Stava till romtopf den som kan!

den 14 augusti 2009, kl 08:17

picki_img_6023

Innan sommaren hade jag varken tillagat, ätit eller överhuvudtaget ens hört talas om romtopf. I vilket fall ramlade jag över några sådana recept i jakten på tips om hur man kan ta tillvara på sommarens bär. Förutom att jag snubblar över bokstäverna och i vilken ordning de ska stå, så gillar jag skarpt idén att vartefter bären mognar under sommaren så läggs de i burken som sakta fylls. Och jag kan verkligen se framför mig hur jag öppnar glasburken i vinter och bjuder på ljuvliga sommarbär till efterrätt, eller skedar såsen över vaniljglass alternativt serverar den som likör i små små tjusiga glas. Jag tror på det här, det kommer bli bra vinten i år. Vad tror ni, någon som provat?

Romtopf
Rengör en stor glasburk väl och torka den i ugnen i ungefär 100 grader. Under sommarens gång, stoppa mogna bär i burken, varva med socker och täck bären med rom (det får inte se ut som till höger på bilden). I flera recept har jag sett att sockermängden bör vara halva bärmängden. Låt stå kallt i kylskåp, ett par veckor efter att burken är fylld kan man röra om bland bären försiktigt. Förvara burken kallt, gärna i kylskåp. Det sägs att innehållet blir godare ju längre det får stå och att det bäst avnjuts runt jul.

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Stava till romtopf den som kan!”

 1. frida kl 08:44, den 14 augusti 2009

  Det låter ju ljuvligt! Måste testas nästa sommar!

 2. Fröken Dill kl 09:51, den 14 augusti 2009

  Å, min f d svärmor samlade alltid säsongens bär i en romtopf under sommaren. På julafton serverades den högtidligt som efterätt. Mycket gott till vaniljglass, vispad grädde och rostade mandelflagor!
  Tycker fröken Dill

 3. Mikkan kl 17:49, den 3 augusti 2010

  strålande koncept, är helt pepp på att ta tillvara på så mycket som möjligt från denna säsong, detta är ju ett utmärkt sätt!

 4. Enkakaiugnen kl 00:15, den 15 juli 2011

  Vilken kul idé! Och vad fint det är att ha bär och grönsaker inlagda sådär. Synd att de ska stå i kylskåpet, hade varit snyggt att ha dem framme. Kanske ska göra en liten burk och testa, har en massa blåbär i kylen nu :)

 5. tina kl 10:35, den 15 juli 2011

  En kaka i ugnen: Blåbär blir dessvärre väldigt mosiga om de får stå i lag länge: testa körsbär, vinbär, krusbär eller liknande bär istället!

 6. Ett litet projekt | Här ska det vara en riktigt inbjudande titel. kl 21:53, den 19 juni 2012

  [...] underbara bilden har jag lånat från pickipicki.se, http://www.pickipicki.se/2009/08/stava-till-romtopf-den-som-kan/ Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen