En förtjusande färgglad grillmiddag inomhus

den 13 juni 2010, kl 20:34

Igår kväll bjöds vi på de godaste grillspett jag någonsin ätit. Lax, räkor och lime i en förtrollande god marinad. Med så god mat och i så trevligt sällskap, kommer man inte ens på tanken att sörja att grillkvällen förflyttades inomhus och spetten till ugnen. Till fiskspetten, och till resten av maten, åt vi en yoghurt- och örtsås som var finfin den med. Jag hade beställt en grön sås av Carl, och nog var såsen grön alltid. En färgglad kväll med andra ord, och då har ni inte ens sett Helenas tårta än.

Fiskspett med scampi och lime

500 g laxfilé
400 g scampi
2 st lime
Marinad/sås:
2 tsk korianderfrön
finhackad färsk koriander
2 msk olja
saft från en lime
2 msk sweetchilisås
1 msk soja
1 msk fisksås
2 finhackade salladslökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1/3 tsk salt

Låt grillspetten ligga i blöt ett par timmar. Stötkorianderfrön i en mortel, blanda samtliga ingredienser till marinaden/såsen. Dela fisken i kuber (4×4 cm). Varva fisk med limeklyftor och räkor på spetten. Pensla med marinad och låt gärna spetten dra i marinad någon timme innan grillning. Grilla i 6-8 minuter, vänd någon gång (alt 250 grader grill i ugnen, runt tio minuter, vänd spetten en gång). Servera spetten med marinaden som sås.

Receptet är Johannes och Helenas variant av originalreceptet från fina boken Kärlek, oliver och timjan.


Carls finfina gröna örtsås

En grön örtsås
3 dl tjock yoghurt (turkisk yoghurt el liknande)
rejält med basilika och bladpersilja (ju mer desto bättre)
en halv vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt, svartpeppar

Mixa örterna tillsammans med yoghurt. Pressa i citron och vitlök, smaka av med salt och peppar. Servera såsen kall.


Förtjusande färgglada fisk- och räkspett

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “En förtjusande färgglad grillmiddag inomhus”

  1. Yasemin kl 21:52, den 13 juni 2010

    Låter himla gott. Jag blev väldigt förtjust i duken också. Härliga färger som passar til spetten.

  2. tina kl 09:33, den 14 juni 2010

    Yasemin: Spetten kan jag verkligen rekommendera, och ja, duken är fantastisk! :-)

  3. Fröken Dill kl 20:59, den 14 juni 2010

    Asiatiska smaker är alltid intressanta… Spett med fisk och skaldjur… ännu bättre. Den spännande kombinationen färsk och torkad koriander, vad säger man? STORT TACK för tipset som ska testas å det snaraste!
    Hälsar fröken Dill

  4. tina kl 22:59, den 14 juni 2010

    Fröken Dill: Hurra!

  5. KarinW kl 22:44, den 15 juni 2010

    Härliga spett! Ojojoj vad det ser gott ut. Min ”fisk” fastnar ibland på gallret hur jag än penslar…..

  6. tina kl 08:25, den 16 juni 2010

    KarinW: Lägg lite folie under fisken vetja!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen