Bilder från en lördagskväll
Någonstans mellan en lång arbetsdag och en sen studiekväll hann vi med en snabb middag med grannarna. Tre-och-ett-halvt-åringen ville ha efterrätt, och längst in i frysen återfanns faktiskt ett paket glass. Till glassen plockade vi fram den bortglömda burken med romtopf och konstaterade att sämre fynd kan man göra i vårat kylskåp.
Tre-och-ett-halvt-åringen, även kallad lilla Bert, smakade på ett bär ur romtopfburken, grimaserade och höll sig därefter väldigt nära chokladsåsen.
Hon gav dock intrycket av att detta inte var någon förlust. Lilla Bert får för övrigt alltid välja skål själv. Hittills har hon aldrig valt någon annan än den rosa med mumin på. Om hon någonsin kommer välja en annan skål återstår att se, det är lika spännande varje gång.
Broccolisoppa, kesoplättar och drottningsylt!
Torsdagsmiddagen får höga betyg. Kanske beror det på att andra halvan av hushållet äntligen hittade hem ikväll, kanske beror det på att maten var toppen. Jag tror nog att det var en kombination av bägge delar. För övrigt kokade jag drottningsylt till kesoplättarna. Sylten var sagolikt god den med, så god att det var svårt att låta bli att stoppa huvudet i syltburken när plättarna var slut. Det här kommer jag göra om, alltihop.
Plommonmammans bästa
broccolisoppa med ost
1 gul lök
500 g broccoli
smör
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 buljongtärningar
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Redning bredvid:
2 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl (god) riven ost
0,5 tsk basilika
Hacka löken och bryn den mjuk i smör. i en kastrull. Tillsätt därefter mjöl, broccoli delad i mindre bitar, vatten, buljongtärningar. Låt koka i ungefär tio minuter. Rör under tiden ihop äggulor, grädde, ost basilika. När soppan kokat tio min, dra den från värmen och rör ner redningen. Soppan får inte koka igen. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät och servera med färskt bröd. Receptet är för 3-4 portioner.
Kesoplättar
3 ägg
250 g keso
1 msk kallpressad rapsolja
0,75 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
smör att steka i
Blanda samtliga ingredienser och mixa smeten slät. Stek plättarna gyllenbruna på medelhög värme. Servera på valfritt vis. Anna åt sina med blåbär och lönnsirap, Mikaela med granatäpple och vispgrädde och jag serverade våra med nykokt drottningsylt. Vi två åt förresten upp alla plättar själva.
Tack för recepten, det här gör jag om!
En färggrann vegetarisk gulasch
Det senaste halvåret har vi slagit världsrekord i att äta soppa. Senast ut var en vegetarisk gulasch, som både var färggrann och god. Soppa är för övrigt en alldeles utmärkt anledning till att baka bröd. Till gulaschsoppan åt vi min favorit, morotsbrödet. Jag har sagt det förr, och jag kommer att säga det igen; inget slår en god soppa och nybakat bröd!
Vegetarisk gulasch
3 potatisar
3 paprikor (blandade färger)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 knapp tsk sambal oelek
1 liter grönsaksbuljong
Pynt;
yoghurt och persilja
Fräs lök delad i båtar, skivad potatis, skivad vitlök och hackad paprika i tomatpuré i en kastrull. Tillsätt kummin och sambal oelek. Häll över buljong och låt småkoka tills potatisen är genomkokt. Servera med en klick yoghurt, persilja och bröd.
Publicerad i soppa, vegetariskt | Kommentarer (9) Skriv ut inläggEn vardagsfin och matig tonfisksallad
Häromveckan bjöd jag grannen och en hennes dotter på tonfisksallad. Tonfisk, stora vita bönor och chèvreosten gaddade ihop sig och visade tillsammans upp sin blekaste sida. Med snälla ord så skulle man kunna säga att salladen inte var den vackraste av bjudmat. Då är det bara att tacka grannens konstnärliga ådra. Medan lillflickan och jag slogs mot blodsockerfall och dalande humör så plockade hon fram en morot och en grapefrukt och började möblera om och pynta på fatet. Strax därpå var salladen lika vacker som den var god. Och såhär i efterhand så känns det ju självklart att en kalasgod sallad ska ha det fina utseende som den förtjänar.
