En förtjusande färgglad grillmiddag inomhus

den 13 juni 2010, kl 20:34

Igår kväll bjöds vi på de godaste grillspett jag någonsin ätit. Lax, räkor och lime i en förtrollande god marinad. Med så god mat och i så trevligt sällskap, kommer man inte ens på tanken att sörja att grillkvällen förflyttades inomhus och spetten till ugnen. Till fiskspetten, och till resten av maten, åt vi en yoghurt- och örtsås som var finfin den med. Jag hade beställt en grön sås av Carl, och nog var såsen grön alltid. En färgglad kväll med andra ord, och då har ni inte ens sett Helenas tårta än.

Fiskspett med scampi och lime

500 g laxfilé
400 g scampi
2 st lime
Marinad/sås:
2 tsk korianderfrön
finhackad färsk koriander
2 msk olja
saft från en lime
2 msk sweetchilisås
1 msk soja
1 msk fisksås
2 finhackade salladslökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1/3 tsk salt

Låt grillspetten ligga i blöt ett par timmar. Stötkorianderfrön i en mortel, blanda samtliga ingredienser till marinaden/såsen. Dela fisken i kuber (4×4 cm). Varva fisk med limeklyftor och räkor på spetten. Pensla med marinad och låt gärna spetten dra i marinad någon timme innan grillning. Grilla i 6-8 minuter, vänd någon gång (alt 250 grader grill i ugnen, runt tio minuter, vänd spetten en gång). Servera spetten med marinaden som sås.

Receptet är Johannes och Helenas variant av originalreceptet från fina boken Kärlek, oliver och timjan.


Carls finfina gröna örtsås

En grön örtsås
3 dl tjock yoghurt (turkisk yoghurt el liknande)
rejält med basilika och bladpersilja (ju mer desto bättre)
en halv vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt, svartpeppar

Mixa örterna tillsammans med yoghurt. Pressa i citron och vitlök, smaka av med salt och peppar. Servera såsen kall.


Förtjusande färgglada fisk- och räkspett

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen