Blåbärsbrödsbak hemma på min gata i stan
Hemma på min nya gata i stan, är frysen alldeles för liten. Helst skulle den behöva vara från golv till tak för att mitt vinterförråd av bär och svamp, och allt annat jag plockar på mig under sommaren, ska få plats. Mamman, som velat frosta av sin egen frys i ett halvår, hotade häromdagen med att kasta mina fina bär om jag inte tog med mig dem hem på en gång. Det är med andra ord ingen tillfällighet att jag idag kokar sylt, bakar blåbärsbröd och bjuder på rabarberpaj.
Blåbärsbröd
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
2 dl frysta blåbär
1 dl havregryn
lite salt
vetemjöl/dinkelsikt
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt blåbär, salt och havregryn. Arbeta ner mjöl tills en slät bröddeg fås. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme till timme. Rulla ut runda bröd och låt jäsa tjugo minuter till. Pynta med havregryn och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter
Publicerad i bär, blåbär, bröd | Kommentarer (9) Skriv ut inlägg9 kommentarer till “Blåbärsbrödsbak hemma på min gata i stan”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilka underbara bröd! Blåbär i verkar sagolikt!
Blåbär har jag aldrig haft i brödet(kan hänga ihop med att jag bakar på tok för lite matbröd)
Det måste bli saftigt och gott det där!
Börjar tryta på bär i min frys,borde kokat mindre sylt för det finns det kvar.
Ha det fint Tina/Karin
Va’ fina! Inget (?) går upp mot hembakat, nybakat bröd. :P
Hej! tyckte att ditt recept verkade vara riktigt gott.. Håller på för fullt att baka nu.. :)
Madde: Blåbärsbröd var länge sen jag bakade. Jag är också brödbakssugen, men kan inte riktigt ta mig samman i värmen! :-)
En liten fråga, Hur mänga bullar blir det på ett ungefär?
Kanske 10, +/- 2
:-)
Vad spännande med blåbär i matbröd! Hur smakar det? Är det lite likt lingonbröd? Sött eller surt? :)
En kaka i ugnen: Men åhå, den här kommentaren höll jag på att missa helt! Jag ska baka både blåbärsbröd och blåbärsbullar ikväll. Återkommer med en uppdaterad smak! ;-)