Fick du en påse gult trolleripulver över i julas?
I lördags bjöds jag på saffransrisotto med fisk, räkor och sparris. Jag åt andaktsfullt och långsamt, så gott var det. Jag vet att jag har skrivit om det gula trolleripulvret tidigare, men saffran kan verkligen förvandla vanlig väldigt god mat till något utöver det vanliga. Den här risotton är utöver den vanliga, sanna mina ord. Jag vill äta den igen och igen och igen.
Saffransrisotto med fisk,
räkor och sparris
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
2,5 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
0,5 g saffran
ung 7-8 dl grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
salt, peppar
1 knippa grön sparris
400 g räkor med skal
300 g vit fisk
rapsolja att steka i
en rejäl näve persilja
Skala räkorna. Låt ris, finhackad lök och vitlök fräsa några minuter på svag värme i smör och olja, rör om ordentligt. Höll över vin och tillsätt saffran och låt vinet koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt koka på svag värme under omrörning. Häll på lite buljong i taget tills risotton är krämig, riset ska vara mjukt men med en liten kärna. Rör ner ost och smaka av med salt och peppar. Dela sparrisen i bitar och koka i lättsaltat vatten i ett par minuter. Dela fisken i mindre bitar och stek i lite olja, krydda med salt och peppar. Servera risotton med fisk, sparris och skalade räkor. Pynta med hackad persilja.
Maten räcker till 4 (ganska små) portioner. Receptet är modifierat med ursprungsreceptet kommer från tidningen Matmagasinet nr 1 2010.
Ännu mer saffran på picki
Pasta med fisk i saffranssås
Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk
Gotländsk saffranspannkaka
Saffransskorpor
14 kommentarer till “Fick du en påse gult trolleripulver över i julas?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag måste verkligen ta och laga en egen saffransrisotto. Jag var på V-Dala förra veckan och på menyn stod det saffransrisotto. In kom en klump som för ögat såg ut att vara potatismos och hade lika gärna kunnat varit det för det smakade absolut ingenting. Ruggig besvikelse!
Oj, den där risotton ser ju makalöst god ut. Och vilka fantastiska färger!
Emma: Ojdå! Risotto kan verkligen vara fantastiskt gott, eller motsatsen. Samma sak för potatismos, appropå potatismos.
Helena: Ja, tummen upp för färgglad mat! :-)
nu blev jag väldigt sugen på paella med mycket saffran i … och DU går iväg och tränar, okej? ;)
Josefina: Imorgon! Saffran är fantastiskt!
Så nydelig ut! Fisk og risotteo er blant mine favoritter. Første gang jeg er innom hos deg, kjempefin blogg! Hege
Ibland bara MÄSTE man laga mat med saffran trots att det är hutlöst dyrt!
Tycker fröken Dill
Hege: Nydeligt säger du, hoppas att det är något bra! :-) Kul med Norgebesök, välkommen hit igen!
Fröken Dill: Ja, ibland måste man det. Och så ibland kan det hända att man städar skafferiet och hittar en bortglömd påse sedan i julas! Det är lika mycket lycka som att plocka fram vinterjackan ur förrådet och hitta en sedel sen förra vintern! :-)
Sen jag hittade ditt recept ”Fisk i saffranssås” har vi alltid en påse saffran eller två hemma. Himmelskt gott och enkelt! :)
Saffransrisotto, det låter rktigt gott. Nu när jag lärt mig att äta saffran och uppskatta det så kan ju detta vara värt att testa :D
MollyA: Åh, fisk i saffranssås är så gott! Tur att jag har en påse saffran kvar, det får nog blir till fisken snart! :-)
Helena: Oj, och jag som trodde alla gillade saffran!
Eller lussemuffins! Recept finns här: http://imsavimsa.blogspot.com/2010/01/lussemuffins.html
Imsa: Åh, fresta mig inte!
[...] Receptet på saffransrisotto hittar du här. Mer knallgula tips? Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk En färgsprakande paella Saffranspannkaka Citronkladdkaka Tweet Publicerad i färgglatt, gult, halloumi, kyckling, risotto, saffran | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut inlägg [...]