En vardagsfin och matig tonfisksallad
Häromveckan bjöd jag grannen och en hennes dotter på tonfisksallad. Tonfisk, stora vita bönor och chèvreosten gaddade ihop sig och visade tillsammans upp sin blekaste sida. Med snälla ord så skulle man kunna säga att salladen inte var den vackraste av bjudmat. Då är det bara att tacka grannens konstnärliga ådra. Medan lillflickan och jag slogs mot blodsockerfall och dalande humör så plockade hon fram en morot och en grapefrukt och började möblera om och pynta på fatet. Strax därpå var salladen lika vacker som den var god. Och såhär i efterhand så känns det ju självklart att en kalasgod sallad ska ha det fina utseende som den förtjänar.
Tonfisksallad för fyra
några rejäla nävar ruccolasallad eller liknande
en bit purjolök
2-3 tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk tonfisk i olja
1-2 mogna avokado
persilja (ju mer desto bättre)
en bit chèvreost
(förslag på pynt; tunt skivade morötter
och filéead grapefrukt)
Skölj sallad, tomater och bönor. Låt oljan rinna av från tonfisken. Skiva tomater och avokado. Lägg upp alltsammans på ett stort fat. Toppa med flingsalt och svartpeppar. Servera med dressingen och färskt bröd.
Salladsdressing
3 msk rapsolja
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
0,5 tsk (flytande) honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Krossa vitlöksklyftan med ett stort knivblad. Blanda ihop alla ingredienser förutom oljan, låt dra i 10 minuter. Lyft ur vitlöken och häll i oljan.
Publicerad i salladsvariant, tonfisk | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg