Lycka är att finna en skatt bakom uthuset

den 7 augusti 2009, kl 08:54

picki_img_5999

Sista dagarna i Finland hittade jag ett par körsbärsträd som jag måste ha missat förut eller helt enkelt glömt bort att de fanns. Vilken skatt för någon som inte är bortskämd med körsbär (somliga plockar hinkvis, har jag hört…). Letade i datorn efter sparade recept och fann ett recept på en körsbärskaka mamman bjöd på för ett par år sedan. En riktigt god kaka, har inte ätit godare körsbärskaka varken innan eller efter.

Österikisk körsbärskaka
1 liter körsbär
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
rivet skal av en citron
2 stora ägg
2 dl vetemjöl, drygt
0,5 tsk bakpulver

Skölj och kärna ur körsbären. Rör smöret mjukt och poröst med hälften av florsockret, vaniljsockret och citronskalet. Skilj av äggulorna och vispa dom pösiga med resten av sockret. Rör ner ägg-socker-smeten i smörblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det försiktigt i äggvitorna. Bred ut smeten i en smord och bröad form (28-30 cm i diameter) och häll över körsbären. Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och sikta över florsocker.

Receptet är lite omständigt men väl värt besväret. Receptet kommer ursprungligen från favoritboken Stora Bärboken av Inger Ingmanson och Pelle Holmberg.

picki_img_5995

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen