Ett skepp kommer lastat med en back bär

den 6 augusti 2009, kl 09:13

picki_img_6344

Det har varit lite tyst här på sistone, mest beroende på att jag for till Finland på sommarkollo. Med mig hem hade jag en back med gelé och saft samt strax under tusen fotografier. Hur det blev så många är något oklart, men solklart är att det finns tillräckligt med mat- och bärbilder för att jag ska kunna kompensera för alla tysta dagar här och det ett bra tag framöver.

Gelén gjorde vi enligt samma recept som förra året, men förutom svartvinbärsgelé så provade vi att göra gelé på röda vinbär och blåbär. Rödvinbärsgelén provsmakades någon kväll senare och var lika god som den svarta. Blåbärsgelén får bli en överraskning i vinter.

Svartvinbärsgelé
Koka 2-3 liter knappt mogna svarta vinbär i en saftmaja. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt. Låt stormkoka i 10 minuter. Gör geléprov genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).

För att försegla gelén särskilt väl; smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Lägg dit en tråd formad som en ögla som sticker upp, så kan paraffinet lättare dras bort när gelén ska ätas (vis av förra årets burkar har jag försökt göra tunnare paraffinlager).

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen