Granntantens husmorsknep!
Häromkvällen var vi bjudna hem till en granntant som av oklar anledning fattat tycke för mig och Carl. Och vi är ju inte dom som tackar nej till fika. För att imponera på granntanten bestämde jag mig för att baka min favorit bland farmors kakor: chokladsnittar. Nu vet jag ju tyvärr inte om hon blev så imponerad, med tanke på att kakorna mitt i middagsstressen glömdes bort i ugnen, och fick en lite trist bismak av bränt. Jag tror dock att hon blev glad ändå, men ännu gladare var hon kvällen därpå. Då ringde hon för att berätta att man med ett litet rivjärn kunde riva bort det brända i botten, och då blev kakorna alldeles fantastiskt goda. Se där ja! Så nu vet ni det, bakar ni dom här vanligtvis alldeles fantastiskt goda kakorna, och skadan är framme, så är ingen större skada skedd ändå.
Farmors chokladsnittar
100 g smör
100 g socker
1 äggula
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g vetemjöl
Rör samman socker och rumsvarmt smör. Rör ner äggulan och därefter de torra ingredienserna. Dela kaksmeten i två delar. Rulla ut (på plåt med bakplåtspapper) och platta till. Strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter (tiden varierar beroende på ugn, passa noga!). Skär i sneda kakor direkt när plåten tas ut ur ugnen.
Publicerad i choklad, farmor, fika, husmorstrick, kakor, när-saker-inte-blir-som-man-tänkt-sig, ni-som-fram-tills-nyss-trodde-att-jag-kunde-laga-mat-räck-upp-en-hand | Kommentarer (11) Skriv ut inläggFast beige kanske också är en färg?
En färgglad mathelg följs upp med en färgglad matvecka. Möjligen undantaget torsdagens kikärtsgaspacho, som jag kan tänka mig går åt det beiga hållet. Den soppan har jag dock väntat på att få prova i två års tid, så nu tänker jag inte vänta en dag längre, färgglad matvecka eller ej. För övrigt består veckan mestadels av hemtrevliga favoriter, med en touch av sommar. Nu är det med andra ord bara sommarvärmen som saknas, för ett par av veckans middagar på balkongen skulle ju inte sitta helt fel.
Mån Pasta på sicilianskt vis
Tis Gaspacho
Ons En somrig bulgursallad med lax
Tor Kikärtsgaspacho med spenat- och getostfyllda bröd
Fre Gregisk färspaj med aubergine
Lör Indiskt: palak paneer, kycklinggryta med naan, yoghurtefterrätt
Sön Caesarsallad
En förtjusande färgglad grillmiddag inomhus
Igår kväll bjöds vi på de godaste grillspett jag någonsin ätit. Lax, räkor och lime i en förtrollande god marinad. Med så god mat och i så trevligt sällskap, kommer man inte ens på tanken att sörja att grillkvällen förflyttades inomhus och spetten till ugnen. Till fiskspetten, och till resten av maten, åt vi en yoghurt- och örtsås som var finfin den med. Jag hade beställt en grön sås av Carl, och nog var såsen grön alltid. En färgglad kväll med andra ord, och då har ni inte ens sett Helenas tårta än.
Fiskspett med scampi och lime
500 g laxfilé
400 g scampi
2 st lime
Marinad/sås:
2 tsk korianderfrön
finhackad färsk koriander
2 msk olja
saft från en lime
2 msk sweetchilisås
1 msk soja
1 msk fisksås
2 finhackade salladslökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1/3 tsk salt
Låt grillspetten ligga i blöt ett par timmar. Stötkorianderfrön i en mortel, blanda samtliga ingredienser till marinaden/såsen. Dela fisken i kuber (4×4 cm). Varva fisk med limeklyftor och räkor på spetten. Pensla med marinad och låt gärna spetten dra i marinad någon timme innan grillning. Grilla i 6-8 minuter, vänd någon gång (alt 250 grader grill i ugnen, runt tio minuter, vänd spetten en gång). Servera spetten med marinaden som sås.
Receptet är Johannes och Helenas variant av originalreceptet från fina boken Kärlek, oliver och timjan.
Carls finfina gröna örtsås
En grön örtsås
3 dl tjock yoghurt (turkisk yoghurt el liknande)
rejält med basilika och bladpersilja (ju mer desto bättre)
en halv vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt, svartpeppar
Mixa örterna tillsammans med yoghurt. Pressa i citron och vitlök, smaka av med salt och peppar. Servera såsen kall.
Förtjusande färgglada fisk- och räkspett
Hjälp mig att lösa mysteriet!
Hjälp mig att lösa mysteriet med det hemliga paketet som picki fick förra veckan. För att tala klarspråk: vad i hela friden är detta? En lime och en paraplydrinks-parasoll, så långt är jag med. Men sen blir det svårare, för vad är det blom- alternativt torkad-frukt-liknanade som låg i samma påse? Och vad har dessa tre saker gemensamt? Man ska ju börja någonstans, så ikväll kokade vi ”te” på vad-det-nu-är, och pressade i lime. Drycken blev lila, och visst smakade det gott. Men vem har ett parasoll i temuggen? Än har vi nog inte löst mysteriet! Vad är detta?
Hittelön utlovas!
Att göra en lång historia (nästan) kort
Historien om varför jag bakade just det här brödet igår skulle kunna bli blir riktigt, riktigt lång. Den skulle innefatta en nästan-lika-lång förmiddag i tvättstugan, en efterlysning av vänta-ut-tvätten-tips på twitter som resulterade i det här frestande muffinsreceptet. Efter det ville jag helst inte baka någonting annat, men inte heller dessa utan lavendelblommor.
Historien om brödet skulle även innehålla blod, svett och tårar i jakten på ett enkelt brödrecept istället. En jakt som för övrigt slutade med att jag ringde en vän, som i sin tur bläddrade fram ett recept i Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Den boken skulle man ju ha haft i sin ägo, med tanke på att jag vid det laget hade bläddrat igenom samtliga böcker i kokbokshyllan, ett otal mattidningar samt hela internet. Förresten, en parentes apropå Bergenströms bok, jag har en klasskamrat som kallar den för Hångel- och basilikaboken, jag tror han har lite svårt att minnas vad den heter. Men strunta nu i det. För att göra en lång historia kort, det här lättbakade brödet är väldigt gott.
Enkelt lantbröd
0,5 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och honung. Arbeta ner gramhamsmjöl och det mesta av vetemjölet, degen ska fortvarande vara ganska lös i konsistensen. Låt jäsa under bakduk i en timme. Arbeta försiktigt ner resten av mjölet. Dena degen i två lika stora delar och forma två avlänga bröd. Låt jäsa på plåt i ytterligare 20 minuter. Grädda i 250 grader i 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och ta ut bröden när de har fin färg på ovan- och undersida (det tar ungefär 5-10 min).
Tips – sparade recept
Vet du om att recept jag sparar för framtida tillfällen samlas under hjärtat högst upp till höger om pickifågeln? Vill du tipsa om ett recept går det därför alldeles utmärkt att lämna receptet/länken som en kommentar till det inlägget. Där tittar jag ofta i jakt på inspiration!
Förresten!
Säg grattis vetja:
@TommyMyllymaki
Granskottssirap i en glasburk
Granskotten som jag plockade i helgen har stressat mig litegrann. Av alla fina tips som ramlade in bland kommentarerna, så valde jag därför den enklaste vägen: granskottssirap. På vilket vis, och till vad man äter granskottssirap återstår dock att se. Tills dess nöjer jag mig med att burken med innehåll är vacker att titta på om inte annat, och kanske får den bli en gå-bort-present i sommar. Resten av skotten hamnar nog i en pannbiffssmet tillsammans med lite enbär, eller kanske ett tekok. Förresten är dom goda som dom är, det smakar skog och skog smakar gott!
Granskottssirap
Varva lika mängder granskott med råsocker (eller honung) i en glasburk med lock. Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad silas skotten av.
Idag smäller det!
För ett par veckor sedan fick jag den stora äran att provsmaka tävlingsbidragen inför Bocuse d´Or Europé, EM-tävlingen i matlagning. Idag gäller det lite mer än så för team Tommy Myllymäki. Klockan 9.30 går startskottet för Sveriges del och fem timmar senare ska maten bokstavligt talat presenteras på silverfat inför juryn. Huvudråvarorna är hälleflundra och kalvkotlettrad, men jag tror mig veta lite fler detaljer än så vad gäller Sveriges tävlingsbidrag. Nu är det mycket möjligt att menyn har finjusterats sedan dess, men något åt det här hållet kommer domarna att bjudas på i eftermiddag:
Fiskrätt
Havsbakad hälleflundra späckad med sotad pilgrimsmussla
Variation på kronärtskocka, rökt, inkokt och råstekt
Tomatbruschetta `noveau´ på levain, säsongens tomater och örter
Fria grönsaker: färskpotatis, salt och smör
Emulsion på ostron, snäckor och havskorallKötträtt
Rôtistekt kalv fylld med mörbräserad mule, toppmurklor och friterad lök, toppad med knaperstekt mule
Sommarkålsfyllt mjölkskinn med tryffel och kalvbräss
Potatis och lök i ugn med timjan, vitt vin och lagerblad
Fria grönsaker: trädgårdslandets grönsaker, skott och örter
Kalvsteksky med murklor och kalvkind
Det ska erkännas att jag avundas domarna som har provsmakningen framför sig. Det här är två konstverk som fortfarande smakar mat, alldeles fantastiskt god mat. Och vad gör väl ett förlorat Eurovision Song Contest eller ett missat fotbolls VM i Sydafrika? Ingenting, för det är nu det gäller på riktigt. 30 minuter kvar till tävlingsstart, nu håller vi tummarna för Tommy, Johan och Lina. Och för Sverige, såklart!
Följ tävlingen
Följ tävlingsdagen på Gastronomi Sverige, eller på twitter:
@TommyMyllymaki
@MatkomfortSWE
#bocusedor
Bocuse d´Or Europé
Läsa mer om tävlingsdagen och tävlingsreglerna här.
Tjuvtitta på hur maten såg ut för ett par dagar sedan här.