En het soppa med både spets och sting!
Till bekanta som inte känner mig så väl, skryter jag gärna om att jag strikt lagar mat efter veckomatsedel. Men i sanningens namn är det klart att jag fuskar. Förra veckan avvek jag från planerna hälften av veckans dagar (ensam hemma bjöd jag istället in mig på middagar både här och där, för att inte behöva äta själv). Den här veckan har börjat i samma anda. Ikväll var jag inte sugen på någon av veckans middagar och istället experimenterades det fram en rykande het Kina-inspirerad buljongsoppa med bland annat spetskål och nudlar. Jag må vara hängiven anhängare av veckoplanering, men visst är det både kul och nyttigt att få göra lite tvärtemot ibland.
Kina-inspirerad soppa
en rejäl bit färsk ingefära
0,5-1 röd chili
1 spetskål
1 morot
1 bit rättika
2-3 champinjoner
1 liter grönsaksbuljong
(alt 1 l vatten + 2 buljongtärningar)
1 tsk sesamolja
2 portioner äggnudlar
Koka nudlarna i 1 liter grönsaksbuljong. Skala och finhacka ingefära. Dela chilifrukten, ta bort fröna och finhacka chilin. Stek inefära och chili i lite rapsolja i en kastrull. Hacka spetskålen i grova ”strimlor”. Skala morot och rättika, skiva tunt. Skiva även svampen tunt. Tillsätt grönsakerna i kastrullen och låt fräsa ungefär 5 minuter. Häll över grönsaksbuljong och kokta nudlar, låt soppan småputtra en liten stund. Smaka av med sesamolja (Soppan räckte till 2 portioner + 1 rejäl matlåda).
Publicerad i kål, kinesiskt, soppa, spetskål | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg