Bloggutmaning: Ät upp maten!

den 8 december 2009, kl 12:07

Foto: Tina

Angelina på Kumminosten utmanade bland annat mig att Äta upp maten! Ett bra initiativ och en viktig tankeställare då många av oss idag slänger alldeles för mycket mat. Själva slänger vi pinsamt ofta mjölk som gått ut och rester som glömts bort i kylskåpet. Mitt allra bästa knep för att inte behöva kasta mat i onödan är att planera och laga mat efter veckomatsedel. Att redan i affären veta vad jag behöver till veckan gör att jag inte handlar hem för mycket mat och onödiga livsmedel som oftast blir liggande. Vad gäller maten som redan finns i kylskåpet kan det vara värt att tänka på att otippat mycket går att återvinna som ingrediens/pålägg i soppa,  paj, omelett och på pizza. Likaså kan man gömma förvånansvärt mycket i en bröddeg, allt från havregrynsgröt till kokt potatis och en hel del där till.

Jag skickar vidare uppmaningen att äta upp maten till alla er. Jag blir också nyfiken på vad ni kastar för mat i onödan? Och vad ni har för knep att ta vara på saker som lätt slängs? Känner sig någon manad att anta utmaningen att laga mat på överblivna och bortglömda kylskåps- och skafferifynd så lämna gärna en kommentar så att jag får se vad ni hittar på. En kommentar till mina ingredienser finns under recepten.

Rotfruktssoppa
2 morötter, 1 bit kålrot, 1 palsternacka
1 gul lök
1,5 dl röda linser
1 tärning grönsaksbuljong
sichuanpeppar, salt, peppar
Pynt;
en klick gräddfil
paprikapulver

Skala rotfrukter och lök, dela i mindre bitar. Fräs i lite olja i en kastrull tillsammans med buljong. Tillsätt linserna och häll över vatten så att rotfrukterna täcks, ungefär 5-7,5 dl. Låt koka tills allt är mjukt. Mixa soppan slät. Smaka av med med sichuanpeppar, salt och peppar. Pynta soppan med gräddfil och pudra över lite paprikapulver.

Pirog med grönkål och grönmögelost
1 smördegsplatta
grönkål
mögeloströra
uppvispat ägg

Kavla ut smörgegsplattan och dela i två. Fyll med grönkål, som förvällts i lättsaltat vatten, samt en klick mögeloströra. Vik ihop pirogen och stäng kanterna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 200 grader i ungefär 10 minuter, eller tills de får fin färg.

Kommentar till ingredienserna:
Soppans bas är några bortglömda rotfrukter som hamnat längst in i kylskåpets grönsakslåda. Linserna är det sista i förpackningen, som ofta blir kvar av anledningen att det är för lite för att räcka till linssoppan vi brukar göra. Gräddfilen fanns det en liten skvätt kvar sen vi åt
tacos förra veckan, det där sista som ofta står tills det blir för gammalt. Smördegsplattan till pirogerna blev över sedan julstjärnebaket i helgen, likaså det uppvispade ägget. Grönkålen till fyllningen köpte vi för flera veckor sedan, tanken var att det skulle blivit en grönkålssoppa, men det har inte blivit av. Mögeloströran är sedan helgens tillbehör till pepparkakorna.

Foto: Carl Fredriksson
Klara
Foto: Carl Fredriksson
Färdiga
Foto: Carl Fredriksson

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen