några minuter på varje sida i torr panna så att osten smälter och de får krispig yta. Skär i tårtbitar.

Pastasås med kallrökt lax och spenat

Fräs 1 hackad gul lök och 2 vitlöksklyftor, tillsätt valfri mängd fryst eller färsk bladspenat och låt fräsa ett tag. Tillsätt en burk (lätt) crème fraiche, smaka av med salt peppar, citron o lite muskot. Strimla 200 g kallrökt lax och vänd ner precis innan servering. Serveras tillsammans med valfri pasta.

Pizza på Lottas vis
Gör pizzadegen på morgonen och låt den jäsa i kylen under dagen. Färdig att bakas ut på kvällen, toppa med valfria ingredienser.

Gnocchi med fylld kyckling
Grundrecept gnocchi (fast utan örter). Blanda med pesto när de är klara. Servera med kycklingfilé fylld med oliver, soltorkade tomater och parmesanost som stekts i panna och därefter stekts färdig i ugnen.

Kräftstjärtscanneloni
färska lasagneplattor (200 g)
Fyllning:
0,5 strimlad purjolök
2 äpplen
1 msk flytande margarin
1 tsk orientalisk curry
1 msk fiskfond
1 burk kräftstjärtar i lag
2-3 dl keso, 4 % fett
Bechamelsås:
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
50 g parmesan

Fräs purjolök och äpple i margarin. Strö över curry och låt fräsa någon minut. Tillsätt hummerfond och avrunna kräftstjärtar, rör ner keso. Skär de färska lasagneplattorna i 6-7 cm breda remsor. Lägg en klick fyllning på varje och rulla ihop. Dela varje rulle en gång och ställ dem på höjden i en smord ugnsfast form. Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Sätt kastrullen på plattan och låt såsen koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med hälften av osten, salt och peppar. Häll såsen över cannelonistubbarna. Strö över resten av osten. Gratinera i 225 grader i ungefär 15 minuter.

*) Samtliga recept räcker till ungefär 4 personer.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen