Fredagsmusslor och hembakade baugetter

den 7 maj 2010, kl 23:29

Att koka fredagsmusslor är snabbmat när den är som allra bäst. Musselkoket kräver ingen större ansträning och det är inte många middagar som blir klara på lika kort tid. Att investera delar av den insparade tiden till att arbeta ihop en baugettedeg ger dessutom bra utdelning. För när bordet är dukat och det doftar ljuvligt av musslor, vitlök och nybakt bröd, då är det lätt att konstatera att fredag är veckans bästa dag.

Moules marinés
1 nät blåmusslor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
2,5 dl vitt vin
2 dl grädde
en näve färsk bladpersilja

Tvätta och skrubba musslorna ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp vin och grädde, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Vänd ner grovhackad persilja och servera omedelbart, gärna tillsammans med färsk bröd att doppa musselspadet. (Receptet räcker som huvudrätt för 2, eller som förrätt för 4).

Baugetter (2 st)
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
3 dl fullkornsvetemjöl
3-4 dl vetemjöl
flingsalt

Rör ut jästen i fingervarmt vatten och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till, strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter. Dela degen i två lika stora bitar, forma två vridna baugetter. Låt jäsa under bakduk medan ugnen blir varm. Pensla bröden med kallt vatten, strö över flingsalt och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter, tills bröden fått fin färg på under- och ovansida.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen