Att göra en lång historia (nästan) kort
Historien om varför jag bakade just det här brödet igår skulle kunna bli blir riktigt, riktigt lång. Den skulle innefatta en nästan-lika-lång förmiddag i tvättstugan, en efterlysning av vänta-ut-tvätten-tips på twitter som resulterade i det här frestande muffinsreceptet. Efter det ville jag helst inte baka någonting annat, men inte heller dessa utan lavendelblommor.
Historien om brödet skulle även innehålla blod, svett och tårar i jakten på ett enkelt brödrecept istället. En jakt som för övrigt slutade med att jag ringde en vän, som i sin tur bläddrade fram ett recept i Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Den boken skulle man ju ha haft i sin ägo, med tanke på att jag vid det laget hade bläddrat igenom samtliga böcker i kokbokshyllan, ett otal mattidningar samt hela internet. Förresten, en parentes apropå Bergenströms bok, jag har en klasskamrat som kallar den för Hångel- och basilikaboken, jag tror han har lite svårt att minnas vad den heter. Men strunta nu i det. För att göra en lång historia kort, det här lättbakade brödet är väldigt gott.
Enkelt lantbröd
0,5 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och honung. Arbeta ner gramhamsmjöl och det mesta av vetemjölet, degen ska fortvarande vara ganska lös i konsistensen. Låt jäsa under bakduk i en timme. Arbeta försiktigt ner resten av mjölet. Dena degen i två lika stora delar och forma två avlänga bröd. Låt jäsa på plåt i ytterligare 20 minuter. Grädda i 250 grader i 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och ta ut bröden när de har fin färg på ovan- och undersida (det tar ungefär 5-10 min).
Tips – sparade recept
Vet du om att recept jag sparar för framtida tillfällen samlas under hjärtat högst upp till höger om pickifågeln? Vill du tipsa om ett recept går det därför alldeles utmärkt att lämna receptet/länken som en kommentar till det inlägget. Där tittar jag ofta i jakt på inspiration!
10 kommentarer till “Att göra en lång historia (nästan) kort”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Tack för respons och vilket läckert bröd. Måste prova receptet i sommar tror jag bestämt! :)
Hallå! Ett hemligt hjärta? För jag visste inte om det och hade aldrig hittat det om du inte hade skvallrat. Men jag är glad att du skvallrade :)
Jenny: Kul, det tycker jag att du ska göra!
Johanna: Haha, nu får du börja leta efter fler ”hemliga ställen” på picki! Nä, hjärtat var för min egen skull, men deklart att det är lite synd att blåsa alla andra på lovande recept. :-)
åh, vad smart med hjärtat! och varför har jag aldrig kommit på det innan?!
hoppas du får en alldeles underbar helg, picki! här är det regn, regn, regn. suck.
vilket tjusigt armband du har!
Charlotta: Kanske för att det redan fanns där när du började läsa picki. När hjärtat dök upp på picki (för länge sen!) så klickade folk hejvilt i början vill jag minnas. :-)
Anna: Jamen visst serru!
vilka härliga baguetter. prova att äta ihop med hederlig apelsinfanta! tips! kram från mej.
Josefina: Fanta säger du! Det var länge sen! :-)
Bakade brödet häromdagen, och det blir saftigt och gott, men ack så smuligt. Är det bara jag som har otur?
Men åh vad tråkigt Alex, jag gillar det här brödet skarpt, och särskilt smuligt brukar det inte bli (i mitt kök). :-/