Två våffelrecept på en och samma våffeldag
Är det våffeldag så är det, och tycker man att våfflor är efterrätt så kan våfflorna med fördel pyntas med mat istället för sylt och grädde. Är man inte den som är den, så börjar man givetvis med middagsvåffla och avslutar med efterrättsvarianten. Från en och samma våffelsmet, praktiskt! Jag kunde dock inte välja vilket våffelrecept jag skulle lägga ut här, så det blir dubbelt upp. Det första receptet är våfflorna Johanna och Robin bjöd på en brunch för ett år sedan. En favorit i repris. Det andra receptet är farmors favoritvåfflor, som hon gärna talar varmt om.
Väldigt goda våfflor
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja
Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla någon timme innan gräddning.
Johannas vegetariska skagenröra
2 kokta och hackade ägg, 1 msk hackad färsk dill, salt, 2 dl gräddfil, ½ finhackad rödlök
Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör
Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.
Själv frossade jag i våfflor härom dagen, så jag blir utan ikväll. Kommer du att äta våfflor idag?
Middagsvåffla med bland annat Johannas vegetariska skagenröra
Efterrättsvåffla blåbärssylt och vispad grädde