Så trollar du med färskpotatis

den 30 juni 2010, kl 09:01

Färskpotatis är givetvis god kokt precis som den är, allra helst just nu. Och än dröjer det länge innan jag hunnit äta mig mätt på små fina potatisar till sill, rökt fisk, grillat, och ja, det mesta faktiskt. Men, när suget efter något annat kommer kan man med fördel trolla lite med färskpotatisen. Likaså om man fått kokt färskpotatis över efter en middag. Man kan med fördel göra Ekolådans ugnsrostade färskpotatisar med grönsaker. Det är ett lyckat alternativ, det vet jag eftersom jag blev bjuden på just detta i helgen. Man kan också göra kalasfina färskpotatissallader i alla färger och former. Jag gillar den gröna varianten skarpt, basilikaslungad färskpotatis med lite annat smått och gott i.

Basilikaslungad färskpotatis,
med lite annat smått och gott

kokt och kall/ljummen färskpotatis för fyra personer
(ju mindre potatisar desto roligare)
0,5 dl färsk basilika
0,5 dl slätbladig persilja
1 vitlöksklyfta (om man vill)
0,5 dl riven parmesanost (den är god utan också)
2 msk olivolja
2 msk vatten
salt
grönsaker, ex: grön sparris, sockerärtor och rädisor
2 msk pinjenötter eller andra frön

Mixa örter och vitlök med olja och vatten. Smaka av med salt. Vänd ner potatisen och parmesanosten i basilkaoljan. Koka sparris och sockerärtor någon minut i lättsaltatvatten. Halvera sparrisen, skiva rädisorna och vänder ner grönsakerna i potatissalladen. Pynta med nötter eller frön.

Skriv ut inlägg

Med en midsommarhelg i backspegeln

den 27 juni 2010, kl 08:05

Att samla ihop några bilder från midsommarhelgen har blivit en tradition här på pickipicki. Fotografier från tidigare år hittar ni både här och där. I helgen har jag hunnit med att äta massor med god mat. För på midsommarafton finns det ju faktiskt inget som smakar bättre än sill, färskpotatis, rökt fisk och jordgubbstårta. Jag inledde för övrigt midsommarafton med att skala ett rejält lass räkor, som blev en finfin  skagenröra-premiär till pickinickmackorna (husmosknep för att bli av med ovälkommen räkdoft om händerna mottages tacksamt). Vi har skålat i fläderbubbel (lagom till midsommardagen blev den till slut färdig) och jag tror bestämt att det var jag som tog hem en storseger i den traditionsenliga femkampen. Havet var kallt, solen strålade och min midsommarkrans var kalasfin.

Skagenröra för många
1,6 kilo räkor med skal
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
rejält med finhackad dill
0,5 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
saft från 0,5 citron

Skala och grovhacka räkor. Blanda samtliga ingredienser. Förvaras i kylskåp/kylväska till servering.

Matjesrullar
Finhacka matjessill. Blanda med kokt, kall, tärnad potatis, finhackad dill, lätt creme fraiche, och lite svartpeppar. Bred röran på tunnbröd och rulla ihop dem. Täck med plastfolie till servering. Dela rullarna i munsbitar och servera som de är, alternativt bred rullarna med naturell färskost och rulla i finhackad gräslök före delning. Mamman lagade matjesrullar med inspiration från senaste Elle Mat&Vin.

Skriv ut inlägg

En filodegsregel att lägga på minnet

den 23 juni 2010, kl 21:53



Jag har ingen stor erfarenhet av filodeg. Men en viktig sak har jag lärt mig, gränsen mellan att använda lagom respektive för mycket filodeg är hårfin. Plötsligt kan det som var tänkt att vara något frasigt förvandlas till något som närmast liknar att tugga tidningspapper. Ingen magisk omvandling direkt. Då jag många gånger hyllat min egen regel ju-mer-desto-bättre (tänker främst på kantareller och favoritbär), vill jag understryka att den regeln absolut inte gäller här. Tvärtom, använd precis så lite filodeg som minst krävs för ändamålet. Då kan det bli bra, riktigt bra. Så som de här vegetariska nudelpaketen med grönsaker, till exempel.

Vegetariska nudel- och grönsakspaket i filodeg
Förbered en fyllning till paketen, förslagsvis: glasnudlar, tunna morotsstavar, tunt strimlad vitkål, rostade sesamfrön (här gäller ju-mer-desto-bättre). Smaksätt fyllningen med exempelvis finhackad (thai-)basilika, lite sweet chili-sås, soya och pressad limesaft. Vik ett filodegsark på mitten och klipp mitt itu, lägg på fyllning och rulla ihop vårrullestora paket (kom ihåg: inte mer filodeg än nödvändigt!). Lägg paketen med skarven nedåt i en ugnsform, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 225 grader tills de får fin färg, ungefär tio minuter.

Filodeg på andra vis
Filodegspaj med keso och fetaost
Rabarberpaj med vaniljkräm

Skriv ut inlägg

Två vinnande dofter!

den 21 juni 2010, kl 22:34



Tidigare idag när jag klippte gräset så kunde jag konstatera att det finns två dofter som klår alla andra med hästlängder. Den ena är just doften av nyklippt gräs, på delad förstaplats tillsammans med doften av nybakt bröd. Jag har fått förmånen att få njuta av bägge dessa idag. När jag dessutom alldeles nyss promenerade förbi en fläderbuske som just slagit ut, och som doftade så mycket sommar att jag nästan fick svindel, då är dan fulländad. Några av fläderblommorna fick förresten följa med in, nu håller jag tummarna för att det bubblar på midsommarafton.

