Här kommer ett vykort från Paris!
Bonjour!
Här kommer en hälsning från Paris. Vi är här och det är våren också. Det vill säga uteserveringsväder som en fin dag i maj, jag har både fått plocka av mig jackan och inviga mina nya vårskor. Vi har betat av några av era tips; strosat i Montmartre, beundrat utsikten från Sacre Coeur och fikat på Amelies fik Café des Deux Moulins. Där övade förresten Carl franska och lyckades beställa 12 stycken macaroner. Men inte gör det något, dom (i dubbel bemärkelse) söta små kakorna var tack och lov mycket godare än vad jag alltid tänkt mig.
/Tina
Fiket där Amelie arbetar i filmen Amelie de Montmartre;
Café des Deux Moulins, 15 Rue Lepic (18e arr)
En bröddeg med linfrön som räcker långt
Grannen bakade bröd i våran ugn häromkvällen. En rejäl deg som, undantaget en stunds knådning, i princip skötte sig själv. Ett par timmar senare doftade det så som bara nybakt bröd kan och tre stora fina limpor plockades ut ur ugnen. Appropå ugnen så kan jag helt klart tänka mig att låna ut den för så här goda ändamål igen, för brödet var verkligen gott. Dessutom gillar jag när degen räcker långt. Tre bröd är ett att äta själv, ett att ge bort till någon man tycker om, och ett att kunna plocka fram ur frysen som en bonus.
3 linfröbröd
50 g jäst
4,5 dl havregryn
1,5 dl krossade linfrön
7,5 dl kallt vatten
3 tsk salt
3 msk rapsolja
13-15 dl vetemjöl
Blanda alla ingredienser utom mjölet och låt svälla i det kalla degspadet i en kvart. Arbeta ner det mesta av mjölet och låt därefter degen jäsa under bakduk i en timme. Dela degen i tre lika stora delar, forma limpor på en plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare en halvtimme under bakduk. Grädda i ungefär 30 minuter i 225 grader i nedre delen av ugnen. Bröden ska ha en fin skorpa, testa med en brödsticka att brödet är färdiggräddat (alternativt en innertemperatur på 93 grader).
Publicerad i bröd | Kommentarer (8) Skriv ut inläggAtt bli bjuden på brunch är helgens höjdpunkt
Inget är så lyxigt som att bli bjuden på söndagsbrunch. Då gör det inget att regnet står som spön i backen och man får traska hemifrån i regnkläder och lovikavantar. Bland jordgubbssmoothie, nygräddade våfflor med drottningsylt och croissanter så får man lätt känslan av att solen finns någonstans där bakom molnen, trots allt.
Publicerad i brunch | Kommentarer (2) Skriv ut inlägg
Från Friterad haj till Curry Afghanistan
Periodvis läser jag kokböcker som andra läser morgontidningen. Ibland lusläser jag recepten, medan jag andra gånger mest tittar på fotografierna, allt i jakt på inspiration. Allra mest gillar jag böcker där en historia berättas till recepten. En kokbok som jag därför ofta fastnar i är Fredskockarna av Per Lennartsson och Annkatrin Behrens. Boken handlar om livet och maten i utlandstjänst. Det är en kokbok som sticker ut och som är väldigt lätt att tycka om. Här återfinns alla tänkbara recept, från pitepalt till ökenlunch och friterad haj. Och så Curry Afghanistan, förstås. Ett lördagstips från min trave kok- och bakböcker. Vad har ni för favoriter i kokbokshyllan?
Curry Afghanistan
400 g kycklingfilé
1 gul lök
200 g färska champinjoner
1 röd paprika
1 grön paprika
1 äpple
smör att steka i
morötter
2 tsk röd currypasta
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
salt, peppar
Stek strimlad kyckling i en kastrull i smör och currypasta. Rör därefter ner lökbåtar, hackad paprika, delade champinjoner och skivade morötter. Låt fräsa en stund och smula därefter över buljongen. Häll över vätska och låt småkoka tills kycklingen är genomkokt. Rör ner skalat och hackat äpple. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous eller ris.
Publicerad i gryta, kyckling | Kommentarer (14) Skriv ut inläggEn fräsch palsternackspuré till lax
Appropå saker som jag vill att ni ska lägga på minnet, så kan ni räkna in den här palsternackspurén som jag blev bjuden på i början på veckan. Purén är smaksatt med citron och tillsammans med den ugnsbakade laxen med dill och rosépeppar så är det här som att bli bjuden på en portion vår. Det kan väl inte finnas någon som tackar nej till det va? En riktigt fräsch vårrätt med andra ord. Något att bjuda på i påsk kanske?
En palsternackspuré
smaksatt med citron
400 g palsternacka
5 dl mjölk
1 klick smör
rivet skal från en citron
1–2 msk citronsaft
salt och peppar
Dela palsternackorna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med mjölk och låt småkoka tills de är mjuka. Häll av mjölken och spara den att späda purén med. Mixa palsternackorna och späd eventuellt med lite av mjölken. Smaksätt med smör, citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Receptet hade följt med Carls mammas Ekolåda hem. Såg att de har en receptbank på sin hemsida, jag tror jag ska undersöka den lite närmare vid tillfälle.
Publicerad i bjuden på mat, palsternacka, puré, rotfrukter | Kommentarer (11) Skriv ut inläggBaugette, sniglar, croissant eller crêpes?
Foto: Sebastian Björkelid
Om en vecka packar vi resväskan och far till Paris. För min del för första gången i hela livet. Därför tänker jag mig att alla ni som har något Paris-tips, ätbart eller inte, lämnar en kommentar till det här inlägget. Jag vill veta var vi ska bo, vad vi ska göra och inte minst vad vi ska äta, och var. Jag vet att ni kan det här! I gengäld lovar jag att komma hem med bildbevis och kanske lite vår.
En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet
Den här grönsakstårtan tipsade Eva om i en kommentar. Receptet härstammar från Malmörestaurangen Salt & Brygga. Men, det allra viktigaste i sammanhanget är att grönsakstårtan visade sig vara alldeles fantastiskt god. Den är god såväl kall som ljummen eller varm. Precis som Eva skriver så är det här något att plocka fram ur matsäckskorgen. Det stannar dock inte vid det, jag tror nämligen att grönsakstårtan har stor potential på en buffé. Själv tänker jag duka fram tårtan på den traditionella påskknytisen och jag känner mig rätt säker på att den kommer göra stor succé.
En finfin grönsakstårta
från Salt & Brygga
2 msk olivolja
2,5 dl grovrivna (1-2 st) palsternackor
7 dl grovriven (1 st) zucchini
2,5 dl grovriven (2 st) morötter
1 hackad gul lök
2 burkar kesella (10%)
2 msk maizena
2 dl riven parmesan, ca 50 gram
5 ägg
ca 1 dl hackad persilja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, parmesanost och ägg. Rör ned hackad persilja och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Rör ned grönsaksfräset och häll blandningen i en smord form (24-26 cm i diameter). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en halvtimme.
Publicerad i bjuda på mat, dukat för buffé, inskickade recept, kanske-i-picknickkorgen? | Kommentarer (16) Skriv ut inläggCalrs veckomatsedel eller våffelfrossa?
Carl fick ansvaret över nästa veckas veckomatsedel. Så här i efterhand vet jag inte riktigt hur jag tänkte. Han kommer vara bortrest flera dagar och själv känner jag mest för att slippa laga mat, bortsett från våffeldan på torsdag förstås. Då kan det hända att jag plockar fram våffeljärnet och gräddar våfflor. För er som planerar att äta våfflor i veckan så vill jag tipsa om morotsvåfflorna med Johannas vegetariska skagenröra till. Vem vet, kanske äter jag våfflor varje dag. När jag är ensam hemma gäller mina egna regler.
Carls veckomatsedel
Mån Broccolipaj
Tis Italiensk linssoppa
Ons Bulgursallad med tonfisk och halloumi
Tor Curry Afghanistan
Fre Gratinerad squash
Lör Fantastisk fiskpaj
Sön Kyckling med parmaskinka och balsamsås