Hej och välkommen hem till mig, Indien!

den 22 mars 2009, kl 09:40

picki_img_2488

En gång för länge sedan fick jag en fin resväska av en fin vän. Det var Indienväskan jag skulle packa i när jag for till Indien. Sneglar man in i väskan döljer sig ett litet hörn av landet där, men det är också det närmaste Indien jag kommit, hittills. Och så länge jag inte kommer till Indien, så får Indien komma hem till mig, som igår kväll. Nu förstår ju ni att jag egentligen inte vet vad jag talar om, men om ni vill laga indisk mat på mitt vis, gör så här:

En indisk kycklinggryta på mitt vis
1 gul och 1 röd lök
olja
kryddor (spiskummin, curry,
tikka- eller garam masala, gurkmeja osv)
bruna senapsfrön
8 tomater
färsk bladspenat
kokosmjölk
kycklingfilé

Gör en grytbas. Stek finhackad röd chili tillsammans med finskivad vitlök, gul och röd lök delad i båtar samt någon tesked bruna senapsfrön. Stek i rikligt med olja på svag värme tills löken blir mjuk. Plocka under tiden fram alla kryddor som låter som Indien (se förslag ovan) och krydda rikligt ner i löken. Hacka tomater och lägg ner i grytan när löken är mjuk, lägg ner flera nävar bladspenat och låt fräsa en stund. Häll över en burk kokosmjölk och smaka av med salt och ännu mer kryddor tills grytan får ordentligt med smak. Dela valfri mängd kycklingfilé i mindre bitar, salta, peppra och stek vid sidan om. När kycklingen är genomstekt, häll ner kycklingen i grytan, eller tvärtom. Låt grytan småputtra.

Servera med ris. Om du vill glänsa kan du baka världens snabbaste (fusk)naanbröd medan grytan puttrar. Och om det händer att grytan blir stark, plocka fram lite yoghurt och mango chutney i små skålar.

Världens snabbaste (fusk)naanbröd
ungefär 7 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
1 msk olivolja
flingsalt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i 6-8 bitar. Platta ut dem till ovala kakor, så tunt som möjligt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter i 250 grader. Pensla de varma bröden med olja och strö över lite flingsalt. Godast att äta nygräddade.

Vill du ha ett insidertips, gör inte som vi gjorde igår kväll. Med andra ord, stoppa inte in bröden när ugnen bara kommit upp i 200 grader, för att sedan tänka att de behöver en stund till. Det kan hända att det blir knäckebröd då, och det är inte särskilt indiskt.

Efterrättstips
Indisk yoghurtefterrätt

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Hej och välkommen hem till mig, Indien!”

  1. Leila bakar... kl 11:41, den 22 mars 2009

    å va gott det ser ut. Nan har jag varit sugen på att baka länge , kanske snor både gryt och bröd recept av dig nu helt enkelt!

  2. Sanna kl 12:52, den 22 mars 2009

    Ser gott och enkelt ut och precis som Leila så är jag sugen på att göra lite naanbröd snart. Tack för ett fint och inspirerande inlägg som alltid!

  3. Lumumma kl 12:56, den 22 mars 2009

    Vilka färger! Indiskt är gott och vackert! :)

  4. Fröken Dill kl 07:05, den 23 mars 2009

    Det var jättelänge sedan jag åt indisk mat. Det måste ändras på! Och hembakt naanbröd, vad smart!

    Tycker fröken Dill

  5. tina kl 10:17, den 23 mars 2009

    Leila: Knyck du bara, recept är till för att delas med sig av!

    Sanna: Naanbröd är fint! :)

    Lumumma: Ja visst blev det vackra färger! :D

    Fröken Dill: Ja, det får du verkligen ändra på!

  6. Camilla & Thomas kl 19:24, den 29 mars 2009

    Wow… vi älskar indiskt. Ser fantastiskt gott ut!

  7. tina kl 22:14, den 29 mars 2009

    Camilla & Tomas: Då är vi tre, indiskt är kalasgott!

  8. Anna kl 18:34, den 19 februari 2010

    Toppenfina, toppengoda supersnabba Naan!

  9. Vi slår till med en färgsprakande paella at pickipicki kl 10:22, den 20 februari 2010

    [...] färgglada middagar En indisk kycklinggryta Färggranna plättar Skördemiddag Filed under färgglatt, kyckling, ris, räkor, saffran, spanskt [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen