Hurra för vegetariska dumplings!
Igår kväll tillverkade vi dumplings i det röda köket. Den här gången blev det en vegetarisk variant med purjolök, svamp och tofu. Riktigt lyxigt lördagsgott om jag får säga det själv. Det smakade nästan som hos bästa kinesen nere på stan, och det är inget dåligt betyg ska ni veta. Visserligen påpekade Carl att mina dumplings inte riktigt såg ut som på ristoranten, men hallå, bonuspoäng för fantasi och nyskapande är väl ändå vad det heter?
Vegetariska dumplings
Deg:
4 dl vetemjöl
1,5 dl ljummet vatten
Fyllning:
1 purjolök
8 champinjoner
0,5 paket tofu
2 tsk riven färsk ingefära
0,5 röd chili
Sås:
soja
röd chili
färsk ingefära
Lägg mjölet i en bunke, tillsätt lite ljummet vattet i taget och knåda till en slät deg (detta kan göras i en matberedare). Täck med en dubbelvikt fuktig handduk och låt vila i 30 minuter.
Finstrimla purjolök och champinjoner. Fräs en liten stund i en stekpanna, låt eventuell vätska rinna av (eller pressa ut vätskan). Rör ner riven ingefära och finstrimlad röd chili. Dela degen i två och rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär i 1,5 cm stora bitar. Lägg på ett fat under en fuktad handduk. Tryck ut en degbit i mitten av handflatan så att de blir runda och tunna, lägg på lite purjolöksfyllning samt tofu delad i små bitar. Nyp ihop kanterna ordentligt.
Lägg några dumplings i taget i en stor kastrull med kokande vatten. När de flyter upp, häll på 1 dl kallt vatten så att kokningsen upphör. Låt koka upp igen och koka i 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av. Vill man glänsa kan man koka knytena i en kinesisk ångkokningskorg av bambu som sätts över kastrullen. I denna passar även finfint att ångkoka grönsaker.
Servera dumplings med ris, nudlar eller som dom är tillsammans med trevliga tillbehör som sås (soja, riven ingefära, finstrimlad chili), färsk spenat som stekts lätt i lite olja och vitlök, gurkstavar, ångkokt blomkål, morötter och liknande.
Receptet räcker till ungefär 25 dumplings.
Liknande recept
Dumplings med fläskfärsfyllning
Bilder från dumplingsfabriken;
Platta ut degen tunt, men kom ihåg att den ska hålla ihop.
Lägg en till ett par teskedar fyllning mitt på.
Nyp ihop kanterna ordentligt.
Nästa veckas mat börjar nu!
Man skulle kunna tro att det är påsk, alternativt att vi har äggtema här hemma. Istället är det så att vi har ett stort paket ägg som vi har ambitionen att hinna äta upp innan det kläcks små söta kycklingar. Följer vi veckomatsedeln den här veckan så kommer vi lyckas, och tur är väl det.
Veckomatsedel
Mån Skånsk äggakaka
Tis Spenat- och kikärtsbiffar
Ons Varm pastasallad
Tor Hemkokt ärtsoppa och pannkaka
Fre Grön linssoppa med vitlöksbröd
Lör Saffransrisotto med fisk och räkor
Sön Vegetarisk lasagne med keso
Alla som längtar efter sommaren, räck upp en hand!
Plötsligt slog stora sommarlängtan till. Det blir lätt så när bilen måste skottas ut, tågen står stilla och snön fastnar i ögonfransarna. Jag längtar efter picknick, saftkalas och sommartårtor. Jag ville bara säga det.
Jag ger er en portion solsken i djup tallrik
Jag trotsar snöstormen utanför fönstret och bjuder på en tallrik solsken i soppformat. Fryser man extra mycket kan man följa mitt exempel och dubbla mängden chili, då vill jag lova att soppan garanterat värmer rejält (nästan bränns).