Brödet nedan är en vad-som-fanns-hemma-variant av Renée Voltaires goda bröd med dinkel och äpple, som jag bakat tidigare.

Ett bröd som rymmer mycket
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl vaniljyoghurt
3 msk mörk sirap
1 st rivet äpple
blandade frön som pynt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, sirap och rivna äpplen. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö över frön som pynt. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ungefär 60 minuter (känn med en brödsticka).

Skriv ut inlägg

Från Facebook till Asien, via midsommar

den 20 juni 2010, kl 10:32

På jakt efter middsommarmat?
Många ramlar in här i jakt på midsommarmatsrecept, precis som tidigare år. Vill därför passa på att påminna om förra sommarens inlägg med samlade midsommartips: till alla er som googlar på middsommarmat. Där återfinns allt från fryst matjestårta till en flådig efterrättstårta. Kanske vill du även skåla i fläderbubbel? Eller prova den finfina grönsakstårtan jag berättat om tidigare?

Tjuvsmaka på sydostasien
Jag önskade mig många matfoton från Johannes och Helena, när de for på långresa till sydostasien. Man kan säga att min önskan gick i uppfyllelse, och lite därtill. Nedan är ett klipp från deras resedagbok i bloggformat. Klicka på länken och ta del av deras resa.

”Vi är nu inofficiellt pickipickis filial i sydostasien. Med mage och gom som insats provar vi mat från trottoar och foodcourt.”

Picki på facebook
Jag har glömt att berätta att pickipicki finns som grupp på facebook sedan en tid tillbka. Gå med vetja!


Skriv ut inlägg

Grattis till kärleken!

den 19 juni 2010, kl 10:00

Idag klär jag mig fint och gör den här dagen till ett enda långt kalas. För det finns ju faktiskt all anledning att fira, både födelsedagar, historiska ögonblick och kärlek i allmänhet. Det här med folkets bröllopstårta har gått mig förbi, istället minns jag Helenas ljuvliga skapelse vi bjöds på för en vecka sen. Nu bakar ju inte Helena tårta så som vi andra gör. Nej, hon gör tårtbakandet till ett heldagsprojekt och det är omöjligt att bli annat än imponerad. Denna fantastiska tårta innehåller bland annat material från två plåtar rulletårtebottnar, både vit chokladmousse och citronmousse, jordgubbar och vaniljkräm. Tårtan är pyntad med apelsingelé, jordgubbar och physalis. Sen smakar den därefter också, alldeles, alldeles underbart.

Skriv ut inlägg

Fredagspizza som fredagspizza?

den 18 juni 2010, kl 09:53

Det händer att det äts fredagspizza här hemma, mer eller mindre ofta. Det händer också att jag får frågan om det perfekta pizzadegsreceptet. Det är dock sällan just pizzadegen lagas efter receptet, mäts och måttas. De flesta gånger blandas den ihop på måfå, och så får det bli som det blir. Ofta blir den bra, andra gånger blir den alldeles fantastiskt bra. Dom gångerna önskar jag givetvis att jag kunde backa bandet och anteckna precis hur mycket av vad som var i. Senaste fredagspizzan bakade vi dock efter recept. Leilas pizzadeg, som så många talar gott om. Till dig som letar efter ett bra recept, detta är med andra ord ett väl godkänt alternativ. Apropå fredagspizza så är förresten vår baksten en av de bättre investeringarna i det röda köket, ett hett tips för dig som bakar pizza/bröd ofta. Utan den så vore åtminstone inte vår fredagspizza sig lik.

Leilas pizzadeg

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör ner lite mjöl i taget till en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs degen i bunken under bakduk i en halvtimme.

Ännu mer pizza
Otippat goda pizzapålägg
En snabbpizza på libabröd
Efterrättspizza

Skriv ut inlägg

Vi kokar syrénsaft – en favorit i repris

den 17 juni 2010, kl 08:55

För två år sedan kokade vi syrénsaft för första gången. En saft som är alldeles särskilt rolig att bjuda på, om man i samma andetag frågar saftdrickarna vad dom tror att det är i. Vill minnas att ingen lyckats gissa rätt hittills. Tills det avslöjas vad det är för saft, förstås. Då faller alla bitarna på plats, och  smaken som tidigare var bekant men inte gick att sätta fingret på, är genast självklar. Utöver det är syrénsaften fantastiskt vacker i sin färg. Beroende på val av blomma är den någonstans mellan ljust lila till mörkt röd. Bara en sådan sak!

Syrensaft
40 blomklasar
800 g socker
35 g vinsyra
½ citron
1 liter vatten

Lägg syrénklasar (som tvättats i kallt vatten), socker och vinsyra i en stor kastrull (eller hink). Häll över kokande vatten. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på glasflask, alternativt små plastburkar/plastflaskor, så att saften går att frysa och kan plockas fram i vinter (en ännu större utmaning i gissningsleken).

Vill man ge en ledtråd i gissa-saften-leken, så är ett tips att göra isbitar med syrénblommor i. Vackra isbitar kan man givetvis göra med andra inte-giftiga blommor eller bär.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen