Är fiskpaj brittisk husmanskost tro?

den 4 april 2010, kl 12:14

Häromveckan åt vi en fiskgratängliknande historia ur Jamie Olivers bok Den nakna kockens återkomst. En fiskgratäng som Jamie själv kallar: en fantastisk fiskpaj. Och nog var den god alltid. Carl började genast tala varmt om husmanskost. Kanske mest för att vi tror att det här är lite som brittisk husmanskost. Rejäl mat som man rejält blir mätt av. Men vad vet egentligen vi om det där med brittisk mat? Inte mycket. Däremot vet vi att vi gillade fiskpajen och att vi kommer laga den igen.

Jamies fiskpaj, 6 portioner
5 stora potatisar, skalade och tärnade i 2,5 cm stora bitar
salt och svartpeppar
2 ägg
2 rejäla nävar färsk spenat
(alt fryst som får tina och rinna av)
1 gul lök
1 morot, halverad och finhackad
olivolja
3 dl vispgrädde
2 rejäla nävar riven parmesan
saft från 1 citron
1 rågad tsk senap
1 rejäl näve persilja, finhackad
500 g vit fisk, skuren i remsor
ev. lite muskot

Koka potatis i lättsaltat vatten i 2 minuter, lägg därefter ner äggen och koka tillsammans i 8 minuter. Ånga den färska spenaten i ett durkslag ovanför potatiskoket någon minut och krama därefter ur all resterande vätska. Häll av vattnet från potatisen och äggen, skala äggen och dela i 4 delar. Stek motötterna och löken med olivolja. Tillsätt grädden och låt koka upp. Ta av kastrullen från värmen och lägg i ost, citronsaft, senap och persilja. Blanda spenat, fisk och ägg i en ugnsfast form och häll sedan över grädden (med grönsakerna). Mosa potatisen lite slarvigt, tillsätt olivolja, salt och peppar och eventuellt muskot. Lägg moset ovanpå fisken och tillaga i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Är fiskpaj brittisk husmanskost tro?”

  1. Eva kl 18:18, den 4 april 2010

    Det har säkert hänt en del i det engelska köket och fisken har kanske flyttat in och Shepherds pie flyttat ut. Kan man hoppas…

  2. tina kl 21:40, den 4 april 2010

    Eva: Jag hoppas inte att den traditionella husmanskosten flyttat ut för gott! Tradition är kul!

  3. Mikkan kl 12:06, den 5 april 2010

    Åh, Shepards som är så himla gott. Jag håller med dig, Tina! :)

  4. ann-lou kl 18:37, den 5 april 2010

    ååå… Jamies fiskpaj är ju så god! Sist jag gjorde den serverades det gröna ärter till för att verkligen fånga den engelska matandan. :)

  5. tina kl 22:04, den 5 april 2010

    Mikkan: :-D

    Ann-lou: Jag är livrädd för gröna ärtor! Men kan tänka mig att det blev färgglatt om inte annat! ;-) Såg att Jamie tipsade om att servera fiskpajen med vita bönor i tomatsås, det lät lite tokigt, men jag blev så sugen på vita bönor i tomatsås att en sådan burk fick följa med hem från affären idag!

  6. Kristin kl 14:33, den 7 april 2010

    Hej! Jo, Fish pie är traditionell engelsk husmankost och ingen nymodighet. Det finns mycket fiskhusman, tänk bara på kippers och fish n’chips, riktigt traditionellt är ju eelpie och eels in jelly och på 1800-talet var ostron fattigmansmat! Tänk vilka kuststräckor England har längs Nordsjön, Engelska kanalen, Atlanten och Irländska sjön, sen är sportfiske och flugfiske väldigt stort i vattendrag och flodar. Och då har vi ju inte ens tänkt på Skottland och dess lax, eeh, förlåt för föreläsningen!
    För övrigt älskar jag både Shepard’s och Cottage Pie med massor av gröna små bönor!

  7. tina kl 20:40, den 7 april 2010

    :-D Underbart! Tack för lektionen, föreläsningar i kommentarsfälten gillar jag skarpt! Eels in jelly låter otäckt!

  8. En brittisk frukost till lunch at pickipicki kl 14:37, den 25 april 2010

    [...] engelskt, tack Jamies fiskpaj Scones Filed under Brittiskt, frukost, hemma-på-min-balkong-i-stan, ägg | Comment (0) Skriv [...]

  9. Annika - Bakat och lagat kl 12:47, den 25 augusti 2011

    Åh, denna behöver jag nog prova nån gång kände jag!

  10. tina kl 15:32, den 25 augusti 2011

    Annika: Jag förstår p-r-e-c-i-s hur du känner, så känner jag en gång varannan vecka ungefär, angående Jamies fiskpaj. ;-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen