Jag bjuder på ett sommartips

den 31 maj 2010, kl 23:20

picki_img_5194
picki_img_5205

Doften av sommar utanför fönstret och insikten att naturen aldrig är vackrare än vad den är just, just nu väcker semesterlängtan. En längtan som får mig att bläddra bland fotografier från förra sommarens resa runt i södra Sverige, och om möjligt längta ännu lite mer. Jag tror faktiskt inte att jag tipsade om allt gott jag åt, och om allt fint jag såg. Så dumt, tur att det inte är försent än. För er som passerar Simrishamn i sommar, stanna till vid Mandelmanns trädgårdar. Fika i grönskan och inspireras av en trädgård som inte liknar någon annan.

Mandelmanns rabarbervatten
Skiva färsk rabarber tunt och häll i en karaff tillsammans med vatten. Låt stå kallt någon timme innan servering.

Skriv ut inlägg

Vi gjorde om, och vi gjorde rätt?

den 30 maj 2010, kl 00:18

Jo, förresten! Jag fick ju bakläxa senast vi gjorde guacamole (avokadoröra). Någon påpekade vänligt men bestämt i en kommentar att min guacamole såg ut som fuskvarianten på burk. Senaste gången (för ett par år sedan) jag läste innehållsförteckningen på en burk köpe-guacamole så var det närmaste avokado jag hittade i ingredienslistan 0,8% avokadopulver. Inte riktigt vad jag vill att min mat ska blandas ihop med. Så vi lydde rådet att skippa den släta gräddfilsvarianten och istället testa det här receptet. Det sammanfattande omdömet blev helt klart godkänt, det passade fint med med lime i och inte saknades gräddfilen. Så var det med den saken.

Guacamole
Mosa avokado lite lätt med en mortel eller liknanade, tillsammans med limejuice och salt. Rör ner grovhackade tomater och eventuellt finhackad färsk koriander.

Skriv ut inlägg

Dubbelt vilt på min tallrik

den 27 maj 2010, kl 08:52

Igår kväll lagade vi Anders kyckling med smak av vilt, ett av bidragen i förra sommarens PICKI OPEN-tävling. Carl var upp över öronen mallig när han kom på att han kunde koka VILD-ris till vildkycklingen. Och det ska erkännas att det fnissades en del runt köksbordet när vi åt dubbelt upp av det vilda. För att komma ner på jorden igen så försökte vi oss på en allvarlig diskussion om hur kycklingrättens färg bör beskrivas utan att det får en negativ klang. Grå och beige mat låter sällan lockande, men när vi kom till lila var vi inte längre överens. Grytan har en lila ton, hur låter det det? Slutsatsen fick ändå bli att vildkycklingen är många gången godare än vad den möjligen ser ut att vara.

Anders vildkyckling
(4 portioner)
4 kycklingfileer
2 dl crème fraiche
0,5 dl outspädd svartvinbärssaft (ingen lightvariant)
1,5 dl vatten
1 hönsbuljong
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1,5 msk kinesisk soya

Bryn kycklingfileerna* (i lite matfett) vackert gyllenbruna på båda sidor, salta och peppra. Vispa ihop crème fraiche med saft, vatten, krossade enbär, timjan, smulad buljong och soya i en gryta. Lägg över de stekta kycklingfileerna och låt puttra i ungefär 10 minuter, eller tills de är genomkokta. Servera med ris eller klyftpotatis och sallad.

*) Kycklingen kan delas i mindre bitar.

Skriv ut inlägg

Somrig lax eller pasta på sicilianskt vis?

den 25 maj 2010, kl 08:00

Förra veckan fotade (åt) jag mig igenom ännu en omgång av Middagsfrids recept. Efteråt röstade vi om vilken av rätterna vi gillat bäst. Eftersom vi givetvis inte kunde enas så kommer här två favoriter. Den ena är Carls favorit, och den andra är min. Men vilken är vilken tro?

Lax med färskpotatis och senapssås
600 g laxfilé
salt, peppar
Sås:
3 dl gräddfil
1 kruka gräslök
1  msk senap
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smörslungade rotfrukter:
800 g rotfrukter
(ex morötter och kålrabbi)
1 msk smör
0,5 tsk salt

Koka färskpotatis. Lägg 4 portionsstora bitar laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Skär rotfrukterna i mindre bitar och koka i ungefär 4 minuter. Rör ihop en sås av gräddfil, finklippt gräslök, senap, salt och svartpeppar. Blanda de kokta rotfrukterna med smör och salt. Servera laxen med kokt färskpotatis, senapssås och smörslungade rotfrukter.

Spagetti på sicilianskt vis
1 kruka basilika
1 dl sötmandel
3/4 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili (utan kärnor)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmesan
300 g körsbärstomater
4 morötter
4 portioner spagetti

Koka spagetti. Mixa under tiden en kruka basilika tillsammans med 1 dl sötmandel. Tillsätt olivolja, vitlöksklyftor, chili (utan kärnor), socker, salt och svartpeppar. Mixa till en grynig massa. Blanda den nykokta pastan med mandelmixen, grovriven parmesanost och halverade körsbärstomater. Servera tillsammans med morotsstavar.

Bägge recepten är beräknade för 4 personer.

Skriv ut inlägg

Ett sidospår kan man säga

den 24 maj 2010, kl 09:07

Idag förråder jag pickipicki och sidobloggar på Kung Markatta. Det gör för övrigt även tre av mina matbloggsidoler; Mikaela på Smak för grönt, Helena på ragazze.se och Lina på mat.såklart. Är du med andra ord nyfiken på vad vi har för oss där, alternativt om du vill påminnas om hur man lagar den libanesiska bulgursalladen taboleh, så är du hjärtligt välkommen att spana in bloggen HÄR. Oavsett vilket, så önskar jag dig en fin måndag!

Skriv ut inlägg

Veckomatsedel vecka tjugoett

den 23 maj 2010, kl 21:24



Veckomatsedlarna har oförtjänt ramlat ur bloggen de senaste veckorna. Orättvist kan man tycka, det är ju faktiskt veckomatsedlarna som räddar mina vardagskvällar. Bot och bättring utlovas, med start från och med idag. Förresten så kan ni se att vi planerat in tacos på lördag, fredagstacos! Det ryktas om att samtliga barnfamiljer äter fredagstacos på fredagar. Kan någon tala om för mig ifall det verkligen är så? Eller grillas det i radhusen från och med maj? Stilla min undran!

Mån Spagetti på sicilianskt vis
Tis En somrig salladsvariant med melon och varmrökt lax
Ons Anders vildkyckling
Tor Potatis- och purjolökssoppa
Fre Födelsedagsmiddag på Fyrisvall
Lör Tacos
Sön Lax med fänkålssås

Skriv ut inlägg

När det bjuds på grillväder och grillad efterrätt

den , kl 12:00

Fredagen bjöd både på grillväder och en trevlig middag utomhus. Till efterrätt grillade vi ananas, som vi åt tillsammans med vaniljglass och Johannes egna chokladsås. Trots regn i skrivande stund så känns det som att startskottet för sommaren gått  nu. Tanken på sommaren och alla grillmiddagar som ligger framför fötterna är överväldigande. I sommar ska jag bli kung på att grilla, det är ett löfte.

Grillad ananas
Skala en mogen ananas och skär bort den hårda stammen mitt i. Dela ananasen i stora bitar, trä på grillspett och grilla ett par minuter på varje sida. Servera med vaniljglass och chokladsås*.

*) läste nyss i senaste numret av Buffé om någon som serverade lönnsirap som tillbehör till den grillade ananasen. Det kanske vore något till nästa gång.

Liknanade recept
Sommarsallad med grillad nektarin

Skriv ut inlägg

Mustaschkampen på vårt vis!

den 22 maj 2010, kl 09:12

Stöd mustaschkampen på vårt vis, allt som krävs är ett stycke barn* och ett bladpar mynta eller liknande. Ladda upp ditt mustaschbarn på din blogg eller här hos mig (tina@pickipicki.se). Skänk en slant eller sprid informationen om mustaschkampen 2010 vidare, så har vi tillsammans gjort dagens goda gärning.

*) kom ihåg att det inte finns någon övre åldersgräns, barnasinnet är det enda som krävs…

Mustaschkampen
Mer om mustaschkampen 2010 här.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen