Tur att Caesar hälsar på i det röda köket ibland

den 2 juni 2010, kl 08:51



Caesarsalladen igår kväll smakade som en ovanligt lyxig salladsvariant. Kanske till följd av att det var ett år sen senast, minst. Eller så är det helt enkelt dressingen, då dressing är något som vi ofta hoppar över i vanliga fall. Men en caesarsallad är ju ingen caesarsallad utan dressing, då är det möjligen på sin höjd en lite halvtrist kycklingsallad. Jag googlade för övrigt caesarsalladsdressing och ramlade över ett recept som räcker för många. Trots att vi enbart är två i det röda köket så kändes inte det som en nackdel, tvärtom. Nu har vi en burk god dressing i kylskåpet som ger oss anledning att äta det här snart igen, och tur är väl det. För nog är det så att caesarsallad seglar in med en hög placering bland salladsvarianterna, i alla fall hos mig.

Caesarsalladsdressing
2,5 dl rapsolja
1 äggula
0,5 msk dijonsenap
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
pressad saft från en halv citron
1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Mixa alltsammans med en stavmixer. Dressingen räcker för 6-8 portioner.

Caesarsallad

Blanda romansallad med ceasarsalladsdressing, halverade färgglada körsbärstomater och stekt kyckling delad i mindre bitar. Toppa med knaperstekt bacon, grovriven parmesanost och brödkrutonger (dela något gott bröd i mindre bitar, rosta lite snabbt på hög värme i en torr stekpanna).

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Tur att Caesar hälsar på i det röda köket ibland”

  1. L kl 09:16, den 2 juni 2010

    Visst är den gudomlig! Jag älskar den. Och en god variant är att steka laxkuber istället för kyckling. För ordningens skull tänkte jag bara berätta att receptet är taget från Ola Lauritzsons ”Våra bästa GI-recept”. :)

  2. tina kl 09:18, den 2 juni 2010

    L: Tack!

    Lax till låter smart. Det vet jag att det kommer gå hem i vårat hushåll, bra tips! :-)

  3. Plommonet kl 10:03, den 2 juni 2010

    Jag säger ”Hurra!” för alla fina tomater som finns i alla omöjliga och möjliga varianter nu. De två som syns på din bild får mig att vilja äta upp den. :) Sardeller o dressing alltså? Tja, helt illa kan det ju inte bli. :) Men ägg låter ju skumt, blir inte dressingen dålig fort då? Eller är det så mycket saker som konserverar (citron, vinäger) så det funkar ändå?

  4. tina kl 10:55, den 2 juni 2010

    Plommonet: Äggula innehållet lecitin som gör samma sak här som i majonnäs, dvs fungerar som emulgeringsmedel mellan olja och vinäger som inte vill (be)blanda sig med varandra. Därför ägg. :-) Dressingen ska givetvis förvaras i kylskåp. Så om den inte står framme längre stunder, förvaras i kylskåp och om man låter bli att peta med fingrar och liknanade i den så håller den gissningsvis någon vecka eller två i kylskåp (förusatt färska ägg såklart!). Men med tanke på att caesarsallad är så gott, så skulle jag nog satsa på att äta upp den tidigare än så! ;-)

  5. tina kl 10:59, den 2 juni 2010

    Ett tillägg till hur länge dressingen håller. Regel nr 1 i köket: Smaka och lukta innan du äter/kastar. Vissa saker i kylskåp/skafferi håller längre än vad man tror (eller vad bäst-före-datum anger).

  6. Fröken Dill kl 13:05, den 2 juni 2010

    Få rätter slår en riktigt bra caesarsallad. Men det ska vara en god dressing, ingen otäck industivariant, likt det många ställen på stan envisas med att servera.

    Jag blir inte klok på om man kan spara olja/äggemulsioner. Har själv alltid sparat några dagar väl kyld, smakat och luktat om det var OK, men för några år sedan gick jag en kurs med en erfaren yrkeskock som lärare och han blev blek av förskräckelse bara av tanken på att spara t ex hemlagad majonäs ens ett dygn i kylskåp. Kanske är skilland på krogen och hemma?
    Tror fröken Dill

  7. tina kl 13:12, den 2 juni 2010

    Fröken Dill: Intressant kommentar! Jag undrar om kocken inte tycker att man ska spara majonnäs pga att den skulle bli dålig som i dålig smak eller dålig som i hälsovådlig? Jag har definitivt svårt att tro på att det senare skulle inträffa inom ett dygn i kylskåp. Intressant hursomhelst! Jag får göra ett experiment med min dressing, smaka lite varje dag och anteckna om smaken förändras (eller om jag blir majsjuk) ;-)

  8. L kl 14:12, den 2 juni 2010

    Jag har för mig att det står i receptet att dressingen håller sig i kylskåp i ca en vecka. Men den brukar hinna gå åt.. ;)

  9. tina kl 14:25, den 2 juni 2010

    L: Det låter rimligt. Appropå gå åt så betvivlar jag inte att den kommer att göra det här heller. Jag har redan ätit en portion till lunch!

  10. charlotta kl 09:34, den 3 juni 2010

    det var alldeles för länge sedan jag åt caesar-sallad senast, tack för påminnelsen picki!

  11. Daniella - BakeCake kl 20:33, den 3 juni 2010

    Vilken underbart fin bild! Det ser hur gott som helst ut! Ha det jätte bra! Kram Daniella – BakeCake

  12. tina kl 23:40, den 3 juni 2010

    Charlotta: Varsego!

    Daniella: Detsamma vetja!

  13. Maria kl 09:54, den 4 juni 2010

    Jag fick en riktigt fin caesarsallad på ett uteställe igår, det var gott! Tyvärr är det ofta ganska suspekta kombinationer man får när man beställer det ute..

  14. Mikkan kl 21:34, den 5 juni 2010

    fan, det är den GODASTE salladen – hade ingen aning om att dressingen är så enkel att sätta ihop!

  15. tina kl 08:12, den 6 juni 2010

    Maria: Jag åt också caesarsallad ute i fredags, min tillhörde nog inte dom fina. ;-)

    Mikkan: Tur du vet nu! :-)

  16. Loulas Kök kl 20:44, den 9 juni 2010

    Cesarsallad har jag många gånger suktat efter. Nån gång måste det ju bli av. Bästa sättet borde vara att bli bjuden. Får väl luska i grannskapet:)

  17. tina kl 20:50, den 9 juni 2010

    Loulas kök: Annars är du välkommen att titta in hos oss, det blir nog sallad här igen snart!

  18. Isflingan kl 22:11, den 26 augusti 2013

    Fortsätter min sommarkost som bara bestått av sallad med ceasar. Efter ett par inte så bra försök blev dressingen idag helt perfekt!!! o då e d här absolut favoritsalladen :)

  19. tina kl 14:22, den 27 augusti 2013

    Isflingan: Klart du som fortfarande har sommarlov ska äta sommarmat, fattas bara annat! :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen