Fredagspizza som fredagspizza?

den 18 juni 2010, kl 09:53

Det händer att det äts fredagspizza här hemma, mer eller mindre ofta. Det händer också att jag får frågan om det perfekta pizzadegsreceptet. Det är dock sällan just pizzadegen lagas efter receptet, mäts och måttas. De flesta gånger blandas den ihop på måfå, och så får det bli som det blir. Ofta blir den bra, andra gånger blir den alldeles fantastiskt bra. Dom gångerna önskar jag givetvis att jag kunde backa bandet och anteckna precis hur mycket av vad som var i. Senaste fredagspizzan bakade vi dock efter recept. Leilas pizzadeg, som så många talar gott om. Till dig som letar efter ett bra recept, detta är med andra ord ett väl godkänt alternativ. Apropå fredagspizza så är förresten vår baksten en av de bättre investeringarna i det röda köket, ett hett tips för dig som bakar pizza/bröd ofta. Utan den så vore åtminstone inte vår fredagspizza sig lik.

Leilas pizzadeg

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör ner lite mjöl i taget till en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs degen i bunken under bakduk i en halvtimme.

Ännu mer pizza
Otippat goda pizzapålägg
En snabbpizza på libabröd
Efterrättspizza

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Fredagspizza som fredagspizza?”

  1. Nathalie kl 09:58, den 18 juni 2010

    Hej Sanna, vilken fantastisk pizzabild! (Tänk att du har en förmåga att få det att vattnas i munnen bara genom att slänga ett öga på bilderna…) Har ingen ugn i mitt minimala husvagnskök men annars hade jag absolut tagit ditt råd och bakat en härlig fredagspizza! :)

    Mvh /Nathalie

  2. tina kl 10:01, den 18 juni 2010

    Hej själv! Fast just Sanna heter jag ju inte. :-P Men tack ändå, hoppas att du får en god fredagsmiddag i husvagnen!

  3. Martina kl 10:33, den 18 juni 2010

    Jag har också prövat mig fram på olika degrecept och tycker absolut att Leilas recept hör hemma på pallplats!

  4. Helena kl 10:36, den 18 juni 2010

    Jag körde receptet ur vår kokbok senast och lät degen kalljäsa i kylen hela dagen, blev en sympatisk deg som också blev sådär fin och bubblig efter gräddning på bakstenen!

  5. Kristin kl 14:10, den 18 juni 2010

    Hej! Jag har börjat göra surdegspizza, på rågsurdeg tom, funkar finfint, använder då Pain de Martins recept. Förut har jag alltid bara slängt ihop en liten fördeg med mjöl, olja, vatten och jäst för att sedan arbeta mig fram med mjöl och vatten till rätt konsistens, har funkat väldigt bra. Jag tycker nästan att det är bättre att lära sig hur en pizzadeg ska kännas än att gå efter mått.
    Trevlig helg!

  6. Emma kl 15:13, den 18 juni 2010

    Hej Tina,

    Fin blogg du har med fina foton!

    Har tänkt på att ev köpa en baksten, hur funkar det? Vart lägger man den i ugnen och har du förslag på fabrikat?

    Trevlig helg!

  7. Maxiander - Alex ♂ kl 16:37, den 18 juni 2010

    Låter gott!
    Har faktiskt aldrig gjort egen pizza här hemma… Shame on us. Lite trötta idag, kanske ska pröva detta :)

    Som vanligt, fin blogg! fina bilder!

    Ha en underbar helg.
    /A
    http://www.maxiander.se

  8. tina kl 18:47, den 18 juni 2010

    Martina: :-)

    Helena: Du har så rätt, och kalljästa degar är dom bästa!

    Kristin: Surdegspizza låter spännande. Jag ska prova, tack för inspiration!

    Emma: Tack för beröm snälla du. Bakstenen lägger vi in i nedre delen av kall ugn, på gallret. Sen sätter vi ugnen på maxvärme och när stenen är varm (ung en timme) så gräddar vi pizzan direkt på stenen. Pizzorna blir klara på runt 5 min, och toppengoda! Vår sten kommer från fina gårdsbutiken Husmodern:
    http://www.hus-modern.se/index.php?visaProdukt=20&visaKat=14

    Alex: Tack! Klart ni ska prova att baka pizza någongång. Tiotusen gånger godare än köpepizza.

  9. Therese Ö kl 22:44, den 18 juni 2010

    Jag tillber både min baksten och Leilas pizzadeg som mina köksgudar!

  10. tina kl 22:46, den 18 juni 2010

    Therese: Haha! :-D

  11. pernie kl 10:14, den 20 juni 2010

    Till alla som vi slänga ihop egen pizza men som inte är så hajja på att baka bröd så föreslår jag att ni upprättar ett samarbete med er lokala pizzabagare. Av min köper jag degkluttar för 10kr/st och då är det ju bara att gå hem och pimpa den :-)

    //p

  12. tina kl 10:25, den 20 juni 2010

    Pernie: Det är ett bra tips! Jag önskar att vår pizzabagare-runt-hörnet ville sälja pizzadeg till oss ibland, men han vägrar fast vi frågar så snällt, så snällt.

  13. En grön men färggrann vecka at pickipicki kl 08:46, den 11 oktober 2010

    [...] Ons Siciliansk pasta Tor Pumpasoppa och äppelplättar Fre Risotto på kronärtskockshjärtan Lör Hembakt pizza Sön Karins kycklingpasta med broccoli och blåmögelost Publicerad i veckomatsedel | [...]

  14. Isflingan kl 01:40, den 5 april 2013

    leilas pizzadeg var jattebra :) o nar man sen inhandlar massa olika toppings o alla far gora sin egen pizza kan d inte bli annat an superbra. sen far man skylla sig sjalv om man ater for mycket…

  15. tina kl 01:44, den 6 april 2013

    Isflingan: :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen