En förtjusande färgglad grillmiddag inomhus
Igår kväll bjöds vi på de godaste grillspett jag någonsin ätit. Lax, räkor och lime i en förtrollande god marinad. Med så god mat och i så trevligt sällskap, kommer man inte ens på tanken att sörja att grillkvällen förflyttades inomhus och spetten till ugnen. Till fiskspetten, och till resten av maten, åt vi en yoghurt- och örtsås som var finfin den med. Jag hade beställt en grön sås av Carl, och nog var såsen grön alltid. En färgglad kväll med andra ord, och då har ni inte ens sett Helenas tårta än.
Fiskspett med scampi och lime
500 g laxfilé
400 g scampi
2 st lime
Marinad/sås:
2 tsk korianderfrön
finhackad färsk koriander
2 msk olja
saft från en lime
2 msk sweetchilisås
1 msk soja
1 msk fisksås
2 finhackade salladslökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1/3 tsk salt
Låt grillspetten ligga i blöt ett par timmar. Stötkorianderfrön i en mortel, blanda samtliga ingredienser till marinaden/såsen. Dela fisken i kuber (4×4 cm). Varva fisk med limeklyftor och räkor på spetten. Pensla med marinad och låt gärna spetten dra i marinad någon timme innan grillning. Grilla i 6-8 minuter, vänd någon gång (alt 250 grader grill i ugnen, runt tio minuter, vänd spetten en gång). Servera spetten med marinaden som sås.
Receptet är Johannes och Helenas variant av originalreceptet från fina boken Kärlek, oliver och timjan.
Carls finfina gröna örtsås
En grön örtsås
3 dl tjock yoghurt (turkisk yoghurt el liknande)
rejält med basilika och bladpersilja (ju mer desto bättre)
en halv vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt, svartpeppar
Mixa örterna tillsammans med yoghurt. Pressa i citron och vitlök, smaka av med salt och peppar. Servera såsen kall.
Förtjusande färgglada fisk- och räkspett
6 kommentarer till “En förtjusande färgglad grillmiddag inomhus”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Låter himla gott. Jag blev väldigt förtjust i duken också. Härliga färger som passar til spetten.
Yasemin: Spetten kan jag verkligen rekommendera, och ja, duken är fantastisk! :-)
Asiatiska smaker är alltid intressanta… Spett med fisk och skaldjur… ännu bättre. Den spännande kombinationen färsk och torkad koriander, vad säger man? STORT TACK för tipset som ska testas å det snaraste!
Hälsar fröken Dill
Fröken Dill: Hurra!
Härliga spett! Ojojoj vad det ser gott ut. Min ”fisk” fastnar ibland på gallret hur jag än penslar…..
KarinW: Lägg lite folie under fisken vetja!