Granntantens husmorsknep!

den 16 juni 2010, kl 09:11

Häromkvällen var vi bjudna hem till en granntant som av oklar anledning fattat tycke för mig och Carl. Och vi är ju inte dom som tackar nej till fika. För att imponera på granntanten bestämde jag mig för att baka min favorit bland farmors kakor: chokladsnittar. Nu vet jag ju tyvärr inte om hon blev så imponerad, med tanke på att kakorna mitt i middagsstressen glömdes bort i ugnen, och fick en lite trist bismak av bränt. Jag tror dock att hon blev glad ändå, men ännu gladare var hon kvällen därpå. Då ringde hon för att berätta att man med ett litet rivjärn kunde riva bort det brända i botten, och då blev kakorna alldeles fantastiskt goda. Se där ja! Så nu vet ni det, bakar ni dom här vanligtvis alldeles fantastiskt goda kakorna, och skadan är framme, så är ingen större skada skedd ändå.

Farmors chokladsnittar
100 g smör
100 g socker
1 äggula
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g vetemjöl

Rör samman socker och rumsvarmt smör. Rör ner äggulan och därefter de torra ingredienserna. Dela kaksmeten i två delar. Rulla ut (på plåt med bakplåtspapper) och platta till. Strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter (tiden varierar beroende på ugn, passa noga!). Skär i sneda kakor direkt när plåten tas ut ur ugnen.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Granntantens husmorsknep!”

  1. Lotta kl 11:13, den 16 juni 2010

    Vilken underbar liten historia :0)

  2. Yasemin kl 19:43, den 16 juni 2010

    Sö snällt av granntanten :) Då vet vi hur vi tar bort det brända, super. Det lär behövas.
    Inte visste jag att du bodde i Uppsala. Hade jag vetat det hade jag självklart hälsat på :)

  3. Johanna kl 20:42, den 16 juni 2010

    :D

  4. Eva kl 21:00, den 16 juni 2010

    Åh vad jag älskar sådana fiffiga husmorstips! Ska man ge varje kaffegäst ett personligt rivjärn att avlägsna lagom mängd bränd småkaka med, eller ska det ske centralt i köket före servering?
    Jag tror att jag vid nästa kaffekalas kommer att ställa en mängd rivjärn på kaffebordet som någon slags användbar dekoration. Man kanske kan klä handtagen med blommor…

  5. Josefina kl 21:54, den 16 juni 2010

    haha, underbar anekdot! hemgjorda chokladsnittar är bara för gott. en bränd touche gör inget tycker jag! *smask*

  6. tina kl 08:16, den 17 juni 2010

    Lotta: :-)

    Yasemin: Nästa gång vetja!

    Johanna: När kommer ni hem och FIKAR?

    Eva: Haha, du är inte riktigt klok!

    Josefina: Nästa gång ska jag sitta framför ugnen och stirra in, jag tycker att de är godast när dom inte smakar bränt.

  7. Ann-Louise kl 08:50, den 17 juni 2010

    Bra knep! :)
    Chokladsnittar är för gott och en av mina favoriter.
    Jag har bilderna sparade i olika mappar. Ska bli flera album och en bok till charlieplutt. Har tänkt rama in en del också och göra en fotovägg.

    Kram och ha en finfin dag!

  8. Sandra drömkaka kl 22:35, den 20 juni 2010

    Mmm, chokladsnittar hör verkligen till ”de sju kaksorterna” :)

  9. tina kl 23:29, den 20 juni 2010

    Ann-Louise: Tack för svar. Ser fram emot att få se bilder på din fotovägg, den kommer helt klart att bli något extra! :-)

    Sandra: Så sant! :-)

  10. Maja kl 15:49, den 10 maj 2013

    Brukar pensla med uppvispat ägg innan jag strör på pärlsockret :) så får de en härlig fin yta, plus att pärlsockret fäster bättre..

  11. tina kl 20:26, den 10 maj 2013

    Maja: Smart!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen