Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!
Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen! Det var vad jag utropade vid middagsbordet ikväll. Och nog kändes det så alltid, för nu är nässlorna äntligen här. Rabarbern väntar runt hörnet och därefter kommer flädern snabbare än vad jag hinner blinka. Det är tacken från naturen för att vi stod ut med tidernas längsta november och vinterns snötäcke som knappt ville ge med sig. Tack själv, säger jag. Nässlorna är värda att väntas på och för att inte tala om den här fantastiska nässelsoppan. Lova mig att ni ger er ut på nässel-plockar-promend i helgen, en sådan här vårfest är ingenting man tackar nej till.
Nässelsoppa för fyra
Koka 2 liter späda nässelblad (skölj först) i 1 liter vatten tillsammans med 2 grönsaksbuljongtärningar i 10-15 minuter under lock. Mixa soppan slät. Smält 2-3 msk smör i en kastrull, rör ner 3 msk vetemjöl. Rör ner redningen i soppan under omrörning på medelvärme. Låt koka upp, tillsätt därefter 1 dl grädde. Servera med kokta ägghalvor och färskt bröd.
Nässelplättar
2 ägg
2,5 dl mjölk
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
1 msk smält smör
1 liter späda nässelblad
Vispa ihop plättsmeten och blanda allra sist ner de väl sköljda nässelbladen. Stek plättar och servera tillsammans med finhackad rödlök och en klick gräddfil/crème fraiche.
Nässelinspiration hittade jag på SvD.
Publicerad i det bästa är gratis, nässlor, soppa | Kommentarer (22) Skriv ut inlägg22 kommentarer till “Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Så intresannt med nässlor. Det är helt obekant för mig. Låter hemskt gott med soppa eller plättar också :)
jag lovar att leta upp lite nässlor i helgen! jag ska till landet senare ikväll, och det borde vara nässel-vänligt område där. jag har aldrig någonsin smakat något med nässlor, så det blir lite som att gå på månen första gången. eller ja, kanske inte, men nästan!
ha en fin helg, picki!
Ååååh, jag vet att jag aldrig kommer gå ut och plocka nässlor (jag skyller på att jag bor i innerstan, och jag vet att det inte är ursäkt nog), men jag ÖNSKAR verkligen att jag var duktig nog att göra det. Då skulle det bli både plättar och soppa!
Åh, nässelplättarna ser ju supergoda ut. Synd att jag gjorde soppa på alla mina nässlor. Men det finns väl mer?
Har just skördat en knippa rabarber och maken har lagat till något hemligt av dem. Det doftar vaniljstång från köket…
Yasemin: Då tycker jag verkligen att det är hög tid för dig att bekanta dig med nässlor. :-) Passa på i helgen vetja!
Charlotta: Toppen! Jag vill ha bildbevis i bloggen sen! :-D
Pytte: Det duger nästan som svar, men inte riktigt! :-P
Lotta: Oja, men jag tycker nog att soppan var snäppet godare. Nässelsoppa är något alldeles extra, på sitt speciella vis.
Eva: Skåne! Lyllos dig, här dröjer det nog ett par veckor till, minst. Hoppas du får något gott ikväll. Rabarberkompott eller kräm kanske?
Hur jag än letar så hittar jag inga härhemma än så jag får vara avis på dig ett tag till! Nässlor är GULD!
KarinW. Nässlor är guld! Appropå guld så har ju du ett annat guld i dina marker som jag aldrig kommer få plocka, oavsett hur länge jag väntar. Hjortron! Så avundsjukan jämnar nog ut sig i längden. ;-)
Håller med dig. Sitter nu i soffan nöjd efter en stor skål med härlig nässelsoppa. Hade lite nässlor i frysen men de smakade fågel ändå. Ha en superskön helg själv!
Vilket lyx! Här har vi fortfarande kvar små snöhögar och rabarberna har inte ens böjat titta upp!
Jag har samma feeling som du – prisa gudarna! Nässlor är riktigt gott och primörerna påminner oss om hur enkla råvaror kan ätas i princip som de är – och kännas som det lyxigaste i hela världen!
Kinna: Frysen! Så smart. Om jag kan låta bli att äta upp allting nästa gång jag plockat, så ska jag nog frysa lite. Det är speciellt att kunna plocka fram sommarmat mitt i vintern.
Therese: Snöhögar! Hoppas att dom smälter snabbt, så att du också får ta del av nässlorna.
Mikkan: Ja, nässlor känns snudd på mer lyxiga än musselkoket!
Nässelplättar, vilket bra tips!
Jag lagade en nässelrisotto som blev väldigt god igår och soppa på nässlor är verkligen en delikatess.
Tycker fröken Dill
Fröken Dill: Nässelrisotto får mig att besluta mig för ett nytt besök i nässelbacken igen, trots regn.
Jag åt årets första nässlor idag: nässelpannkakor, lingon, riven morot och stekt bacon. Gott!
Viktoria: Hurra! Själv hade jag din kinesiska soppa i bakhuvudet när jag lagade kvällens middag.
Plättar blev hur goda som helst! Nu är jag nästan ledsen över att nässelsäsongen snart är slut…
Hälsar fröken Dill
Fröken Dill: Jag med! Hoppas jag har möjlighet att plocka lite till så att jag kan prova din risotto.
[...] nässelrecept på picki Nässelsoppa och nässelplättar Nässelpaj Tweet Publicerad i nässlor | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
Kul med nässlor! Ser väldigt gott ut. Jag fick min första påse häromdagen och gjorde en nässelpankaka…tyckte dock att själva nässelsmaken var svag…Hur kommer nässlorna till sin rätt på bästa sätt, undrar jag? Vet du?
Pernilla i Mästerkocken
Pernilla: Jag skulle gissa på att en klassisk nässelsoppa med en liten svätt grädde är den nässelrätt som smakar allra mest nässlor. Precis som spenat så har ju inte nässlorna en ganska snäll smak i sig.
[...] på backen Nässelpesto och nässelrisotto Nässelsoppa Ogräsblinier [...]