Fredagsmusslor och hembakade baugetter
Att koka fredagsmusslor är snabbmat när den är som allra bäst. Musselkoket kräver ingen större ansträning och det är inte många middagar som blir klara på lika kort tid. Att investera delar av den insparade tiden till att arbeta ihop en baugettedeg ger dessutom bra utdelning. För när bordet är dukat och det doftar ljuvligt av musslor, vitlök och nybakt bröd, då är det lätt att konstatera att fredag är veckans bästa dag.
Moules marinés
1 nät blåmusslor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
2,5 dl vitt vin
2 dl grädde
en näve färsk bladpersilja
Tvätta och skrubba musslorna ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp vin och grädde, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Vänd ner grovhackad persilja och servera omedelbart, gärna tillsammans med färsk bröd att doppa musselspadet. (Receptet räcker som huvudrätt för 2, eller som förrätt för 4).
Baugetter (2 st)
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
3 dl fullkornsvetemjöl
3-4 dl vetemjöl
flingsalt
Rör ut jästen i fingervarmt vatten och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till, strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter. Dela degen i två lika stora bitar, forma två vridna baugetter. Låt jäsa under bakduk medan ugnen blir varm. Pensla bröden med kallt vatten, strö över flingsalt och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter, tills bröden fått fin färg på under- och ovansida.
Publicerad i bröd, musslor, snabbt, vardagslyx | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg8 kommentarer till “Fredagsmusslor och hembakade baugetter”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
(Bättre sent än aldrig.)
Jo, det här med råstuvad potatis…
I stället för att använda kokt potatis som man tärnar ner i en vit sås (kletigt, äckligt) tärnar man rå potatis och låter den stuva sig själv i mjölk = råstuvad! En klick smör i botten på pannan och flitigt användande av rörarmen. Vilket du med all din matkunskap naturligtvis egentligen visste!
Tror Eva
Eva: Nehej du, råstuvad potatis har jag aldrig hört talas om! Men jag ska skriva upp det på listan över saker jag måste prova.
Vinkokta musslor brukar jag också tycka är perfekt fredagsmat, både doftar och smakar ljuvligt och så är det så snabbt fixat. Dock vill sambon inte ha det riktigt lika ofta som jag men det var ett tag sen sist så är nog dags att föreslå det snart igen, blev ju sugen nu när jag såg din bild :)
Flott! Jag bodde ett år i Bryssel men började uppskatta moules marinés först när jag kom hem. Märkligt hur man är funtad ibland. Hoppas din helg är fin, Tina !:)
Åh, musslor är verkligen billig lyx!!
Camilla: Tur att det är fredag snart igen! :-)
Mikkan: Bryssel, tufft! Min helg är fin, idag gjorde vi fisksoppa med musselkoksspadet som spadet som bas. Gott!
Fia: Så sant!
[...] att jag bluffade när jag sa att det både skulle äpplen och rökt sidfläsk ner i grytan. Vi är musselkonservativa i vanliga fall, så jag är glad att jag stod på mig den här gången. Den smakrika, lite söta [...]
Hej på dig Tina!
Blå mat, du har ju gjort alla regnbågens färger!
Är i jakt på den blåa maten ;)