Citronlax och potatis- och pepparrotsmos
Hej pickipicki-läsare!
Tina är bortrest på minisemester och jag är tillsatt som pickipickivakt. Jag har inte skött mig så värst bra då det har varit lite glest (inga alls) med inlägg. Men nu har jag tagit mitt ansvar och bjuder på citronlax med potatis- och pepparrotsmos!
/Carl
Citronlax och potatis- och pepparrotsmos, 4 personer
700 g lax
rivet skal från 1-2 citroner
2 dl dill
3 msk honung
½ dl soja
drygt 1 kg potatis
ca 5 dl mjölk
2 msk smör
knapp 1 dl riven pepparrot
salt och peppar
Blanda rivet citronskal, hackad dill med salt och peppar och smörj laxen med blandningen. Blanda honung med soja och häll över laxen. Tillaga i 200 grader i cirka 15 minuter.
Stöt kokt potatis till mos. Blanda med varm mjölk, smör, riven pepparrot, smaka av med salt och peppar.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (6) Skriv ut inläggÄt lite fläskpannkaka så länge vetja!
Ikväll far jag utrikes. Jag tror faktiskt att båten avgår 19.15 den här gången också, möjligen att jag inte kommer att vara lika lättklädd. För att ni inte ska stå utan torsdagspannkaka, så kommer den redan nu. Fläskpannkaka och lingonsylt. En torsdagspannkaka som smakar som när man var liten. Det var så länge sen jag åt det, att jag hade glömt hur gott det faktiskt är.
Fläskpannkaka, 4 port
200 g rökt sidfläsk
(alt 1-2 paket bacon)
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl dinkelsikt
8 dl mjölk
2 finrivna morötter
1 tsk salt
Bryn sidfläsk eller bacon. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg i botten på en smord plåt (alternativt bakplåtspapper). Vispa ägg och mjölk. Vispa därefter ner rivna morötter, salt och mjöl, till en jämn smet. Häll smeten på plåten och grädda i 225 grader i ungefär 30 minuter, tills fläskpannkakan fått gyllenbrunfärg. Servera lingonsylt.
Publicerad i pannkaka | Kommentarer (12) Skriv ut inläggVärldens snabbaste hemma-lunch-pizza
Ett bra tips på en äta-hemma-lunch är att göra en snabb pizza på ett tortillabröd och toppa med rester som finns i kylskåpet. Vips så står en rekordsnabb och helt-klart-godkänt-god pizza på bordet.
Hemma-lunch-pizza
Lägg ett tortilla- eller libabröd på ett bakplåtspapper. Bre på tomatsås/tacosås/pesto beroende på vad som finns. Lägg på grovriven morot och paprika delad i mindre bitar. Jag toppade med rester i form av pannbiff delad i mindre bitar och stekt lök (men här är ju allt möjligt!). Pynta med ost av något slag. Grädda i 200 grader till osten har smält.
Blåbärsbrödsbak hemma på min gata i stan
Hemma på min nya gata i stan, är frysen alldeles för liten. Helst skulle den behöva vara från golv till tak för att mitt vinterförråd av bär och svamp, och allt annat jag plockar på mig under sommaren, ska få plats. Mamman, som velat frosta av sin egen frys i ett halvår, hotade häromdagen med att kasta mina fina bär om jag inte tog med mig dem hem på en gång. Det är med andra ord ingen tillfällighet att jag idag kokar sylt, bakar blåbärsbröd och bjuder på rabarberpaj.
Blåbärsbröd
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 dl frysta blåbär
1 dl havregryn
lite salt
vetemjöl/dinkelsikt
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt blåbär, salt och havregryn. Arbeta ner mjöl tills en slät bröddeg fås. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme till timme. Rulla ut runda bröd och låt jäsa tjugo minuter till. Pynta med havregryn och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter
Publicerad i bär, blåbär, bröd | Kommentarer (9) Skriv ut inläggLars-Johans kalasgoda kycklinggryta special
I en klass där de flesta på ett eller annat vis är matintresserade, sneglas det ofta i varandras matlådor. Senast jag hade kunnat byta min matlåda rakt av, utan att ens tänka efter vad jag hade i min egen, var när Lisa åt Lars-Johans kycklinggryta special med massor av curry och spännande grönsaker. Efter att ha fått Lisas version av receptet, lovat att inte snåla med curryn samt svettats många varav på Willys i söndagskväll för att hitta alla ingredienser, så lagade jag kycklinggryta i stora lass. Nu vet jag, den var precis lika god som den såg ut och bäst av allt, jag har fyllt alla mina matlådor igen.
Lars-Johans kycklinggryta
900 g kycklingfilé
gul lök
massor av curry
tomatpuré
en burk kokosmjölk
buljongtärning
chili
en påse romanescomix (Willys)
en burk wokgrönsaker
en rejäl näve chashewnötter
salt, peppar
Dela kycklingen i små bitar. Bryn kyckling och lök tillsammans med curry och tomatpuré. Lägg över kyckling och lök i en gryta och häll över kokosmjölk. Låt puttra tillsammans med buljongtärning tills kycklingen är färdig. Häll i de frysta grönsakerna (romascomixen) och wokgrönsaker. Smaka av med mer curry, chilipeppar, salt och peppar. Pynta med chashewnötter och servera grytan tillsammans med kokt bulgur, matvete eller liknande.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (1) Skriv ut inläggUgnsrostad pumpa och vegetarisk sås
Vegetarisk vardagsmat äter vi nästan varje dag. Här är gårdagens variant; snabbaste vegetariska såsen, tillsammans med ris och ugnsrostad pumpa.
Snabbaste vegetariska såsen
½ zucchini
2 morötter
en bit vitkål
gul lök
paprika
crème fraiche el liknande
curry, salt, peppar
Hacka lök och paprika, skär vitkålen i grova strimlor. Använd en potatisskalare för att hyvla zucchini och morotsband. Fräs löken mjuk i lite olja och tillsätt därefter resten av grönsakerna tillsammans med rikliga mängder curry. Tillsätt crème fraiche och lite vatten. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra under lock en liten stund. Servera med pasta eller ris.
Ugnsrostad pumpa
Skala och dela pumpan i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och vänd runt lite rapsolja och pressad vitlök. Salta och peppra. Rosta i ugnen i 200 grader i ungefär 20 minuter.
Alla hjärtans middag 2009
Eller egentligen är det väl lite osanning att säga att vi firade Alla hjärtans dag. Istället firade vi stora hårklippardagen och klippte varandra. Somliga klippte sig mer än andra. När alla hade hållt i saxen, blivit klippta och allt var över stod nog Robin som segrare. Med mest hår på golvet och finaste frisyren. Vi åt god mat också. Finfin broccoli- och ädelostpaj och crème brulée till efterrätt. Så himla gott, mat är det bästa jag vet.
Crème brulée, 4 port1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
0,75 dl mjölk
0,75 dl strösocker
5 st äggulor
2 msk strösocker el råsocker
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även i stången. Tillsätt grädde, mjölk, och hälften av sockret. Koka upp under omrörning och ta sedan kastrullen från värmen. Vispa äggulor tillsammans med resten av sockret så att det blir vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vispa ner den varma grädden i äggsmeten. Fördela i fyra portionsformar (som tål ugn!) och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader i ungefär 40 minuter, tills krämen stannat. Låt krämen svalana och ställ formarna i kylskåp. Vid servering; sikta över socker och bränn med en butanbrännare till sockret smält till en gyllenbrun karamell.
Johanna och Robins goda broccoli- och ädelostpaj
Efterrätten eldas
Laxbollar med rostade sesamfrön och sås
Mamman bjöd på laxbollar förra helgen. Receptet är för 4 personer och kommer härifrån. Kalasgott, precis som det ska vara när det är kalas.
Laxbollar med sesamfrön
500-600 g laxfilé
1 röd chili
sesamfrön
Sås:
4 msk soya
1 msk honung
2 tsk sesamolja
Finfördela laxen i en matberedare (eller hacka fint själv). Kärna ur chilin, finhacka och tillsätt till laxsmeten. Forma små bollar och stek. Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna. När laxbollarna är genomstekta, rulla dem i sesamfrön. Blanda ingredienserna till såsen, värm och rör om på svag värme, tills honungen smält. Servera laxbollarna med såsen, sallad och ris.
Publicerad i bjuden på mat, lax, nötter och frön | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg