En filodegsregel att lägga på minnet
Jag har ingen stor erfarenhet av filodeg. Men en viktig sak har jag lärt mig, gränsen mellan att använda lagom respektive för mycket filodeg är hårfin. Plötsligt kan det som var tänkt att vara något frasigt förvandlas till något som närmast liknar att tugga tidningspapper. Ingen magisk omvandling direkt. Då jag många gånger hyllat min egen regel ju-mer-desto-bättre (tänker främst på kantareller och favoritbär), vill jag understryka att den regeln absolut inte gäller här. Tvärtom, använd precis så lite filodeg som minst krävs för ändamålet. Då kan det bli bra, riktigt bra. Så som de här vegetariska nudelpaketen med grönsaker, till exempel.
Vegetariska nudel- och grönsakspaket i filodeg
Förbered en fyllning till paketen, förslagsvis: glasnudlar, tunna morotsstavar, tunt strimlad vitkål, rostade sesamfrön (här gäller ju-mer-desto-bättre). Smaksätt fyllningen med exempelvis finhackad (thai-)basilika, lite sweet chili-sås, soya och pressad limesaft. Vik ett filodegsark på mitten och klipp mitt itu, lägg på fyllning och rulla ihop vårrullestora paket (kom ihåg: inte mer filodeg än nödvändigt!). Lägg paketen med skarven nedåt i en ugnsform, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 225 grader tills de får fin färg, ungefär tio minuter.
Filodeg på andra vis
Filodegspaj med keso och fetaost
Rabarberpaj med vaniljkräm