Tonfisksallad för fyra
några rejäla nävar ruccolasallad eller liknande
en bit purjolök
2-3 tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk tonfisk i olja
1-2 mogna avokado
persilja (ju mer desto bättre)
en bit chèvreost
(förslag på pynt; tunt skivade morötter
och filéead grapefrukt)
Skölj sallad, tomater och bönor. Låt oljan rinna av från tonfisken. Skiva tomater och avokado. Lägg upp alltsammans på ett stort fat. Toppa med flingsalt och svartpeppar. Servera med dressingen och färskt bröd.
Salladsdressing
3 msk rapsolja
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
0,5 tsk (flytande) honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Krossa vitlöksklyftan med ett stort knivblad. Blanda ihop alla ingredienser förutom oljan, låt dra i 10 minuter. Lyft ur vitlöken och häll i oljan.
Publicerad i salladsvariant, tonfisk | Kommentarer (5) Skriv ut inläggPickipicki goes virkblogg
I helgen var vi på 2-årskalas. Med oss i present, och med pojkens leksakskök i åtanke, hade vi virkade bakverk och virkade bröd med pålägg. Jag önskar att jag kunde skriva att det är jag som har virkat. Men, det vore ren och skär lögn. Mamman min ska ha hela äran. Virkbeskrivningar är kinesiska för mig och det närmaste virkning jag kom är prickarna på den prickiga korven. Födelsedagsbarnet smakade i vilket fall både på smörgåsen och kanelbullen, jag tror att det var ett bra betyg.
Länkar till virkbeskrivningarna
Prinsesstårtan
Kanelbullar
Formfranska med pålägg
Liknanade inlägg
Kanelbullar
Annorlunda kanelbullar
Nygräddade kanelbullar?
En skiva formfranska med prickig korv och gurka
Era inskickade recept i veckomatsedelsformat!
Bland det allra bästa med att ha en egen matblogg är de recept som ramlar in i mail och bland kommentarer. Tusen tack, jag blir lika glad varje gång! Den här veckans matsedel är era middagstips, från början till slut. Jag bugar och bockar och lovar att bjuda på foton och recept vartefter maten lagas i veckan.
Veckomatsedel
Mån Halstrad lax med ingefärsgrädde och rostade grönsaker
Tis Vegetarisk gulasch
Ons Kycklinggryta med kikärtor och persilja
Tor Broccolisoppa och kesoplättar
Fre Kyckling med parmaskinka och balsamsås
Lör Grönsakstårta
Sön Trattkantarellrisotto
Den där Herman är på besök hos oss igen
För tio år sedan fick vi Herman av en granne, en liten surdeg att mata och ta hand om. Efter tio dagar skulle degen delas i fem lika delar, en bakades ut till en kaka och de övriga fick flytta in i nya kök. En kaka i kedjebrevsformat med andra ord. Jag visste inte om att Herman var i livet än, förens en ny Herman flyttade in hos oss för ett tag sen. Imorgon är det dags att baka ut kakan. Så om någon vill ha en egen liten surdeg att sköta om så går det bra att hämta en Herman i det röda köket i helgen.
Publicerad i ge-bort-present, Herman | Kommentarer (6) Skriv ut inläggRecept på en god potatisgratäng efterlyses!
I söndags åt vi renbogen tillsammans med potatisgratäng och sås på trattkantareller. Närmare söndagsstek än så kommer vi knappast här hemma. Det var riktigt gott, men det var inte den perfekta potatisgratängen som jag fantiserar om dom få gånger vi ska till att laga potatisgratäng. Det är synd, för jag tänker att mig att potatisgratäng skulle kunna vara alldeles fantastiskt gott om man bara får till det. Någon som sitter inne med ett riktigt bra recept? Hojta gärna till i så fall. Såsen däremot var fantastiskt god. Det är faktiskt inte mycket i mitt skafferi som slår torkade trattkantareller, det är en sak som är säker.
Carls trattkantarellsås
Mortla en näve torkade trattkantareller. Låt 3 dl matlagningsgrädde småputtra i en kastrull tillsammans med den mortlade svampen och några hela torkade svampar. Tillsätt ungefär 2 msk soya. Vispa ner någon matsked maizena. Smaka av med salt och peppar.