Soppa med röda linser
och sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små sötpotatisar
olja
0,5 (-1) röd chili
500 g krossade tomater
0,5 tsk salt
0,5 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
2 st buljongtärningar
3 dl vatten
Fräs hackad lök och vitlök mjuk i olja. Tillsätt finhackad chili och sötpotatis (små bitar), låt fräsa lite till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ungefär en kvart. Mixa soppan slät, smaka av med salt. Servera med en rejäl klick keso (alternativt yoghurt eller liknande), ett matig bröd eller quesadillas.
Soppan är för fyra och receptet är så gott som Tastelines.
Publicerad i snökaos, soppa, sötpotatis, starkt | Kommentarer (18) Skriv ut inläggEn chokladkaka svår att sluta äta
Igår kväll tittade grannen förbi med en chokladkaka som fick mig att äta bit efter bit. Den var så god att jag till slut fick be henne att ta kakan med sig hem, annars hade jag garanterat ätit hela själv. Idag kunde jag dock inte låta bli att be om receptet, nästa gång som det stora chokladkakebegäret slår till så vet jag precis vad jag ska baka.
Grannens chokladkaka
1 dl kakao
2,25 dl mjölk
1,25 dl socker
140 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
Koka upp mjölk, kakao och socker i en liten kastrull, låt svalna. Rör smör och socker poröst, tillsätt ägg och vaniljsocker. Vänd ner mjöl och bakpulver, rör ner mjölkblandningen mellan varven. Häll smeten i en smord och bröad form (avlång, drygt 1 liter). Grädda kakan i 175 grader (varmluft 160 g) i nedre delen av ugnen i ungefär 1 timme.
Publicerad i bakat, choklad, grannen, kaka | Kommentarer (31) Skriv ut inläggFår det lov att vara fågel, fisk eller mittemellan?
Den här veckan blir det både fågel, fisk och mittemellan. De kinesiska pastaknytena dumplings som vi planerar att äta på lördag går nog under kategorin mittemellan. Fast inte vad gäller smaken och nöjet att pyssla ihop dom, då är det toppklass, högt över alla fåglar i världen.
Veckomatsedel
Mån Ragu på kycklingfärs
Tis Honungsglaserad lax
Ons Italienskt fläsk med pasta
Tor Grönsakssoppa
Fre Fredagspizza
Lör Dumplings
Sön Tonfiskbiffar med rotfrukter i ugn
Vinterlycka är att hitta smultron i frysen!
Om sommarlycka är att plocka smultron på strå och blåbär direkt i munnen, så är vinterns motsvarighet att hitta en liten bortglömd ask med blåbär och smultron i frysen. Om man vill göra lyckan ännu lite större, så gör man en smarrig smotti av bären.
Sommarsmoothie, 2 glas
1-2 dl frysta bär
1 banan
2-3 dl naturell yoghurt (eller med vaniljsmak)
en skvätt mjölk eller två till önskad konsistens
Mixa.
Publicerad i bär, blåbär, smoothie, smotti, smultron, vardagslyx | Kommentarer (8) Skriv ut inläggVärldens snabbaste musselpasta?
Carl röstade fram musselpastan som den godaste rätten från förra veckans middagsmeny. Ja kanske, så dum var den inte. Dessutom gillar jag skarpt när maten blir klar medan pastan kokar, i alla fall en sen måndags kväll. Men, mina musselfavoriter klår den minsann inte, fast det är det å andra sidan inte mycket som gör.
Mina musselfavoriter
Musselrisotto
Fisk- och skaldjurssoppa
Pasta marinara
1 påse frysta calamares (200 g)
1 påse frysta musslor (200 g)
2 vitlöksklyftor
1 knippe salladslök
1 röd chili
olja
1 burk krossade tomater
0,5 kruka persilja
torkad basilika
salt, svartpeppar
Stek finhackad vitlök, salladslök och chili i olja ett par minuter på medelvärme. Tillsätt calamares och musslor och stek ytterligare ett par minuter. Häll över krossade tomater, torkad basilika och en halv kruka hackad persilja. Låt puttra på svag värme en liten stund. Servera med pasta.
Publicerad i musslor, snabbt | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg