Med en midsommarhelg i backspegeln
Att samla ihop några bilder från midsommarhelgen har blivit en tradition här på pickipicki. Fotografier från tidigare år hittar ni både här och där. I helgen har jag hunnit med att äta massor med god mat. För på midsommarafton finns det ju faktiskt inget som smakar bättre än sill, färskpotatis, rökt fisk och jordgubbstårta. Jag inledde för övrigt midsommarafton med att skala ett rejält lass räkor, som blev en finfin skagenröra-premiär till pickinickmackorna (husmosknep för att bli av med ovälkommen räkdoft om händerna mottages tacksamt). Vi har skålat i fläderbubbel (lagom till midsommardagen blev den till slut färdig) och jag tror bestämt att det var jag som tog hem en storseger i den traditionsenliga femkampen. Havet var kallt, solen strålade och min midsommarkrans var kalasfin.
Skagenröra för många
1,6 kilo räkor med skal
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
rejält med finhackad dill
0,5 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
saft från 0,5 citron
Skala och grovhacka räkor. Blanda samtliga ingredienser. Förvaras i kylskåp/kylväska till servering.
Matjesrullar
Finhacka matjessill. Blanda med kokt, kall, tärnad potatis, finhackad dill, lätt creme fraiche, och lite svartpeppar. Bred röran på tunnbröd och rulla ihop dem. Täck med plastfolie till servering. Dela rullarna i munsbitar och servera som de är, alternativt bred rullarna med naturell färskost och rulla i finhackad gräslök före delning. Mamman lagade matjesrullar med inspiration från senaste Elle Mat&Vin.