En het soppa med både spets och sting!
Till bekanta som inte känner mig så väl, skryter jag gärna om att jag strikt lagar mat efter veckomatsedel. Men i sanningens namn är det klart att jag fuskar. Förra veckan avvek jag från planerna hälften av veckans dagar (ensam hemma bjöd jag istället in mig på middagar både här och där, för att inte behöva äta själv). Den här veckan har börjat i samma anda. Ikväll var jag inte sugen på någon av veckans middagar och istället experimenterades det fram en rykande het Kina-inspirerad buljongsoppa med bland annat spetskål och nudlar. Jag må vara hängiven anhängare av veckoplanering, men visst är det både kul och nyttigt att få göra lite tvärtemot ibland.
Kina-inspirerad soppa
en rejäl bit färsk ingefära
0,5-1 röd chili
1 spetskål
1 morot
1 bit rättika
2-3 champinjoner
1 liter grönsaksbuljong
(alt 1 l vatten + 2 buljongtärningar)
1 tsk sesamolja
2 portioner äggnudlar
Koka nudlarna i 1 liter grönsaksbuljong. Skala och finhacka ingefära. Dela chilifrukten, ta bort fröna och finhacka chilin. Stek inefära och chili i lite rapsolja i en kastrull. Hacka spetskålen i grova ”strimlor”. Skala morot och rättika, skiva tunt. Skiva även svampen tunt. Tillsätt grönsakerna i kastrullen och låt fräsa ungefär 5 minuter. Häll över grönsaksbuljong och kokta nudlar, låt soppan småputtra en liten stund. Smaka av med sesamolja (Soppan räckte till 2 portioner + 1 rejäl matlåda).
Publicerad i kål, kinesiskt, soppa, spetskål | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “En het soppa med både spets och sting!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
om det är till någon tröst är jag också värdelös på att följa våra så kallade veckomatsedlar… och vet du vad, picki, landgång har blivit mitt nya favoritprogram! kan inte för mitt liv förstå hur jag kan ha missat detta innan! katastrof.
Charlotta: :-D
mums! jag älskar asiatiskinspirerade soppor!
nej men det kunde du inte veta, jag har ju aldrig kommit mig för att meddela att vi råkats både irl och i cyberspace ;)
Hanna: :) Hoppas att vi får tillfälle att ses igen. Förresten, apporopå Kina/Asieninspirerad-soppa. När jag publicerat inlägget så slog det mig att det kanske inte var så mycket kinesiskt över soppan ändå, mer än kinapinnarna. En svensk Kinasoppa!
Vilket bra och enkelt recept.
Jag ä l s k a r kål, särskilt spetskål och färsk vitkål. Är snudd på beroende :)
äsch, varken nudlar, chili eller sesamolja (oj, ingefära höll jag på att skriva här, men det har ju ändå en historia i sverige) hör väl till det traditionella svenska köket, så lite asiatiskt får man allt kalla det (men jag brukar dra till med det lite diffusa ”asiatiskinspirerade”, så behöver man inte göra anspråk på någon slags autenticitet från ett speciellt land ;) ) . Jag har dock lagat nubbesallad igår så att mina händer (och min andedräkt är jag rädd) fortfarande luktar matjessill och lök, det måste väl ändå vara ursvenskt? ;)
Mian: Jag medd gillar kål skarpt! :-D
Hanna: Haha!
Åh det där är soppa i min smak! Ler åt glassen i frysen har kunnat vara min man också….
Karin: :-)
Tack för att du delat med dig av denna fantastiskt goda soppa..har lagat till den ikväll och den smakade helt underbart…!! :)
Wivi: Vad roligt, tack för att du berättar! :-)