Nästan som torsdagssoppa och pannkaka?
Häromdagen bläddrade jag i flera av Anna Bergenströms fina kokböcker. Med hjälp av pilar och förkortningar försökte jag skriva ner ett recept på baksidan av ett visitkort. När jag senare skulle laga soppan och plockade fram receptet, så såg det mest ut som kinesiska tecken. Jag vet med andra ord inte om Anna själv skulle känna igen sitt recept på kikärtsgryta? Oavsett vilket så är i alla fall det här den godaste kikärtsgryta jag ätit.
Kikärtsgryta
2 burkar kikärtor
1 gul lök
2 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
3 vitlöksklyftor
färsk timjan
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
salt
3 dl vatten
saft från en halv citron
Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i oljan. Tillsätt spiskummin, tomatpuré, hälften av kikärtorna (avrunna och sköljda) och låt fräsa lite till. Tillsätt krossade tomater, finklippt färsk timjan och lite salt. Låt småkoka på svag värme i 15-20 minuter. Mixa därefter med en stavmixer till en slät soppa. Tillsätt vatten, citronsaft och resten av kikärtorna (avrunna och sköljda). Låt småkoka i 15-20 minuter till. Smaka av med salt och svartpeppar.
Grytan räcker till 3-4 portioner.
Quesadillas
Lägg fyllning på ett tortillabröd. Fyllning kan variera i det oändliga beroende på vad som finns i kylskåpet. Förslagsvis någon typ av ost, exempelvis mozzarella eller någon stark ost. Sen kan man fortsätta med lite vad som helst, till exempel skinka och bladspenat, eller röd pesto, eller något annat. Lägg ytterligare ett tortillabröd ovanpå fyllningen. Lägg quesadillan i en torr och het stekpanna, den ska få fin färg på bägge sidor, passa noga så att det inte bränns! Klipp i tårtbitar och servera till soppa eller som plockmat.
Man kan även göra quesadillas med kikärtsfyllning. Visserligen goda, med till kikärtsgrytan kanske det hade varit att gå ett steg för långt.
Publicerad i gryta, kikärtor, quesadillas, vegetariskt | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg