En filodegsregel att lägga på minnet
Jag har ingen stor erfarenhet av filodeg. Men en viktig sak har jag lärt mig, gränsen mellan att använda lagom respektive för mycket filodeg är hårfin. Plötsligt kan det som var tänkt att vara något frasigt förvandlas till något som närmast liknar att tugga tidningspapper. Ingen magisk omvandling direkt. Då jag många gånger hyllat min egen regel ju-mer-desto-bättre (tänker främst på kantareller och favoritbär), vill jag understryka att den regeln absolut inte gäller här. Tvärtom, använd precis så lite filodeg som minst krävs för ändamålet. Då kan det bli bra, riktigt bra. Så som de här vegetariska nudelpaketen med grönsaker, till exempel.
Vegetariska nudel- och grönsakspaket i filodeg
Förbered en fyllning till paketen, förslagsvis: glasnudlar, tunna morotsstavar, tunt strimlad vitkål, rostade sesamfrön (här gäller ju-mer-desto-bättre). Smaksätt fyllningen med exempelvis finhackad (thai-)basilika, lite sweet chili-sås, soya och pressad limesaft. Vik ett filodegsark på mitten och klipp mitt itu, lägg på fyllning och rulla ihop vårrullestora paket (kom ihåg: inte mer filodeg än nödvändigt!). Lägg paketen med skarven nedåt i en ugnsform, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 225 grader tills de får fin färg, ungefär tio minuter.
Filodeg på andra vis
Filodegspaj med keso och fetaost
Rabarberpaj med vaniljkräm
13 kommentarer till “En filodegsregel att lägga på minnet”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det är något som har ändrats! Helt plötsligt kan man inte se hela inlägg i RSS-läsaren och måste klicka sig in i bloggen :(
Jag kan bara instämma. Har upplevt samma sak, den hårda vägen. Minst sagt.
Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken… http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag…
Bjöd mina föräldrar på Spanakopita som i stort sett är spenat och fetaost inrullat i filodeg och sedan tillagat i ugn. Jag körde med devisen ‘mycket ”pajskal” är gott’ (gillar bara efterrättspajer och brukar pilla bort 50 % av frukten för att njuta desto mer av skalet…) Det var som att käka oblat utan att åtminstone få skölja ned med nattvardsvinet lite då och då. Så numera tar jag en tredjedel av vad som står i recepten, typ…
Lo: Det är ett test, men jag lovar att ändra tillbaka snart. När du ändå kommenterar detta måste jag få vara nyfiken och fråga: skulle detta extra besvär göra att du skulle låta bli att läsa pickipicki, eller skulle du välja att klicka dig in på bloggen iaf?
Annika: Hihi, en gång men aldrig mer…
Tobbe: Välkommen till matbloggsvärlden vetja!
Catharina: Haha! Det låter otäckt! Fast fyllningen låter allt annat än otäck, den ska jag lägga på minnet och prova vid tillfälle (i lite filodeg!). :-)
Här kommer utlovat tårtrecept från studentskivan!
Chokladtryffelkaka med nötter
Ingredienser:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
CHOKLADTRYFFEL
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g vit choklad
2 dl rostade blandade nötter
1 ask färska eller 2 dl frysta röda vinbär
Gör så här
3-4 DAGAR FÖRE FESTEN:
1. Sätt ugnen på 175°C. Smält 150 g smör i en kastrull. Ta från plattan.
2. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner 1 ägg i taget och slutligen mjölet.
3. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna i formen.
5. Koka under tiden upp grädde och 50 g smör i en kastrull. Ta det från plattan.
6. Hacka chokladen, rör ner och låt den smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme.
7. Bred tryffeln över kakan och strö över nötterna (snyggt att blanda i pistagemandel). Ställ kakan i kylen.
30 MINUTER FÖRE SERVERING: Garnera ev med bär (hallon är fint) och skär kakan i smala bitar (det kan väl var och en göra själv). Ställ fram.
Vansinnigt god och lika vansinnigt mäktig, hälsar
Eva
mmmm, delikat! ibland stämmer verkligen less is more. annars är jag inne på din linje, särskilt när det gäller matlagning – att man ska vara generös och ta till ordentligt! fast inte när det gäller frasiga saker kanske. ;) glad midsommar och kram !!!
Gott det där! Jag har inte tagit för mycket men tyckte det var bökigt för degen gick liksom sönder för mig första gångerna.
Ha en trevlig midsommarhelg!
Jaa, det skulle jag nog. Jag plockar bort alla bloggar som inte går att läsa i RSSen, jobbigt att sitta med mobilen och klicka sig in på bloggar när det är så smått!
Det blir bättre med vårrulledeg, try it!
Eva: Tack! Jag fick en bunt Buffétidningar häromveckan som jag bläddrade igenom. Ramlade över ett recept som jag gissar är detta (fast ditt foto var finare!). Denna ska bakas i sommar, helt klart.
Josefina: :-D Hoppas att du haft en fin midsommarhelg!
KarinW: Hoppas din helg varit fin. Och visst har du rätt, filodeg är pilligt och smuligt. :-)
Lo: Aha, jag förstår (själv mobilsurfar jag inte och visste inte detta). Tack för ditt svar.
Emma: Ska bli!
Jag håller med Lo – med RSS-läsare och mobilsurf går alla bloggar som inte visar hela texten i graven, i alla fall för mig. Tyvärr.
Sara: Det ska vara ändrat nu.