Somrig lax eller pasta på sicilianskt vis?
Förra veckan fotade (åt) jag mig igenom ännu en omgång av Middagsfrids recept. Efteråt röstade vi om vilken av rätterna vi gillat bäst. Eftersom vi givetvis inte kunde enas så kommer här två favoriter. Den ena är Carls favorit, och den andra är min. Men vilken är vilken tro?
Lax med färskpotatis och senapssås
600 g laxfilé
salt, peppar
Sås:
3 dl gräddfil
1 kruka gräslök
1 msk senap
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smörslungade rotfrukter:
800 g rotfrukter
(ex morötter och kålrabbi)
1 msk smör
0,5 tsk salt
Koka färskpotatis. Lägg 4 portionsstora bitar laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Skär rotfrukterna i mindre bitar och koka i ungefär 4 minuter. Rör ihop en sås av gräddfil, finklippt gräslök, senap, salt och svartpeppar. Blanda de kokta rotfrukterna med smör och salt. Servera laxen med kokt färskpotatis, senapssås och smörslungade rotfrukter.
Spagetti på sicilianskt vis
1 kruka basilika
1 dl sötmandel
3/4 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili (utan kärnor)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmesan
300 g körsbärstomater
4 morötter
4 portioner spagetti
Koka spagetti. Mixa under tiden en kruka basilika tillsammans med 1 dl sötmandel. Tillsätt olivolja, vitlöksklyftor, chili (utan kärnor), socker, salt och svartpeppar. Mixa till en grynig massa. Blanda den nykokta pastan med mandelmixen, grovriven parmesanost och halverade körsbärstomater. Servera tillsammans med morotsstavar.
Bägge recepten är beräknade för 4 personer.
Publicerad i lax, vegetariskt | Kommentarer (26) Skriv ut inlägg