Blåbärsbrödsbak hemma på min gata i stan
Hemma på min nya gata i stan, är frysen alldeles för liten. Helst skulle den behöva vara från golv till tak för att mitt vinterförråd av bär och svamp, och allt annat jag plockar på mig under sommaren, ska få plats. Mamman, som velat frosta av sin egen frys i ett halvår, hotade häromdagen med att kasta mina fina bär om jag inte tog med mig dem hem på en gång. Det är med andra ord ingen tillfällighet att jag idag kokar sylt, bakar blåbärsbröd och bjuder på rabarberpaj.
Blåbärsbröd
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 dl frysta blåbär
1 dl havregryn
lite salt
vetemjöl/dinkelsikt
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt blåbär, salt och havregryn. Arbeta ner mjöl tills en slät bröddeg fås. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme till timme. Rulla ut runda bröd och låt jäsa tjugo minuter till. Pynta med havregryn och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter
Publicerad i bär, blåbär, bröd | Kommentarer (9) Skriv ut inlägg