Fredagsmusslor och hembakade baugetter
Att koka fredagsmusslor är snabbmat när den är som allra bäst. Musselkoket kräver ingen större ansträning och det är inte många middagar som blir klara på lika kort tid. Att investera delar av den insparade tiden till att arbeta ihop en baugettedeg ger dessutom bra utdelning. För när bordet är dukat och det doftar ljuvligt av musslor, vitlök och nybakt bröd, då är det lätt att konstatera att fredag är veckans bästa dag.
Moules marinés
1 nät blåmusslor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 msk olivolja
2,5 dl vitt vin
2 dl grädde
en näve färsk bladpersilja
Tvätta och skrubba musslorna ordentligt. Knacka musslorna i bänken, de som inte stängs slängs. Stek finhackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Löken ska bli mjuk, utan att få färg. Koka upp vin och grädde, lägg i musslorna och låt dem koka under lock några minuter tills de öppnar sig. De musslor som inte öppnat sig slängs. Vänd ner grovhackad persilja och servera omedelbart, gärna tillsammans med färsk bröd att doppa musselspadet. (Receptet räcker som huvudrätt för 2, eller som förrätt för 4).
Baugetter (2 st)
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk rapsolja
3 dl fullkornsvetemjöl
3-4 dl vetemjöl
flingsalt
Rör ut jästen i fingervarmt vatten och tillsätt socker, salt och olja. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till, strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter. Dela degen i två lika stora bitar, forma två vridna baugetter. Låt jäsa under bakduk medan ugnen blir varm. Pensla bröden med kallt vatten, strö över flingsalt och grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter, tills bröden fått fin färg på under- och ovansida.
Publicerad i bröd, musslor, snabbt, vardagslyx | Kommentarer (8) Skriv ut inläggPrisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!
Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen! Det var vad jag utropade vid middagsbordet ikväll. Och nog kändes det så alltid, för nu är nässlorna äntligen här. Rabarbern väntar runt hörnet och därefter kommer flädern snabbare än vad jag hinner blinka. Det är tacken från naturen för att vi stod ut med tidernas längsta november och vinterns snötäcke som knappt ville ge med sig. Tack själv, säger jag. Nässlorna är värda att väntas på och för att inte tala om den här fantastiska nässelsoppan. Lova mig att ni ger er ut på nässel-plockar-promend i helgen, en sådan här vårfest är ingenting man tackar nej till.
Nässelsoppa för fyra
Koka 2 liter späda nässelblad (skölj först) i 1 liter vatten tillsammans med 2 grönsaksbuljongtärningar i 10-15 minuter under lock. Mixa soppan slät. Smält 2-3 msk smör i en kastrull, rör ner 3 msk vetemjöl. Rör ner redningen i soppan under omrörning på medelvärme. Låt koka upp, tillsätt därefter 1 dl grädde. Servera med kokta ägghalvor och färskt bröd.
Nässelplättar
2 ägg
2,5 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
1 msk smält smör
1 liter späda nässelblad
Vispa ihop plättsmeten och blanda allra sist ner de väl sköljda nässelbladen. Stek plättar och servera tillsammans med finhackad rödlök och en klick gräddfil/crème fraiche.
Nässelinspiration hittade jag på SvD.
Publicerad i det bästa är gratis, nässlor, soppa | Kommentarer (22) Skriv ut inläggRenées canneloni med spenat och ricottaost
Jag har en kompis som inte gillar vegetarisk mat, inte alls. Jag har försökt att bjuda både på det ena och det andra, men inget går hem. Döm då om min förvåning när det ramlar in ett mail från denna person, med ett recepttips på spenat- och ricottacanneloni tillsammans med ord i stil med ”jättegott”. Klart att jag blir nyfiken! Och visst var de goda, de vegetariska pastarullarna. Bäst av allt är att jag vet vad jag ska bjuda henne på nästa gång, och jag har redan letat rätt på receptet i pickipickiarkivet: pastarullar med spenat och ricotta. I princip samma rätt, bortsett från att rullarna byggs på höjden. Gillar hon inte dem så måste det helt enkelt vara mig som det är fel på.
Canneloni med spenat och ricotta
500 g fryst bladspenat
1 burk ricottaost (250 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
12 färska lasagneplattor (250 g)
0,5 msk olja till pensling
500 g tomatsås
ung 2 dl riven prästost (17%)
Tina och pressa vätskan ur spenaten, blanda med ricotta. Smaka av med salt och peppar. Rulla in fyllningen i lasagneplattorna och lägg dem i smord ugnsform. Häll över tomatsås och riven ost efter behag. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20–25 min. Servera med en rejäl sallad. Receptet räcker till 3-4 portioner.
Publicerad i färsk pasta, spenat, vegetariskt | Kommentarer (14) Skriv ut inläggIsterband på ryskt vis!
Häromdan åt vi isterband på ryskt vis, det kändes åtminstone så när tillbehören dukades fram. Men egentligen kommer ”receptet” från en småländsk klasskamrat. Gott var det, såklart, jag är ju svag för isterband. Isterband är faktiskt undantaget som gör att jag inte kan säga att jag inte äter korv. (Hur) äter du isterband?
Isterband på ryskt vis
Dela isterbanden på längden. Lägg i en ugnsform och ugnsstek isterbanden i 225 grader tills de är varma och knapriga, ungefär 20 minuter. Servera med tärnade rödbetor, saltgurka och gräddfil, samt kokt eller stekt potatis.
Uppdaterat!
Jag hade visst missförstått receptet. Rödbetorna och saltgurkan ska med in i ugnen. Nästa gång gör jag om och gör rätt.
Vi tjuvsmakar på sommaren!
Idag jobbar jag istället för att gå på 1 års kalas. Det är förargligt. Men igår kväll firade vi på egen hand, till finaste ettåringens ära. Med gino, sommarefterrätten som går oförskämt fort att trolla ihop och passar särskilt bra om man är många. Att det blev en sommarefterrätt var mest för att jag inte kunde motstå färska jordgubbar när de reades ut dan efter valborg, till nästan inga pengar alls. Men också för att sommaren känns närmare än någonsin. Maj, behöver jag säga mer? Grattis Noa på födelsedagen!
Gino
Halvera jordgubbar och dela banan och kiwi i liknande stora bitar. Lägg frukterna i en ugnssäker form och strö över (rikligt med) grovriven vit choklad. Sätt in formen i ugnen på 225 grader, tills chokladen smält och fått lite lätt färg. Servera tillsammans med en skopa vaniljglass, eller precis som den är.