Granntantens husmorsknep!
Häromkvällen var vi bjudna hem till en granntant som av oklar anledning fattat tycke för mig och Carl. Och vi är ju inte dom som tackar nej till fika. För att imponera på granntanten bestämde jag mig för att baka min favorit bland farmors kakor: chokladsnittar. Nu vet jag ju tyvärr inte om hon blev så imponerad, med tanke på att kakorna mitt i middagsstressen glömdes bort i ugnen, och fick en lite trist bismak av bränt. Jag tror dock att hon blev glad ändå, men ännu gladare var hon kvällen därpå. Då ringde hon för att berätta att man med ett litet rivjärn kunde riva bort det brända i botten, och då blev kakorna alldeles fantastiskt goda. Se där ja! Så nu vet ni det, bakar ni dom här vanligtvis alldeles fantastiskt goda kakorna, och skadan är framme, så är ingen större skada skedd ändå.
Farmors chokladsnittar
100 g smör
100 g socker
1 äggula
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g vetemjöl
Rör samman socker och rumsvarmt smör. Rör ner äggulan och därefter de torra ingredienserna. Dela kaksmeten i två delar. Rulla ut (på plåt med bakplåtspapper) och platta till. Strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter (tiden varierar beroende på ugn, passa noga!). Skär i sneda kakor direkt när plåten tas ut ur ugnen.
Publicerad i choklad, farmor, fika, husmorstrick, kakor, när-saker-inte-blir-som-man-tänkt-sig, ni-som-fram-tills-nyss-trodde-att-jag-kunde-laga-mat-räck-upp-en-hand | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Granntantens husmorsknep!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilken underbar liten historia :0)
Sö snällt av granntanten :) Då vet vi hur vi tar bort det brända, super. Det lär behövas.
Inte visste jag att du bodde i Uppsala. Hade jag vetat det hade jag självklart hälsat på :)
:D
Åh vad jag älskar sådana fiffiga husmorstips! Ska man ge varje kaffegäst ett personligt rivjärn att avlägsna lagom mängd bränd småkaka med, eller ska det ske centralt i köket före servering?
Jag tror att jag vid nästa kaffekalas kommer att ställa en mängd rivjärn på kaffebordet som någon slags användbar dekoration. Man kanske kan klä handtagen med blommor…
haha, underbar anekdot! hemgjorda chokladsnittar är bara för gott. en bränd touche gör inget tycker jag! *smask*
Lotta: :-)
Yasemin: Nästa gång vetja!
Johanna: När kommer ni hem och FIKAR?
Eva: Haha, du är inte riktigt klok!
Josefina: Nästa gång ska jag sitta framför ugnen och stirra in, jag tycker att de är godast när dom inte smakar bränt.
Bra knep! :)
Chokladsnittar är för gott och en av mina favoriter.
Jag har bilderna sparade i olika mappar. Ska bli flera album och en bok till charlieplutt. Har tänkt rama in en del också och göra en fotovägg.
Kram och ha en finfin dag!
Mmm, chokladsnittar hör verkligen till ”de sju kaksorterna” :)
Ann-Louise: Tack för svar. Ser fram emot att få se bilder på din fotovägg, den kommer helt klart att bli något extra! :-)
Sandra: Så sant! :-)
Brukar pensla med uppvispat ägg innan jag strör på pärlsockret :) så får de en härlig fin yta, plus att pärlsockret fäster bättre..
Maja: Smart!