Granskottstips efterlyses!

den 6 juni 2010, kl 09:18

Igår hade vi en utflyktsdag som smakade sommarlov. Med mig hem hade jag (förutom 23 st myggbett) loppisfyndat tjusigt porslin till pickipicki. Norrskedikas bakluckeloppis i Roslagen hör för övrigt till ett av mina loppisfavoriter, ett tips till er som vistas här ibland. Men, som om inte dessa fynd vore bra nog, så fick jag ett infall och plockade en liter granskott. Som jag nu inte riktigt vet vad jag ska göra av. Någon som sitter inne med ett bra tips? Jag vill minnas att någon tipsade om att att fylla en kyckling med granskott. Vad kan man göra mer tro?

Skriv ut inlägg

Tårta på tårta, och så lite kyckling på det

den 3 juni 2010, kl 23:32

Det här är den veckan om året när födelsedagsbarnen avlöser varandra, dag efter dag. Att säga att det är lite tårta på tårta är sannerligen ingen underdrift. Det blir med andra ord ingen vidare matlagning, men kalorierna ramlar in ändå. Om sen tårtdieten är något att hurra för, det bör nog nutritionisten låta vara osagt. Hursomhelst, för att ni ändå ska få något vettigt i er medan jag ägnar mig åt fikafrossa så har jag gjort en djupdykning i fotoarkivet. Mitt i ingenstans (eller möjligen mitt bland tusen andra matfoton) återfanns ett riktigt bra kycklingrecept, som jag har glömt att dela med mig av. Att det här skulle bli en favorit hade jag inte kunnat gissa, eftersom marinerade vitlöksklyftor aldrig varit min melodi. Men, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig.

Kycklinggryta med chili-
marinerade vitlöksklyftor

900 g kycklingfilé
smör eller olja (att steka i)
1 burk chilimarinerade vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
3 st paprikor
125 g champinjoner
0,5 purjolök
2 dl vispgrädde
1,5 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
ris

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den på medelhög till hög värme i smör eller olja så att den får fin färg. Lägg över kycklingen i en ugnsform och fördela burken med vitlöksklyftor över kycklingen. För den som vill, smaksätt gärna med lite av oljan också. Strö över salt. Fördela halverade champinjoner samt strimlad paprika och purjolök över kycklingen. Vispa ihop grädde, vatten och potatismjöl. Häll över kycklingen och sätt in formen i ugnen i 200 grader i ungefär 20 minuter. Servera med ris.

(Receptet är fotat för Middagsfrid och maten räcker till 8 potioner. Med andra ord läge att bjuda in vänner eller att ladda matlådor).

Skriv ut inlägg

Tur att Caesar hälsar på i det röda köket ibland

den 2 juni 2010, kl 08:51



Caesarsalladen igår kväll smakade som en ovanligt lyxig salladsvariant. Kanske till följd av att det var ett år sen senast, minst. Eller så är det helt enkelt dressingen, då dressing är något som vi ofta hoppar över i vanliga fall. Men en caesarsallad är ju ingen caesarsallad utan dressing, då är det möjligen på sin höjd en lite halvtrist kycklingsallad. Jag googlade för övrigt caesarsalladsdressing och ramlade över ett recept som räcker för många. Trots att vi enbart är två i det röda köket så kändes inte det som en nackdel, tvärtom. Nu har vi en burk god dressing i kylskåpet som ger oss anledning att äta det här snart igen, och tur är väl det. För nog är det så att caesarsallad seglar in med en hög placering bland salladsvarianterna, i alla fall hos mig.

Caesarsalladsdressing
2,5 dl rapsolja
1 äggula
0,5 msk dijonsenap
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
pressad saft från en halv citron
1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar

Mixa alltsammans med en stavmixer. Dressingen räcker för 6-8 portioner.

Caesarsallad

Blanda romansallad med ceasarsalladsdressing, halverade färgglada körsbärstomater och stekt kyckling delad i mindre bitar. Toppa med knaperstekt bacon, grovriven parmesanost och brödkrutonger (dela något gott bröd i mindre bitar, rosta lite snabbt på hög värme i en torr stekpanna).

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen